Το πρότζεκτ «Ζίνι» που γεμίζει φιλοδοξία το μέλλον της ΑΕΚ (vids)

Ζίνι

i

©Intime

Το πρότζεκτ «Ζίνι» που γεμίζει φιλοδοξία το μέλλον της ΑΕΚ (vids)

Κώστας Τόπας 23:45 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:24 - 14.08.2024

Ο Ζίνι, ο οποίος θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ανγκόλα, λίγο έλειψε να πετύχει το γκολ της... χρονιάς κόντρα στον Ολυμπιακό. Το ντεμπούτο του 21χρονου στο περυσινό ντέρμπι με τους Πειραιώτες, η προετοιμασία του με την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι στην Ολλανδία και η εμπιστοσύνη του Ματίας Αλμέιδα.

Ο Ζίνι λίγο έλειψε να πετύχει το γκολ της αγωνιστικής κόντρα στον Ολυμπιακό κι ενδεχομένως να είχε χαρίσει στην ΑΕΚ το τρίποντο κόντρα στους «ερυθρόλευκους». Στο 82ο λεπτό του αγώνα, ο νεαρός επιθετικός εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που βρήκε έξω από την περιοχή και εξαπέλυσε ένα τρομερό σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα πήγε λίγα εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Πασχαλάκη.

Μπορεί ο 21χρονος επιθετικός να μην είδε την προσπάθειά του να καταλήγει στα αντίπαλα δίχτυα, ωστόσο δικαίωσε γι' ακόμη μία φορά τον προπονητή του, Ματίας Αλμέιδα για την εμπιστοσύνη και την επιλογή του να τον «ρίξει» στο ματς.

«Ήταν ένα μεγάλο ματς από την πλευρά μας. Θέλαμε τη νίκη, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ευχαριστώ τον κόσμο για την στήριξη μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος. Ευχαριστώ τον Αλμέιδα για την εμπιστοσύνη και θέλω να ανταποδώσω βοηθώντας την ομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του ντέρμπι ο Ζίνι.

Πρώτο όνομα στην Ανγκόλα 

Τον Ιανουάριο του 2023, η ΑΕΚ έκανε δικό της τον 21χρονο επιθετικό με τη μορφή δανεισμού από την Πριμέιρο Ντ’ Αγκόστο. Τότε, ο Ζίνι προοριζόταν τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αποκλειστικά για τη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» ήθελαν να δουν πως θα ανταποκριθεί στις συνθήκες της Super League 2, με τον νεαρό επιθετικό να παίρνει τις ευκαιρίες του στο σύνολο του τότε τεχνικού της δεύτερης ομάδας της Ένωσης, Σωκράτη Οφρυδόπουλου.

Αυτή ήταν και η η πρώτη περιπέτεια του Ζίνι μακριά από τη χώρα του, καθώς, είχε αγωνιστεί μόνο στην Ανγκόλα. Ο Αμπροσίνι Αντόνιο Καμπάσα όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 2002 και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην πατρίδα του. Πρόκειται για ένα κλασικό φορ (1.81 ύψος) που συνδυάζει εκτελεστική δεινότητα, ταχύτητα, αλλά και τεχνική. Η κυριότερη θέση του νεαρού παίκτη είναι αυτή του καθαρού φορ, αλλά μπορεί να παίξει και στα αριστερά εξτρέμ, αλλά και πίσω από τον επιθετικό. 

Οι αρκετά θετικές εμφανίσεις του με την δεύτερη ομάδα, έκαναν τους ανθρώπους της ΑΕΚ να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τον κάνουν δικό τους με κανονική μεταγραφή, πληρώνοντας την Πριμέιρο Ντ’ Αγκόστο το ποσό των 350.000 ευρώ. Ετσι, ο Ζίνι, άφησε την πρώην ομάδα του έχοντας κατακτήσει 19 τίτλους συνολικά και σκοράροντας 12 φορές σε 25 αναμετρήσεις. Μάλιστα, τη σεζόν 20220-2021, ο 21χρονος επιθετικός ήταν ο πρώτος σκόρερ της Πριμέιρο Ντ’ Αγκόστο με 11 τέρματα. Η επένδυση των «κιτρινόμαυρων» είναι και βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της Ανγκόλας, μετρώντας μάλιστα και τέσσερα γκολ σε 11 αναμετρήσεις.

Το ντεμπούτο σε ντέρμπι

Μετά από κάποια παιχνίδια στη Β’ ομάδα και χωρίς να έχει σκοράρει μάλιστα εκεί, ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε να τον ανεβάζει στην πρώτη ομάδα για προπονήσεις και να δουλεύει μαζί του. Η πρώτη φορά που συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, αγωνιζόμενος στην πρώτη ομάδα της Ένωσης, ήταν πέρυσι στις αρχές Μαΐου κόντρα στον Ολυμπιακό, με την ΑΕΚ τότε να ψάχνει γκολ τίτλου μετά την απώλεια του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. 

Επειτα αγωνίστηκε λίγα λεπτά ως αλλαγή και με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τα «κιτρινόμαυρα».

Η εμπιστοσύνη του Αλμέιδα

Στην ΑΕΚ πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του νεαρού επιθετικού. Με πρώτο τον Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος τον συμπεριέλαβε κανονικά στην αποστολή της ομάδας για την προετοιμασία στην Ολλανδία. Εκεί όπου ο Ζίνι άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά κι εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του. Πέτυχε τρία γκολ στα φιλικά, έδειξε τρομερή βελτίωση σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού και φάνηκε έτοιμος να διεκδικήσει τον δικό του ρόλο στο ρόστερ. 

Παρά το γεγονός ότι η φυσική του θέση είναι στην αιχμή του «δόρατος», ο Ματίας Αλμέιδα έχει χρησιμοποιήσει τον Ζίνι και στα «φτερά» της επίθεσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα, την έκρηξη και τον διασκελισμό του που παραπέμπουν αρκετά σε Λιβάι Γκαρσία. Κόντρα στον Ολυμπιακό, ο «Πελάδο» πέρασε τον 21χρονο επιθετικό στο 72' αντί του Σιμάνσκι και τον τοποθέτησε στο αριστερό άκρο της επίθεσης. 

Η «οβίδα» κόντρα στον Ολυμπιακό και τα ζόρια που έβαλε σε Ροντινέι

Αμέσως μετά τον είσοδό του στο ματς, η ΑΕΚ πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες από τη συγκεκριμένη πτέρυγα, με τον Ζίνι να αποτελεί κίνδυνο «θάνατο» για την αντίπαλη εστία και μπελά για τον Ροντινέι, τον οποίο εξέθεσε τρεις φορές στο ένας εναντίον ενός. Φυσικά είχε και τη μεγάλη ευκαιρία με την «οβίδα» που εξαπέλυσε για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο 21ο έτος της ηλικίας του, ο Ζίνι δείχνει έτοιμος για τις προκλήσεις με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. 

Το βέβαιο είναι ότι θα απασχολήσει το ελληνικό κοινό το επόμενο διάστημα, μιας και ο Αλμέιδα σκοπεύει να του δώσει κι άλλες ευκαιρίες και να πάρει πράγματα από εκείνον που φαίνεται έτοιμος για… εκτόξευση.