Ο όμιλος… Champions League της ΑΕΚ: Τα προφίλ των Μαρσέιγ, Άγιαξ και Μπράιτον (vids)

Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

i

©Intime

Ο όμιλος… Champions League της ΑΕΚ: Τα προφίλ των Μαρσέιγ, Άγιαξ και Μπράιτον (vids)

Κώστας Τόπας 15:14 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:49 - 14.08.2024

Στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης έπεσε η ΑΕΚ, καθώς η κληρωτίδα την έβγαλε αντιμέτωπη με Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον σε ένα γκρουπ Europa League που η δυναμική των αντιπάλων που θα βρει μπροστά η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι επιπέδου… Champions League!

Η ΑΕΚ έπεσε σε όμιλο... Champions League, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ομάδων που βρίσκονται στον 2ο όμιλο μαζί της στο Europa League. Η κληρωτίδα δεν είχε… κέφια για την Ένωση, η οποία θα βρει απέναντί της τον Άγιαξ, την Μαρσέιγ και την Μπράιτον!

Το Sportal παρουσιάζει τα προφίλ των τριών αντιπάλων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα

Η μηχανή χρημάτων της Μπράιτον

Τα ταμεία της Μπράιτον αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό με τις αθλητικές της επιτυχίες. Τις δύο τελευταίες σεζόν, οι «γλάροι» υπέγραψαν τις δύο καλύτερες σεζόν στην ιστορία τους στην Premier League (ένατη και έκτη θέση) παίρνοντας μάλιστα και την πρόκριση στο Europa League. Όλα αυτά ενώ πουλούσαν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους στους υπόλοιπους ανταγωνιστές της. Η Μπράιτον δεν έχει δώσει κάποιο προκριματικό κι έτσι ρίχνεται απευθείας στα βαθιά, παίζοντας στους ομίλους.

Ο σύλλογος της νότιας Αγγλίας έχει δει 187 εκατ. ευρώ στα ταμεία του μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι. Το ρεκόρ πώλησης του Μόισες Καϊσέδο στην Τσέλσι για 116 εκατομμύρια ευρώ, είναι η μεγάλη αποχώρηση μιας ομάδας που έχει χάσει άλλους δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές. Αρχικά, ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή, Αλέξις Μακ Άλιστερ που μετακόμισε στο «Άνφιλντ» για 42 εκατομμύρια ευρώ και ο Ισπανός τερματοφύλακας, Ρόμπερτ Σάντσες, ο οποίος κατέληξε επίσης στην Τσέλσι για 23 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι «μπλε» έκαναν αγορές στην Μπράιτον Brighton τις δύο τελευταίες σεζόν αξίας 224,3 εκατομμυρίων ευρώ! Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ, υπάρχουν τρεις ποδοσφαιριστές που η χρηματιστηριακή τους αξία φτάνει τα 32 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος για τους Πέρβις Εστουπινιάν (αριστερός μπακ), Καορου Μιτόμα (αριστερός εξτρέμ) και Ζοάο Πέδρο (επιθετικός). Στην Premier League μετά από 3 αγωνιστικές μετράει 2 νίκες και 1 ήττα, ούσα 

Η αδελφοποίηση της Μαρσέιγ με την ΑΕΚ

Η Μαρσέιγ είναι δεύτερη σε πρωταθλήματα στη Γαλλία, με εννιά διακρίσεις -όσες και η Παρί Σεν Ζερμέν και μία λιγότερη από τη Σεντ Ετιέν. Τελευταία φορά που ανέβηκε στην κορυφή της εγχωρίας Λίγκας ήταν το 2010, με την τετραετία 1989-1992 να είναι η πιο χρυσή στην ιστορία της, λόγω των τεσσάρων σερί τίτλων. Από εκεί και πέρα, έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση δέκα Κυπέλλων Γαλλίας, τριών League Cup, καθώς και δύο Super Cup Γαλλίας. Από το παλμαρέ των Μασσαλών ξεχωρίζει αν μην τι άλλο η κατάκτηση του Champions League τη σεζόν 1992-93, στην πρώτη που η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση διεξήχθη με τη νέα της μορφή (μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών).

