Τα έξι γκολ, η αδυναμία ανάπτυξης και το πλάνο πίεσης που χάθηκε

Νορντίν Άμραμπατ & Έρικ Λαμέλα

i

©Intime

Τα έξι γκολ, η αδυναμία ανάπτυξης και το πλάνο πίεσης που χάθηκε

Κώστας Τόπας 11:06 - 07.08.2024 / Ανανεώθηκε: 11:06 - 07.08.2024

Η ΑΕΚ έχει δεχθεί έξι γκολ έως τώρα από ομάδες χαμηλότερου επιπέδου, αδυνατεί να απειλήσει σε «open play», πληρώνει ατομικά λάθη και παίζει χωρίς πλάνο.

Μοιάζει απίστευτό και όμως η ΑΕΚ το κατάφερε. Όχι απλώς έχασε το πρώτο ματς από τη Νόα, αλλά το έχασε και με δυο γκολ διαφορά. Και μάλιστα το ένα από τα γκολ που δέχθηκε, ήταν με σκόρερ τον τερματοφύλακα των Αρμένιων, με βολέ από την δική του περιοχή. Η ΑΕΚ γενικώς, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε ότι περνούσε από τα χέρια της και από τα πόδια της, προκειμένου να χάσει το ματς. Και το έχασε με 3-1 και τώρα έμπλεξε σε περιπέτειες.

Η Ένωση μάλιστα δέχθηκε ίσως ένα από τα πιο απίστευτα γκολ της σεζόν, όταν στο 67ο λεπτό του αγώνα, ο γκολκίπερ της Νόα, Όγκνιεν Τσαντσάρεβιτς επιχείρησε ένα απευθείας βολέ με δύναμη. Ο Στρακόσα δεν υπολόγισε σωστά και παρά την προσπάθεια επέμβασης η μπάλα πέρασε από πάνω του, καταλήγοντας στα δίχτυα.

Ο Στρακόσα έχει δεχθεί «χειρότερο» γκολ από αυτό του αντίπαλου τερματοφύλακα στην Αρμενία (vid)
CONFERENCE LEAGUE

10:32 - 07.08.2024

Ο Στρακόσα έχει δεχθεί «χειρότερο» γκολ από αυτό του αντίπαλου τερματοφύλακα στην Αρμενία (vid)

Ο Θωμάς Στρακόσα δέχθηκε ένα απίστευτο γκολ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα της Νόα στην Αρμενία, αλλά στο παρελθόν είχε δει την εστία του να παραβιάζεται με χειρότερο τρόπο.

Πλέον, στη Νέα Φιλαδέλφεια η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κατάσταση για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει την ομάδα από την Αρμενία στην «OPAP Arena» στις 15 Αυγούστου με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη στις 20:30.

Η ΑΕΚ έχοντας δώσει τρία επίσημα παιχνίδια έχει δεχθεί ήδη έξι γκολ, από ομάδες χαμηλότερου επιπέδου από την ίδια. Τρία από την Ίντερ Εσκάλδες, τρία από τη Νόα, ενώ και στη ρεβάνς απέναντι στην ομάδα της Ανδόρας, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε δεχθεί κι άλλα.

«Ήταν ξεκάθαρο τι έγινε. Έχουμε δεχθεί έξι γκολ από δικά μας λάθη. Πρέπει να δουλέψουμε για να διορθώσουμε αυτά τα λάθη και περιμένουμε τη ρεβάνς για να ανατρέψουμε την κατάσταση», ήταν τα λόγια του Ματίας Αλμέιδα, μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Νόα.

Εξι γκολ που θα μπορούσαν να είναι περισσότερα

Απέναντι στην Ίντερ Εσκάλδες, η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, αλλά λίγο μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, είδε την αντίπαλο της να πετυχαίνει τρία γκολ, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αμυντική της αδράνεια αλλά και τα ατομικά λάθη. Οπως κόντρα στην ομάδα της Ανδόρρας, έτσι και κόντρα στη Νόα, οι «κιτρινόμαυροι» δέχθηκαν ένα τέρμα στο πρώτο ημίχρονο κι άλλα δύο στο δεύτερο, με αποκορύφωμα το γκολ του τερματοφύλακα της Νόα στον Στρακόσα.

