Τα δύο στατιστικά που φανερώνουν το μέγεθος της νίκης της ΑΕΚ στο Μπράιτον (vid)

Μπράιτον - ΑΕΚ

i

©Intime

Τα δύο στατιστικά που φανερώνουν το μέγεθος της νίκης της ΑΕΚ στο Μπράιτον (vid)

Κώστας Τόπας 11:46 - 22.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:18 - 14.08.2024

Η Μπράιτον είχε 70% κατοχή της μπάλας, βρήκε δύο φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα αλλά στο τέλος είδε την ΑΕΚ να φεύγει από το «Άμεξ» με τη νίκη και τους τρεις βαθμούς, σε μία ιστορική βραδιά για την Ένωση.

Η ΑΕΚ των χιλίων προβλημάτων και των απουσιών κατάφερε όχι μόνο να σταθεί «όρθια» στο «Άμεξ» αλλά στο τέλος να φύγει με τη νίκη επί το γήπεδο της Μπράιτον, επικρατώντας 3-2 των «γλάρων», στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League. Μετά από αυτή τη νίκη, η «αγέλη» του Ματίας Αλμέιδα, φιγουράρει στην κορυφή του ομίλου της, κι ετοιμάζεται για την επόμενη αναμέτρηση στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση που είναι στις 5 Οκτωβρίου, με αντίπαλο τον Άγιαξ στην «OPAP Arena».

Η Ένωση πανηγύρισε νίκη στην Αγγλία μετά από τις 3 Νοεμβρίου 1976 και το 3-2 επί της Ντέρμπι, στην μεγάλη πορεία των κιτρινόμαυρων τη σεζόν 1976-77 μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Βέβαια, η ΑΕΚ έβαλε «στοπ» και σε ένα εντυπωσιακό σερί που έτρεχαν οι αγγλικές ομάδες. 

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ανάγκασε σε ήττα την Μπράιτον, η οποία έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που χάνει το ντεμπούτο της στην Ευρώπη μετά την Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1994-95. Ενα σπουδαίο επίτευγμα, το οποίο έκανε όλους τους Άγγλους να παραμιλάνε για το σύνολο του Αργεντινού τεχνικού.

Από την άλλη, ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, ο οποίος ήταν σε κατάσταση -σοκ- μετά το τέλος του αγώνα, γνώρισε την πρώτη του ήττα ως προπονητής της Μπράιτον εκτός Αγγλίας και την 15η συνολικά στο «τιμόνι» της ομάδας του, σε 45 αναμετρήσεις. Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι το γεγονός ότι η ομάδα του Ιταλού τεχνικού δεν είχε ηττηθεί ως στιγμής στην έδρα της, σε αναμέτρηση που σκόραρε τουλάχιστον δύο φορές εντός του 2023. Τώρα, όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη αλλά γνώρισε και την ήττα από μία ελληνική ομάδα, την ΑΕΚ, μέσα στην Αγγλία.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, η στατιστική έδειξε ότι η Μπράιτον είχε τον έλεγχο στην κατοχή της μπάλας, με τους αριθμούς να φτάνουν στο 70%. Κι όμως παρά την υπεροχή της, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι, η ομάδα του Ντε Τσέρμπι δεν τα κατάφερε. Τελευταία φορά που η Μπράιτον διατήρησε την μπάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, σκόραρε δις και εν τέλει… έχασε ήταν με την Γουέστ Χαμ στις 26 Αυγούστου στο «Άμεξ». Με την διαφορά βέβαια ότι τότε είχε βρει δίχτυα μόλις μία φορά.

Η προηγούμενη φορά ήταν στην εξόρμηση στην έδρα της Τσάρλτον, στο πλαίσιο του FA Cup, όπου εκεί μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά το ματς έληξε ισόπαλο 3-3 στην κανονική διάρκεια. Εν κατακλείδι, η Μπράιτον γνώρισε την ήττα σε ένα ματς όπου βρήκε δίχτυα δύο φορές και διατήρησε την μπάλα στην κατοχή της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%!