Από μια σκληρή παιδική ηλικία στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου μέχρι την μετακόμισή του στην Ελλάδα, η ιστορία του Μόουζες Οντουμπάτζο είναι γεμάτη απώλειες, δοκιμασίες και μια συγκλονιστική επιστροφή στο ποδόσφαιρο.
Με ανάρτησή του στο Instagram, ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μόουζες Οντουμπάτζο αποκάλυψε πως δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στα social media.
Με μήνυμά της στα social media, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έκανε λόγο για βαρβαρότητα και χυδαιότητα προς το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή της, ενώ εξέφρασε τη στήριξη και την περηφάνια της για τον 31χρονο Άγγλο αμυντικό.
21:57 - 11.01.2025
ΑΕΚ για Οντουμπάτζο: «Όλη η οικογένεια είναι στο πλευρό του δικού μας Μόουζες και κάθε συνανθρώπου μας που αντιμετωπίζει ρατσιστική χυδαιότητα»
Η ΑΕΚ πήρε αμέσως θέση για την ρατσιστική χυδαία επίθεση που δέχθηκε ο Οντουμπάτζο και τοποθετήθηκε στο πλευρό του και απέναντι σε κάθε είδους τέτοια περιστατικά
«Ο Μόουζες Οντουμπάτζο βίωσε πριν λίγο απόψε τη βαρβαρότητα και τη χυδαιότητα που ευδοκιμούν στα social media και έγινε θύμα μιας αισχρής ρατσιστικής επίθεσης. Όλη η οικογένεια της ΑΕΚ είναι στο πλευρό του δικού μας Μόουζες και κάθε συνανθρώπου μας, που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τη ρατσιστική χυδαιότητα. Μόουζες σε αγαπάμε και είμαστε περήφανοι για σένα. Είσαι ο προχθεσινός ήρωας μας και αύριο θα σε καμαρώσουμε και πάλι στο Σπίτι Μας, στη Νέα Φιλαδέλφεια», έγραψε χαρακτηριστικά η Ένωση στα social media.
Ο άφαντος πατέρας και η απώλεια της μητέρας του
Στα 31 του πλέον, η ζωή του Οντουμπάτζο δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Μια οικογενειακή τραγωδία σήμαινε ότι έπρεπε να ξεπεράσει τις οδυνηρές δυσκολίες για να φτάσει εδώ σήμερα. Ο αμυντικός της ΑΕΚ, μεγάλωσε σε μια δύσκολη συνοικία του Λονδίνου. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του, που εργαζόταν ως νοσοκόμα, ανέλαβε μόνη της την ανατροφή του ίδιου και των δύο μεγαλύτερων αδερφών του. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής της στην Αφρική, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της, προσβλήθηκε από ελονοσία και, μετά από λίγους μήνες, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας τα τρία παιδιά της ορφανά.
«Ήταν δύσκολες στιγμές, αλλά ποτέ δεν λυπηθήκαμε τον εαυτό μας, δεν μας μεγάλωσε έτσι η μαμά. Μόλις συνέχισε τη ζωή της, το ίδιο κάναμε και εμείς. Η μαμά μας μεγάλωσε για να γίνουμε ανεξάρτητοι και δεν υπήρχε περίπτωση να θέλαμε να χωριστούμε σε παιδικά σπίτια ή παιδικά σπίτια. Θέλαμε να μείνουμε μαζί, έτσι καταφέραμε να κρύψουμε τι συνέβαινε από όλους, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Οντουμπάτζο.
Η μητέρα του 31χρονου μπακ της ΑΕΚ, διηύθυνε ένα κέντρο συμβουλών σεξουαλικής υγείας για νέους στο Πέκαμ και το 2005 είχε την ευκαιρία να βοηθήσει ανθρώπους στην Γκάνα. Έχοντας μεγαλώσει στη Νιγηρία, πίστεψε λανθασμένα ότι είχε ανοσία και δεν εμβολιάστηκε. Όταν η Έσθερ επέστρεψε δύο μήνες αργότερα, είχε τα πρώτα συμπτώματα. Πέταξε στην Ουγκάντα για θεραπεία τον Σεπτέμβριο του 2006 αλλά πέθανε μέσα σε λίγες μέρες, στα 45 της.
Ο Οντουμπάτζο βρισκόταν στην ομάδα Νέων της Μίλγουολ τότε όταν ο θετός του μπαμπάς ανακοίνωσε τα νέα: «Στον 13χρονο κόσμο μου, δεν συνέβη ποτέ ότι κάτι θα συμβεί στη μαμά. Φαινόταν τόσο σουρεαλιστικό. Κανείς δεν είχε αναφέρει την ελονοσία. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι πρέπει να ήταν πολύ άσχημα όταν πήγε στο δωμάτιό της, μακριά από εμάς τα αγόρια, καθώς ήθελε πάντα να είναι κοντά μας."
Χωρίς ρεύμα και φαγητό
Φοβούμενα ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες θα τα χώριζαν, τα αδέρφια δεν δήλωσαν ποτέ επίσημα τον θάνατό της. Ο Μόουζες έχει εξομολογηθεί πως αδυνατούσε να διαχειριστεί την απώλεια, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου το να δείξεις ευαισθησία ερμηνευόταν ως αδυναμία. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα δυσκολίες. Επιβίωναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με ελάχιστα χρήματα και τρέφονταν κυρίως με κονσέρβες. Ο μεγαλύτερος αδερφός κατέληξε στη φυλακή, και μέσα από την αλληλογραφία τους μπόρεσαν να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις που ποτέ δεν είχαν εκφράσει πρόσωπο με πρόσωπο.
