Η επιστροφή Μπάγεβιτς, τα «τέσσερα» δάχτυλα του Ριβάλντο και η «πεντάρα» στο ΟΑΚΑ: Τα ΑΕΚ – Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Η επιστροφή Μπάγεβιτς, τα «τέσσερα» δάχτυλα του Ριβάλντο και η «πεντάρα» στο ΟΑΚΑ: Τα ΑΕΚ – Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Δημήτρης Χούπης 10:45 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:27 - 14.08.2024

ΑΕΚ και Ολυμπιακός έρχονται αντιμέτωποι στην «OPAP Arena» για την τέταρτη αγωνιστική της Stoiximan Super League και στο Sportal θυμόμαστε τα ντέρμπι με γηπεδούχο την Ένωση που έγραψαν ιστορία.

Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό την Κυριακή (17/9, 21:30) για την τέταρτη αγωνιστική της Stoiximan Super League. Στόχος των «ερυθρολεύκων» είναι να συνεχίσουν αήττητοι στο πρωτάθλημα, ενώ για την Ένωση είναι να πάρει τη δεύτερη σερί νίκη της, μετά το «διπλό» στον Βόλο.

Οι δύο ομάδες λοιπόν στο παρελθόν έχουν προσφέρει μερικά εντυπωσιακά παιχνίδια, τα οποία έχουν μείνει στην ιστορία του ποδοσφαιρικού κοινού. Από την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος, τα «τέσσερα» του Ριβάλντο και την «πεντάρα» του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Πάμε λοιπόν να τα θυμηθούμε.

Η επιστροφή του μισητού πλέον «Πρίγκιπα» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υπήρξε παίκτης της ΑΕΚ για τέσσερα χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 70’ μέχρι τις αρχές του 80’ (1977-1981). Ενώ στη συνέχεια έγινε και προπονητής της Ένωσης για δύο μάλιστα θητείες. Στην πρώτη ο Ντούσκο έκατσε στους «κιτρινόμαυρους» για δέκα χρόνια, με τους οποίος κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδος.

Ο «Πρίγκιπας» είχε αγαπηθεί αρκετά από τον κόσμο, αφού υπό τις οδηγίες του η ΑΕΚ είχε φτιάξει μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο αυτή η αγάπη μέσα σε ένα καλοκαίρι θα μετατρεπόταν σε… τρομερό μίσος. Το καλοκαίρι του 1996 ο Ολυμπιακός θα κάνει το… μπαμ και θα κάνει δικό του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, δίχως να γνωρίζει το τι θα ακολουθούσε στον αγώνα με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 1997 οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται από την Ένωση στο «Νίκος Γκούμας» σε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία. Και μάλιστα κράτησε ένα ολόκληρο... διήμερο. Ήταν προγραμματισμένο να γίνει Κυριακή, ωστόσο η δυνατή βροχή που έπεφτε ασταμάτητα εκείνη την μέρα στην Αθήνα, δεν επέτρεψε να διεξαχθεί. Παρόλα αυτά, η αποστολή του Ολυμπιακού είχε πάει ήδη στο γήπεδο, επομένως ο Μπάγεβιτς είχε πάρει μια πρώτη γεύση από την υποδοχή που τον περίμενε. 

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, οι συνθήκες ήταν καλύτερες και το ματς διεξήχθη κανονικά. Από νωρίς στο γήπεδο επικρατεί ο κακός χαμός με τους φίλους της Ένωσης να δημιουργούν μια «εχθρική» ατμόσφαιρα. Μάλιστα είχαν εκτυπώσει πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα και χιλιάδες χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Μπάγεβιτς, τα οποία στη συνέχεια πετάχτηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ενώ την στιγμή που ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ έκανε την εμφάνιση του στον αγωνιστικό χώρο, έγινε ένας χαμός. Με τον Μπάγεβιτς να παραδέχεται πολλά χρόνια αργότερα, πως εκείνα τα μέτρα από την φισούνα μέχρι και τον πάγκο, ήταν τα πιο δύσκολα της καριέρας του. 

Στα αγωνιστικά η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 του Ολυμπιακού χάρη στα γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη και του Χρήστου Κωστή.

Το τελευταίο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου του 2002 και η ΑΕΚ υποδέχτηκε για τελευταία φορά τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το «Νίκος Γκούμας». Μάλιστα σε αυτό το παιχνίδι βρέθηκαν οπαδοί και των δύο ομάδων, σε έναν αγώνα ο οποίος έληξε χωρίς νικητή.