Εκτός όμως από την κάκιστη αμυντική λειτουργία που παρουσίασε σε αυτά τα τρία παιχνίδια η ΑΕΚ, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα αδυνατεί να δημιουργήσει ευκαιρίες. Το απόγευμα της Τρίτης (06/08) η Ένωση δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά ποτέ τον αντίπαλο σε «open-play». Αντιθέτως, η πρώτη φορά που έκανε αισθητή την παρουσία της ήταν με την ευκαιρία του Μουκουντί στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα κι έπειτα με το γκολ του Λιβάι Γκαρσία. Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών φάσεων, ήταν ότι δεν έγιναν σε ανοικτό παιχνίδι. Αντιθέτως προήλθαν από στατικές φάσεις.

Από δημιουργία... μηδέν

ΑΕΚ/ ©Intime

Από εκεί κι έπειτα, η ΑΕΚ δεν δημιούργησε καμία καθαρή φάση για να φτάσει στην επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος. Ακόμα και όταν έγιναν οι αλλαγές από τον Ματίας Αλμέιδα, οι «κιτρινόμαυροι» προσπαθούσαν να φτάσουν στην αντίπαλη περιοχή είτε μέσω στατικών φάσεων είτε από προσωπικές ενέργειες. Οπως αυτή του Κοϊτά, ο οποίος όταν εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, πήρε πρωτοβουλίες από τα «φτερά» της επίθεσης, ωστόσο δεν μπόρεσε ούτε να συνδυαστεί με τους συμπαίκτες του και να απειλήσει. Δείγμα, ότι η ΑΕΚ «πονάει» στο δημιουργικό κομμάτι.

Ενα από τα χαρακτηριστικά που είχε δώσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα, ήταν το ασφυκτικό πρέσινγκ στον αντίπαλο. Ειδικά στην πρώτη χρονιά του Αργεντινού τεχνικού, η Ένωση «κατάπινε» την αντίπαλη ομάδα και δεν της επέτρεπε να πάρει μέτρα μπροστά από τον άξονα. Αντιθέτως, έως τώρα οι «κιτρινόμαυροι» σε αυτά τα τρία παιχνίδια που έχουν δώσει, δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πλάνο. Και όχι απέναντι σε μεγαθήρια Ευρώπης αλλά με αντιπάλους όπως η Ίντερ Εσκάλδες και η Νόα.

Το πρέσινγκ που έπαψε να υπάρχει

Ματίας Αλμέιδα/©Intime

Ωστόσο, δεν είναι απίθανο ο Ματίας Αλμέιδα, ενόψει της ρεβάνς με τη Νόα αλλά και της συνέχειας της ΑΕΚ στις φετινές της υποχρεώσεις, να αλλάξει πλάνο και βρει μια άλλη σωστή «φόρμουλα» που μπορούν οι ποδοσφαιριστές να εξυπηρετήσουν. Το έχει αποδείξει άλλωστε και στο παρελθόν ο «Πελάδο». Οταν είχε αναλάβει την Ένωση το 2022, ο Αργεντινός προπονητής δούλευε κυρίως ένα πλάνο με τρεις αμυντικούς.

Ενα πλάνο το οποίο πέταξε γρήγορα στα σκουπίδια, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν τσουλούσε. Το θέμα για την ΑΕΚ είναι στη ρεβάνς με τη Νόα, όχι μόνο να πάρει την πρόκριση, αλλά και να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο απ' ότι έχει παρουσιάσει έως τώρα τόσο στην καλοκαιρινή προετοιμασία της όσο και στα επίσημα παιχνίδια.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!