Προεξέχοντος του Ντιντιέ Ντεσάν αλλά και με παίκτες στο ρόστερ όπως οι Μπαρτέζ και Ντεσαγί, η Μαρσέιγ είχε επικρατήσει 1-0 της Μίλαν στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου (44' Μπολί). Επίσης έχει τέσσερις χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς, κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης στο Europa League το 2018, με Ερυθρό Αστέρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1991, καθώς και με Πάρμπα (1999) και Βαλένθια (2004) στο Κύπελλο UEFA. 

Αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αστέρι της Μαρσέιγ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ενώ ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία είναι ο Βαλεντέν Ρονζιέ (μέσος) με 22 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, ξεχωρίζουν πολλοί ακόμα παίκτες όπως οι Ρέιναν Λόντι, Ουντέρ, Μαλινόφσκι, Βερετού, Παόυ Λόπεθ και Γκεγιέ, με το ρόστερ της να εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ στο transfermarkt. Τεχνικός της είναι ο Ισπανός Μαρθελίνιο.

Γνώριμη στο ελληνικό κοινό η Μαρσέιγ, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο κι αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League. AEK και Μαρσέιγ τους συνδέει οι άριστες σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι οπαδοί των δύο ομάδων. Οι επισκέψεις των οπαδών της Ένωσης είτε στη Μασσαλία, είτε όπου άλλου αγωνίζεται η Μαρσέιγ και το αντίστροφο είναι σίγουρα πάρα πολλές.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2011 ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Γαλλία, στην αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής για τη φάση των ομίλων του Champions League. Οι οπαδοί της γαλλικής ομάδας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους φίλους των Πειραιωτών που βρέθηκαν στο γήπεδο, υψώνοντας ένα τεράστιο πανό με το όνομα της Ένωσης, γράφοντας «Υπάρχει μόνο μια ομάδα στην Αθήνα». Σίγουρα τα μεταξύ τους παιχνίδια θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και στις εξέδρες θα συνυπάρξουν οπαδοί τόσο της Μαρσέιγ όσο και της ΑΕΚ. Φέτος, η Μαρσέιγ έχει συγκομιδή επτά βαθμών σε τρεις αγωνιστικές της Ligue 1. Νίκησε τη Ρεμς (2-1) και τη Μπρεστ (2-0) στο «Βελοντρόμ» και έφερε ισοπαλία στην έδρα της Μπρεστ με σκορ 2-2. Είναι στη δεύτερη θέση και ισοβαθμεί με την πρωτοπόρο Μονακό.

Για πέμπτη φορά αντιμέτωπος με την ΑΕΚ ο Άγιαξ

Δεν είναι λίγες φορές που ο Άγιαξ έχει ταξιδέψει στην χώρα μας για να αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συγκεκριμένα, ο Αίαντας έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές τον Παναθηναϊκό, μετρώντας τέσσερις νίκες και μόλις μία ισοπαλία, τέσσερις φορές την ΑΕΚ έχοντας το απόλυτο με ισάριθμες νίκες, έξι τον Ολυμπιακό, με απολογισμό 2-2-2 και τέλος έξι φορές έχει τεθεί αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ, κόντρα στον οποίο έχει ρεκόρ δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Τελευταία φορά που η Ένωση κόντραρε τις δυνάμεις της με τους Ολλανδούς ήταν τη σεζόν 2018/19 για τους ομίλους του Champions League, με τον Άγιαξ να κατακτά τη νίκη με 3-0 στο «σπίτι» του και 2-0 στο ΟΑΚΑ. Πήρε εν τέλει την πρόκριση για τους “16”, τερματίζοντας στην 2η θέση με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες.

O θάνατος του μεγαλύτερου παίκτη που φόρεσε ποτέ την φανέλα του Άγιαξ, του ανυπέρβλητου Γιόχαν Κρόιφ σήμανε μία νέα εποχή για το θρυλικό Amsterdam Arena, το οποίο πήρε το όνομα του Ιπτάμενου Ολλανδού. Ένα γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 54.000 φιλάθλους, έδρα και της Εθνικής Ολλανδίας και χτίστηκε το 1996. Στον Άγιαξ έχουν αγωνιστεί και τρεις Έλληνες: Πρόκειται για τους Νίκο Μαχλά (1999-2002), Γιάννη Αναστασίου (2004-2006) και Άγγελο Χαριστέα (2005-2006).

