Ο game changer Μάνταλος δείχνει ότι είναι αρχηγός χωρίς να είναι... αρχηγός (vids)

Πέτρος Μάνταλος

i

Πέτρος Μάνταλος/©Intime

Ο game changer Μάνταλος δείχνει ότι είναι αρχηγός χωρίς να είναι... αρχηγός (vids)

Κώστας Τόπας 15:00 - 03.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:26 - 14.08.2024

Στην Τούμπα ο Πέτρος Μάνταλος απέδειξε γιατί είναι ένας game changer πολυτελείας, ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Ματίας Αλμέιδα αλλά και πώς είναι αρχηγός χωρίς να είναι... αρχηγός.

Πέρασαν εννέα χρόνια από την πρώτη φορά που ο Πέτρος Μάνταλος φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ. Εκτοτε αριθμεί ένα πρωτάθλημα (2018) κι ένα Κύπελλο (2016). Ο 31χρονος μέσος αποτελεί ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες για την Ένωση, καθώς στο παρελθόν έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και παρά τους τραυματισμούς του ήταν δίπλα στην ομάδα για να στηρίξει την προσπάθεια των συμπαικτών του.

Δέθηκε αμέσως με το DNA της ΑΕΚ

Ο Πέτρος Μάνταλος μεταγράφηκε από την Ξάνθη στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014 και ηγήθηκε της προσπάθειας για την επιστροφή Ένωσης στη Super League. Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ την επόμενη χρονιά θα αγωνιζόταν στα γήπεδα της Football League, επιθυμία του ίδιου ήταν να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Πέτρος Μάνταλος & Γιώργος Αθανασιάδης/©Intime

Τελικά όχι μόνο πέτυχε η όλη ιστορία, αλλά στην Ένωση έδωσαν στον Μάνταλο και ρόλο ηγέτη. Στην πρώτη του χρονιά, δέθηκε αμέσως με το DNA της ομάδας, έγινε το αγαπητό πρόσωπο όλων στα αποδυτήρια και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην ΑΕΚ με 10 γκολ και 13 ασίστ μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2015. Τότε όμως, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Πέτρο Μάνταλο καθώς στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, τραυματίστηκε, αποχώρησε με φορείο και την επόμενη μέρα πέρασε την πόρτα του χειρουργείου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του δεν ήταν καθόλου ευχάριστα, καθώς έδειξαν πως υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο με αποτέλεσμα να επιστρέψει δριμύτερος και παίρνει ξανά το περιβραχιόνιο του αρχηγού, έξι μήνες αργότερα.

Ξανά στο χειρουργείο

Την επόμενη σεζόν συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγήσει την ομάδα στην 1η θέση των Play Off, με την Ένωση να παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Εκείνη τη χρονιά τελείωσε με 7 γκολ, 10 ασίστ σε 41 συμμετοχές και ανακηρύχθηκε ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής της Super League από τον ΠΣΑΠ. 

Πέτρος Μάνταλος/©Intime

Όμως, τα δυσάρεστα δεν άργησαν να έρθουν ξανά για τον Πέτρο Μάνταλο, καθώς στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων» απέναντι στον Πανιώνιο στις 19 Οκτωβρίου το 2017, βρέθηκε κάτω στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας μάλιστα τον σταυρό του, μια στιγμή που σημάδεψε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ο δεύτερος χιαστός που υπέστη ο 31χρονος μέσος της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.

Οταν έφτασε στην έξοδο

Την περασμένη σεζόν, ο Πέτρος Μάνταλος μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, για την τελευταία αγωνιστική των Play Offs της Super League, είχε πει ότι αυτός φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχημένη σεζόν της ΑΕΚ και είχε προαναγγείλει εξελίξεις.

«Είναι η χειρότερη χρονιά που έχουμε κάνει όσο είμαι στην ΑΕΚ. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτήν την πορεία. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Αυτό που μπορούμε είναι να σκύψουμε το κεφάλι, να ζητήσουμε ένα τεράστιο συγγνώμη από αυτούς που αγαπάνε την ομάδα. Είμαι ο άνθρωπος που έχει τις περισσότερες ευθύνες. Να τελειώσει η σεζόν και τις επόμενες μέρες ξέρω τι πρέπει να κάνω. Πιστέψτε με, θα αναλάβω τις ευθύνες μου με πράξεις και όχι με λόγια. Κάτι δεν πάει καλά, κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Τις επόμενες μέρες θα ξέρουν όλοι», ήταν τα λόγια του 30χρονου Έλληνα μεσοεπιθετικού.

Πέτρος Μάνταλος & Δημήτρης Μελισσανίδης/©Intime

Ωστόσο, μια συνάντηση με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη ήταν αρκετή, ώστε να αλλάξει τη γνώμη του και να παραμείνει στην ομάδα. Ο ισχυρός άνδρας των «κιτρινόμαυρων», από την πλευρά του μετέφερε στον 31χρονο μέσο τις δικές του θέσεις και του τόνισε πως προτεραιότητα του συλλόγου είναι η παραμονή του στο ρόστερ και πως θέλει να δει την ΑΕΚ να μπαίνει στο νέο της γήπεδο με εκείνον αρχηγό. 