Συγκεκριμένα, ο αδερφός του Ίντρις, ο οποίος ήταν 19 ετών και είχε φύγει από το σπίτι, βοήθησε, αλλά δέχθηκε το θάνατο της μητέρας τους τόσο σκληρά που στράφηκε στο έγκλημα και φυλακίστηκε για δύο χρόνια για ληστεία. Και, βαθιά σοκαρισμένος, ο Οντουμπάτζο σταμάτησε το ποδόσφαιρο. «Έχασα το ενδιαφέρον μου για τα πάντα», είχε πει σε συνέντευξή του παλαιότερα στο «Sunday People».
«Ήμουν 13 και έπαθα σοκ τους πρώτους πέντε μήνες. Δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν να χάσει τον γονιό του σε τόσο μικρή ηλικία. Πάντα έβλεπα τη μαμά μου ως μια τόσο δυνατή γυναίκα, τίποτα δεν θα την επηρέαζε. Ο θάνατος της μαμάς με άλλαξε για λίγο, ήταν σαν να είχε ξεριζωθεί ένα κομμάτι μου. Έχασα ακόμη και το ενδιαφέρον μου για το ποδόσφαιρο, αλλά ευτυχώς τελικά μετέτρεψα τη θλίψη μου σε κίνητρο για να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και καλύτερος άνθρωπος και αυτό είναι το επίκεντρό μου από τότε. Είναι η κληρονομιά της μαμάς. Θα χαιρόταν τόσο πολύ να δει πού βρίσκομαι τώρα - όλη η σκληρή δουλειά της αποδίδει», είχε πει ο Οντουμπάτζο.
Ο Οντουμπάτζο επέστρεψε στο ποδόσφαιρο το 2009 με υποτροφία στην ομάδα Νέων της Λέιτον Όριεντ και αποφοίτησε από την ομάδα το 2010. Πήγε στην ομάδα της Championship, Μπρέντφορντ τέσσερα χρόνια αργότερα πριν ενταχθεί στη Χαλ. Οσο ήταν στη Λέιτον έζησε μια μια επεισοδιακή στιγμή, καθώς λίγο έλειψε να συλληφθεί στο μετρό του Λονδίνου, όταν τον πέρασαν για λαθρεπιβάτη.
Δαίμονες και κατάθλιψη
Οσο ήταν στη Μπρέντφορντ και έτοιμος για το ντεμπούτο του στην Premier League, μια σοβαρή κάκωση στο γόνατο κατά τη θερινή προετοιμασία ανέτρεψε τα πάντα. Οι αφόρητοι πόνοι και η δύσκολη αποθεραπεία τον κράτησαν εκτός δράσης για δύο χρόνια, γκρεμίζοντας το όνειρό του. Οι προσωπικοί του δαίμονες και η κατάθλιψη που κουβαλούσε από την παιδική του ηλικία επέστρεψαν. Όμως, με τη βοήθεια ειδικών, βρήκε τη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά για τα βιώματά του και να επιστρέψει στο γήπεδο.
Το 2022 υπέγραψε στον Άρη, κάνοντας το πρώτο του βήμα εκτός Αγγλίας, και το καλοκαίρι του 2023, με την εισήγηση του Ματίας Αλμέιδα, εντάχθηκε στην ΑΕΚ. Μετά την εμφάνισή του στην Τούμπα, όπου χάρη στο δικό του γκολ, η Ένωση πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Οντουμπάτζο έζησε μία από τις χειρότερες στιγμές που θα μπορούσε να βιώσει κάποιος. Ρατσισμό. Εν έτει 2025.
«Ελπίζω οι άνθρωποι να ακούσουν την ιστορία μου και να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν από την ελονοσία, από όπου κι αν είναι. Είναι πλήρως προληφθεί και θεραπεύεται, αλλά αυτή η ασθένεια είναι επίσης πολύ επικίνδυνη - ένας τεράστιος δολοφόνος που παίρνει τη ζωή ενός μικρού παιδιού κάθε δύο λεπτά. Ωστόσο, η θεραπεία για να σώσει μια ζωή κοστίζει λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι. Επέστρεψα για να επισκεφτώ την ευρύτερη οικογένειά μου στη Νιγηρία, όπου η ελονοσία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την καθημερινή ζωή σε πολλά μέρη της χώρας.
Λυπάμαι που λέω ότι η οικογένειά μας δέχτηκε άλλο ένα βαρύ πλήγμα όταν η θεία μου, (η αδερφή της μαμάς) επίσης κόλλησε ελονοσία και έχασε τη ζωή της μετά τον θάνατο της μαμάς… Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω το πολύ σημαντικό έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Malaria No More UK. Η μαμά μου θα ήταν περήφανη να μάθει ότι ευαισθητοποιώ για έναν τέτοιο σκοπό που αλλάζει τον κόσμο», τα λόγια του 31χρονου μπακ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από μερικά χρόνια στο «malarianomore».