Το σκορ για τον Ολυμπιακό το είχε ανοίξει ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και λίγο πριν το ημίχρονο ο Νικολαΐδης ισοφάρισε για την Ένωση, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1. Μάλιστα αυτό το τελευταίο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό, στην παλιά Νέα Φιλαδέλφεια, έμελλε να γίνει στην σεζόν της πρώτης επιστροφής του Μπάγεβιτς στο κιτρινόμαυρο πάγκο. 

Τα «τέσσερα» δάχτυλα του Ριβάλντο

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ολυμπιακός πυροδοτεί «βόμβα» με την απόκτηση του Ριβάλντο. Μετά από τρεις σεζόν όπου ο Βραζιλιάνος «μεγαλούργησε» με τη φανέλα των ερυθρολεύκων», το καλοκαίρι του 2007 αποχωρεί από τον Πειραιά και παίρνει μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ λοιπόν τον Μάρτιο του 2008 η Ένωση θα κάνει «πάρτι» και θα επικρατήσει άνετα του Ολυμπιακού με 4-0. Τα γκολ για την ΑΕΚ τα έβαλαν ο Μπλάνκο, ο Εντίνιο, ο Λυμπερόπουλος και ο Καφές.

Μπορεί λοιπόν ο Ριβάλντο να μην σκόραρε, ωστόσο φρόντισε να το πανηγυρίσει έξαλλα, αφού στο τέλος του αγώνα έκανε «τέσσερα» δάχτυλα προς τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. «Δεν το έκανα για τον κόσμο του Ολυμπιακού, αλλά για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήταν λάθος αυτό που έκανα και ξέρω ότι δυσαρέστησα πολύ κόσμο. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το ξαναέκανα. Άλλωστε, δεν το έχω ξανακάνει στην καριέρα μου. Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την κίνηση αυτή. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Λυπάμαι πολύ», είχε πει για τη συγκεκριμένη κίνηση. 

Η επιβλητική «πεντάρα» του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ

Στις 4 Απριλίου του 2021 η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό για τα playoffs του πρωταθλήματος. Στα χαρτιά λοιπόν μπορεί ο αγώνας να θεωρούνταν ντέρμπι, ωστόσο οι παίκτες του Πέδρο Μάρτινς έκαναν «πάρτι». Αφού στο πρώτο ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 4-0 χάρη στα γκολ του Μαντί Καμαρά, του Γιώργου Μασούρα και του Ελ Αραμπί. Στο 74' ο Κώστας Φορτούνης έκανε το 5-0 και ο Ανσαριφάρντ στο 88ο λεπτό διαμόρφωσε το τελικό 5-1. 

Ο Ολυμπιακός ανάγκασε την ΑΕΚ στην πρώτη της απώλεια στην «OPAP Arena»

To Κόπα Άφρικα και το Asian Cup προκαλούν πονοκέφαλο σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Ατρόμητο
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:17 - 13.09.2023

To Κόπα Άφρικα και το Asian Cup προκαλούν πονοκέφαλο σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Ατρόμητο

Οι δύο μεγάλες διοργανώσεις σε Αφρική και Ασία μπορεί να στερήσουν σημαντικούς παίκτες από τις ομάδες της Super League. Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι για ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Ατρόμητο.

Η ΑΕΚ την περασμένη χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά μετά από 19 ώρες στη «φυσική» της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μέχρι τις αρχές του 2023 η Ένωση δεν είχε χάσει βαθμό στην «OPAP Arena», ωστόσο στις 12 Μαρτίου ο Ολυμπιακός την ανάγκασε στην πρώτη της γκέλα και μάλιστα ήττα. 

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 3-1 και με εκείνη τη νίκη πήρε «ανάσα» για  τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αφού μείωσε στους πέντε από την κορυφή. Το σκορ για τον Ολυμπιακό το άνοιξε ο Μουκουντί με αυτογκόλ στο 50', ο Σεντρίκ Μπακαμπού έκανε δύο τα τέρματα για τους φιλοξενούμενους στο 63' και τέσσερα λεπτά μετά ο Κανός έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στον Ολυμπιακό. Ο Τσούμπερ στο 81' διαμόρφωσε το τελικό 3-1.