Αλμέιδα - Μαρτίνεθ: Δύο όχι και τόσο διαφορετικές προπονητικές φιλοσοφίες «συγκρούονται»

Αλμέιδα-Μαρτίνεθ

i

©intime

Αλμέιδα - Μαρτίνεθ: Δύο όχι και τόσο διαφορετικές προπονητικές φιλοσοφίες «συγκρούονται»

Κωνσταντίνος Ζήκος • 18:33 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:26 - 14.08.2024

Η Super League επιστρέφει και η επανέναρξη της συνδυάζεται με τον πιο ιδανικό τρόπο, αφού ΑΕΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται στην Opap Arena και παράλληλα υπάρχει και το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων σιγά σιγά ολοκληρώνεται για όλες τις χώρες και «το βλέμμα στρέφεται» πλέον στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων. H Super League, φροντίζει να μας «υποδεχτεί» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού το πρόγραμμα «γράφει», ΑΕΚ-Ολυμπιακός στην Opap Arena και ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη.

Το ντέρμπι όμως στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλεί ένα διαφορετικό ίσως «γκελ» τη δεδομένη στιγμή, λόγω κυρίως των προπονητών των δύο ομάδων. Από τη μια, ο λίγο πιο έμπειρος στην ελληνική πραγματικότητα, Ματίας Αλμέιδα και από την άλλη, ο «νέος» και... φουριόζος, Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Δύο άνθρωποι του ποδοσφαίρου, με ιδέες και όρεξη να πετύχουν. Στη πραγματικότητα όμως, παρά την διαφορά που μπορεί να υπάρχει στη κουλτούρα τους, τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν είναι αρκετά.

Και αυτό γιατί, αμφότεροι επιδιώκουν τη νίκη, βασισμένη σε κοινή φιλοσοφία. Το δείγμα για τον Μαρτίνεθ βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκές, αλλά αυτοί οι επτά αγώνες στον πάγκο του Ολυμπιακού, δείχνουν τον δρόμο που θέλει να βαδίσει η ομάδα του. Επιθετικό ποδόσφαιρο με πίεση ψηλά και γρήγορες μεταβάσεις της μπάλας, είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που ζητά.

 Η κίνηση του Ισπανού να χρησιμοποιεί τον Μασούρα ως δεύτερο επιθετικό σε ένα 4-2-3-1, που ίσως «φέρνει» πιο πολύ σε 4-4-2, έχει ξεκάθαρη ομοιότητα με το 4-4-2 σε ρόμβο του Αλμέιδα και τον τρόπο που χρησιμοποιεί σε αυτή τη θέση τον Τσούμπερ.

Ένα ακόμα στοιχείο που βλέπουμε από τον Μαρτίνεθ και ταυτίζεται με τον Αλμέιδα, είναι ο τρόπος αξιοποίησης των αλλαγών του. Μέχρι στιγμής, αξιοποιεί το μεγάλο βάθος στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» με τέτοιο τρόπο, όπου οι παίκτες που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, δίνουν έξτρα ώθηση στην ομάδα. Βέβαια αυτό μένει να φανεί και στη συνέχεια, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα. Την ίδια συνταγή αξιοποίησε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να το κάνει και ο «Πελάδο» στην ΑΕΚ.

 Ο Αλμέιδα από την άλλη, έχει δείξει τη φιλοσοφία του και μάλιστα πολύ σύντομα. Απέδειξε ότι η στρατηγική του αποδίδει, φτάνοντας στη περυσινή κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα. Με ρίσκο στις αποφάσεις της, αλλά με πολύ πάθος και πίστη, η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει ξεκάθαρη ταυτότητα. O Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ, τώρα «δίνει εξετάσεις».