Ο ιστορικός σύλλογος ιδρύθηκε το 1900 και έχει κατακτήσει 36 φορές το πρωτάθλημα, 20 το Κύπελλο και 3 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τελευταία φορά κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2003/04. Στο ρόστερ του συλλόγου από το Άμστερνταμ ανήκουν οι Μουντιαλικοί Στεκέλενμπουργκ, Σουάρες, Φαν ντερ Βιλ, Ντε Ζέου αλλά και ο τραυματίας Λοδέιρο.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορία του συλλόγου είναι η… ανακάλυψη του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου από τον πρωτοπόρο Άγγλο προπονητή του Άγιαξ στα μέσα του 50’, Τζακ Ρέινολντς. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία το 1965 από τον Ρίνους Μίχελς στον Άγιαξ και αργότερα στην Εθνική Ολλανδίας. Ο πιο διάσημος επιθετικός που «ενσάρκωσε» το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο ήταν ο Ολλανδός επιθετικός, Γιόχαν Κρόιφ. Η περίφημη Ακαδημία του «Αίαντα» σε συνδυασμό με μερικές εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις, δημιουργούν ένα σύνολο που συναρπάζει Ολλανδία και Ευρώπη, πριν τα μέλη του σκορπίσουν για τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί νεαροί αλλά και πολυτάλαντοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Στίβεν Μπέρχβαϊν (αριστερός εξτρέμ) ο οποίος κοστολογείται στα 22 εκατομμύρια ευρώ και είναι το πιο «ακριβό» στοιχείο της ομάδας. Βέβαια, υπάρχουν και Γιόσιπ Σούταλο (στόπερ) ο οποίος κοστολογείται στα 18 εκατ. ευρώ, ο Στέφεν Μπεργκχούις (μεσοεπιθετικός) στα 18 εκατ. ευρώ αλλά και ο Τσούμπα Άκπομ, ενα από τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Ο 27χρονος επιθετικός υπέγραψε πρόσφατα πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Άμστερνταμ, έπειτα από την περυσινή εκπληκτική σεζόν που είχε 29 γκολ σε 42 συμμετοχές με την Μίντλεσμπρο.

Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται βεβαίως για μια πανίσχυρη ομάδα που μόνιμα αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με μια παύση φέτος λόγω του πρωταθλήματος που κατέκτησε η Φέγενορντ. Φέτος βρίσκεται στην 9η θέση με 4 βαθμούς και στο -3 από την πρωτοπόρο Σπάρτα Ρότερνταμ.

Το πρόγραμμα των έξι αγωνιστικών

  1. 21 Σεπτεμβρίου
  2. 5 Οκτωβρίου
  3. 26 Οκτωβρίου
  4. 9 Νοεμβρίου
  5. 30 Νοεμβρίου
  6. 14 Δεκεμβρίου

Τα αγωνιστικά πριμ

  • Συμμετοχή στους ομίλους: 3.630.000
  • Νίκη στους ομίλους: 630.000
  • Ισοπαλία στους ομίλους: 210.000
  • Πρώτη θέση στους ομίλους: 1.100.000
  • Δεύτερη θέση στους ομίλους: 550.000
  • Συμμετοχή στα playoffs για τη φάση των 16: 500.000
  • Συμμετοχή στη φάση των 16: 1.200.000
  • Συμμετοχή στα προημιτελικά: 1.800.000
  • Συμμετοχή στα ημιτελικά: 2.800.000
  • Συμμετοχή στον τελικό: 4.600.000
  • Πριμ κατάκτησης: 4.000.000

Τι δίνει η κάθε θέση

  1. Πρόκριση στη φάση των 16 του Europa League
  2. Πρόκριση στα μπαράζ για τη φάση των 16 του Europa League, αγώνας με κάποιον 3ο ομίλου Champions League
  3. Πρόκριση στα μπαράζ για τη φάση των 16 του Europa Conference League, αγώνας με κάποιον 2ο ομίλου Europa Conference League
  4. Αποκλεισμός