Οταν η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids & gallery)

Η ΑΕΚ του 1994

Οταν η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids & gallery)

Κώστας Τόπας 13:04 - 13.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:22 - 14.08.2024

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας για 13η φορά στην ιστορία της και 29 χρόνια μετά το τελευταίο πρωτάθλημα στο «σπίτι» της, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η «OPAP Arena» βάζει τα καλά της κι ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη Νέα Φιλαδέλφεια για να δουν την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να κατακτάει το 13ο πρωτάθλημα στην ιστορία του Δικεφάλου. Αν κι εφόσον βέβαια, η Ένωση πάρει θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον Βόλο (14/05, 20:00).

Τελευταία φορά που η ΑΕΚ σκαρφάλωσε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, ήταν το 2018, αλλά όχι στο «σπίτι» της, μιας και τότε οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ως έδρα το ΟΑΚΑ. Ενα γήπεδο το οποίο ποτέ δεν μπήκε στις καρδιές των φίλων της Ένωσης και πόσω μάλλον της ίδιας της ομάδας.

©Intime
Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδας το 2018

Αυτή τη φορά όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη σεζόν 2022/23 στην πρώτη της χρονιά στην επιστροφή στις ρίζες της. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην «OPAP Arena». Ποιος θα το περίμενε τον Μάιο του 2003 ότι από εκείνο το παιχνίδι με τον Άρη -το τελευταίο στο παλιό «Νίκος Γκούμας»- μέχρι το επόμενο, στο νέο γήπεδο του συλλόγου, θα μεσολαβούσαν 19 χρόνια. Όσοι φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στη Φιλαδέλφεια, ένιωσαν την ιστορικότητα της στιγμής και μετά το τέλος του αγώνα πήραν ως ενθύμιο ό,τι βρήκαν μπροστά τους: από χορτάρι, καθίσματα και δίχτυα μέχρι σημαιάκια του κόρνερ και μάρμαρα απ' τα επίσημα!

Επειτα από πολλά χρόνια αναμονής, οι φίλοι της ΑΕΚ θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά την ομάδα τους πρωταθλήτρια Ελλάδας στο «σπίτι» τους. Τελευταία φορά που η Ένωση κατέκτησε τον συγκεκριμένο τίτλο στο παλιό της γήπεδο, το «Νίκος Γκούμας», ήταν το 1994.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την κούπα του 1994

Εκείνος ήταν και ο τρίτος στη σειρά τίτλος και ο πιο εύκολος από όλους. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς (με τους Μιχάλη Βλάχο, Κασάπη, Μπορμπόκη νέα πρόσωπα και τον Ατματσίδη βασικό τερματοφύλακα πλέον) τέθηκε επικεφαλής από την αρχή, πήρε διαφορά εννέα πόντων από τον συνδιεκδικητή Παναθηναϊκό με το σε βάρος του 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη Ιανουαρίου και πανηγύρισε τον τίτλο με τη νίκη επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς την προτελευταία αγωνιστική.

Θα μπορούσε μάλιστα η ΑΕΚ να έχει πανηγυρίσει το πρώτο της νταμπλ μετά το 1978, αλλά, έχασε το Κύπελλο στα πέναλτι, στον συγκλονιστικό Τελικό του ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Εκείνο το πρωτάθλημα ήταν που επέτρεψε στην ΑΕΚ να διεκδικήσει και εν τέλει να πετύχει τη συμμετοχή της στο Champions League 1994-95, το πρώτο με ελληνική ομάδα.

Η αναλυτική βαθμολογία (από το Εθνοσπόρ) όπως είχε προκύψει μετά τα τελικά αποτελέσματα της 33ης αγωνιστικής:

Βέβαια, η ΑΕΚ δεν χρειαζόταν να νικήσει την τελευταία αγωνιστική για να πανηγυρίσει. Το είχε ήδη κατορθώσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Το τρενάκι του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, είχε επιστρατευθεί ώστε να επιβιβαστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα της Ένωσης και να κάνει τον γύρο του θριάμβου μπροστά στις κατάμεστες εξέδρες. 

Το τρόπαιο απονεμήθηκε στους πρωταθλητές Ελλάδας, με τον κόσμο της ΑΕΚ να παραληρεί και να απολαμβάνει ένα πρωτάθλημα που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν το «Grand Finale» αυτής της καλοκουρδισμένης ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το 1994–95 η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Δημήτρη Σαραβάκο και Τόνι Σαβέβσκι. Στους ομίλους βρήκε απέναντί της το ζευγάρι του μετέπειτα τελικού, τη Μίλαν και τον Άγιαξ, καθώς και τη φιναλίστ του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1993–94) Σάλτσμπουργκ, αλλά παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις της δεν κατάφερε να προκριθεί.