Η συνάντηση έβγαλε… λευκό καπνό, με το αποτέλεσμά της να είναι πως ο Πέτρος Μάνταλος παρέμεινε στην ΑΕΚ, αλλά με τη διαφορά ότι φέτος δεν έχει το περιβραχιόνιο στο μπράτσο του.

Ο Μάνταλος είναι αρχηγός χωρίς να είναι... αρχηγός!

Ο έμπειρος χαφ μετά την περυσινή σεζόν πήρε την απόφαση να σταματήσει να φορά το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μία απόφαση που σεβάστηκε και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης στις συζητήσεις που είχαν μετά το τέλος της περσινής χρονιάς. Ετσι, το περιβραχιόνιο πήρε ο Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο πραγματικός αρχηγός στα αποδυτήρια της Ένωσης, είναι ο Πέτρος Μάνταλος.

Πέτρος Μάνταλος & Σέρχιο Αραούχο/©Intime

«Είναι αλήθεια ότι εγώ είτε είμαι, είτε δεν είμαι αρχηγός, ξέρω πως αρχηγός είναι ο Πέτρος. Με έχει βοηθήσει πολύ, βοηθάει τα παιδιά στα αποδυτήρια. Του ζητάω συμβουλές κι εγώ. Θα προτιμούσα να είχα πάρει το περιβραχιόνιο με διαφορετικό τρόπο και όχι να αρνηθεί ο Πέτρος να είναι ο αρχηγός για φέτος, αλλά αυτό που προσπάθησα το καλοκαίρι ήταν να τον μεταπείσω. Από τη στιγμή που δεν ήθελε, για μένα το περιβραχιόνιο δεν είναι καθόλου βάρος. Αποτελεί μια ικανοποίηση να το φοράω. Ελπίζω το καλοκαίρι να τον πείσω να το ξαναφορέσει του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο Αραούχο για τον Μάνταλο.

Οι κρίσιμοι βαθμοί που έδωσε στην ΑΕΚ

Με την έλευση του Ματίας Αλμέιδα, ο Πέτρος Μάνταλος αποδέχτηκε το ρόλο του game changer που του αποδόθηκε από τον Αργεντινό τεχνικό στην αρχή της σεζόν και κάνει τη διαφορά για την ομάδα του, όποτε εκείνη τον χρειάζεται.

Αρχικά, στην «OPAP Arena» και κόντρα στον Ατρόμητο, ο Ματίας Αλμέιδα ρίχνει στο ματς τον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος κερδίζει πέναλτι κι εν συνεχεία, ο Νορντίν Άμραμπατ μετουσιώνει σε γκολ. Επειτα, στον αγώνα με αντίπαλο τον ΟΦΗ, εντός έδρας, ο 31χρονος μέσος βρίσκει δίχτυα και μοιράζει ασίστ, συμβάλλοντας σημαντικά στη νίκη της Ένωσης με 3-0 επί των Κρητικών. 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ΑΕΚ τα βρίσκει σκούρα στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο. Μέχρι να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο ο Πέτρος Μάνταλος για να μοιράσει με έξοχη ασίστ στον Στίβεν Τσούμπερ, ο οποίος έκανε το 2-1 για τους «κιτρινόμαυρους» στις καθυστερήσεις.

Με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ο 31χρονος Έλληνας μέσος σέρβιρε δύο γκολ σε συμπαίκτες του και η ΑΕΚ έφυγε με το τρίποντο (3-0).

Ιστορική βραδιά στην Τούμπα

Το βράδυ της Κυριακής (02/04), στην Τούμπα, ο Πέτρος Μάνταλος συμπλήρωσε 400 αγώνες στην καριέρα του, στην εκτός έδρας νίκη 1-0 της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ. Εως τώρα έχει 303 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ και 91 με την Ξάνθη. 

Στο 71ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ματίας Αλμέιδα βλέποντας την ΑΕΚ να αδυνατεί να βρει «τρύπες» στην αντίπαλη άμυνα, ρίχνει στο παιχνίδι τον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος με μία φοβερή έμπνευση, έβγαλε στον Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος με καταπληκτικό τελείωμα, νίκησε τον Κοτάρσκι για το 1-0.

Αυτή ήταν η 97η ασίστ στην καριέρα του, στο γκολ του Σέρχιο Αραούχο, με το οποίο η Ένωση πήρε το τρίποντο στην Τούμπα

Τα νούμερα του Πέτρου Μάνταλου με την ΑΕΚ:

ΣΕΖΟΝΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣΓΚΟΛΑΣΙΣΤ
2014/15231015
2015/163669
2016/1741710
2017/182142
2018/1940910
2019/20411113
2020/2139313
2021/2233411
2022/232956
ΣΥΝΟΛΟ:3035989