Τα xGoals που δείχνουν την υπεροχή αλλά και την αναποτελεσματικότητα της ΑΕΚ (vids)

Πέτρος Μάνταλος

i

©Intime

Τα xGoals που δείχνουν την υπεροχή αλλά και την αναποτελεσματικότητα της ΑΕΚ (vids)

Κώστας Τόπας 11:22 - 28.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:56 - 14.08.2024

Η ΑΕΚ τα έκανε όλα τέλεια κόντρα στον Πανσερραϊκό, εκτός από το να βάλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Η αναποτελεσματικότητα χτύπησε γι' ακόμη μία φορά την πόρτα των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι κόντρα στην Αντβέρπ την Τετάρτη (30/08, 22:00) οφείλουν να βρουν απαντήσεις και στο τέλος να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Με το αριστερό έκανε πρεμιέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα η ΑΕΚ, πληρώνοντας τη δυστοκία και την αναποτελεσματικότητα  κόντρα στον Πανσερραϊκό. Ενα σύνηθες φαινόμενο για την ΄Ένωση, το οποίο έχουν διαπιστώσει και οι ίδιοι οι «κιτρινόμαυροι» από την περυσινή σεζόν. Αυτό που οφείλει η πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ελλάδος είναι την Τετάρτη (30/08, 22:00) απέναντι στην Αντβέρπ να μετουσιώσει σε γκολ τις ευκαιρίες, με το τσουβάλι, που δημιουργεί και στο τέλος να πανηγυρίσει την πρόκριση.

Χαμένες ευκαιρίες και στην Αμβέρσα 

Αυτό δηλαδή που δεν έκανε (και) στην Αμβέρσα. Εκεί όπου είχε πολλές σημαντικές ευκαιρίες για να βρει δίχτυα, που από το 50′ έπαιζε με παίκτη παραπάνω, αλλά αυτό περισσότερο την δυσκόλεψε παρά την βοήθησε, καθώς η βελγική ομάδα ταμπουρώθηκε και το μόνο που έκανε ήταν να διώχνει τη μπάλα για να κρατήσει το προβάδισμα στο σκορ. Το τελικό σκορ έγραψε 1-0 για τους Βέλγους και πλέον η ΑΕΚ δίνει τα ρέστα της για την πρόκριση στην «OPAP Arena».

 Είναι ενδεικτικό ότι το συγκρότημα του Ματίας Αλμέιδα κατέγραψε στο σύνολο 22 τελικές προσπάθειες έναντι οκτώ της Αντβέρπ. Τα xGoals ήταν 2.17 για τους «κιτρινόμαυρους» και 0.84 για τη βελγική ομάδα. Κι όμως παρά την υπεροχή της Ένωσης, η ομάδα του Φαν Μπόμελ ήταν αυτή η οποία στο τέλος πήρε τη νίκη. 

Με τη Ντιναμό δεν το πλήρωσε

Οπως και με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην «OPAP Arena», η ΑΕΚ ήταν πάλι ανώτερη του αντιπάλου της, βάσει και στατιστικών, στο τέλος ναι μεν πήρε την πρόκριση, αλλά όχι τη νίκη. Τελείωσε το ματς με 13 τελικές προσπάθειες έναντι οκτώ των Κροατών. Επτά στον στόχο είχε η Ένωση και τέσσερις η Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Οι φιλοξενούμενοι όμως παρά τον μικρό αυτό αριθμό, κατάφεραν να σκοράρουν δύο τέρματα, αλλά για καλή τύχη της ΑΕΚ δεν πήραν εκείνοι το εισιτήριο για τα Play Offs του Champions League.

Οι 34 τελικές και τα σχεδόν... 3 xGoals

Στην πρεμιέρα, για την ΑΕΚ, του ελληνικού πρωταθλήματος, οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα μπήκαν με το... αριστερό και πήραν τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στον Πανσερραϊκό. Στο εν λόγω παιχνίδι τα xGoals της Ένωσης ήταν 2.54 ενώ για την ομάδα από τις Σέρρες δεν ξεπέρασε το 0.77. Οι «κιτρινόμαυροι» τελείωσαν το ματς με 34 τελικές προσπάθειες -σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Λίγκας- έναντι εννέα που είχαν οι φιλοξενούμενοι. Κι όμως η ΑΕΚ των τόσων ευκαιριών δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Με οποιονδήποτε τρόπο.

Παράλληλα, η κατοχή έφτασε σε επίπεδα… Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, με την Ένωση να έχει 81.9%, χωρίς ωστόσο να συμβάλει ώστε το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα να κατακτήσει τους τρεις πρώτους βαθμούς στο πρωτάθλημα. 

Ο Πινέδα στα τέσσερα πρώτα επίσημα ματς της ΑΕΚ, έχει παίξει σε τρεις διαφορετικές θέσεις
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

08:03 - 28.08.2023

Ο Πινέδα στα τέσσερα πρώτα επίσημα ματς της ΑΕΚ, έχει παίξει σε τρεις διαφορετικές θέσεις

Δεν αποτυπώνεται απολύτως στην στατιστική, αλλά ήδη από τα πρώτα επίσημα ματς της ΑΕΚ έχει φανεί γιατί ο Αλμέιδα ήθελε οπωσδήποτε να κρατήσει τον Πινέδα στην ομάδα

Σαφέστατα, ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ και δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί την σωρεία χαμένων ευκαιριών. Αυτό που οφείλουν οι «κιτρινόμαυροι» είναι να καθαρίσουν το μυαλό τους και το βράδυ της Τετάρτης (30/08) να πανηγυρίσουν μαζί με τον κόσμο τους τη νίκη - πρόκριση που θα τους βάλει στους ομίλους του Champions League. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την περυσινή σεζόν η ΑΕΚ είχε σκοράρει 51 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας την δεύτερη καλύτερη επίθεση. Αυτό που της λείπει είναι να βρει ξανά τον περυσινό της εαυτό και να βάλει μπρος το σκοράρισμα...