ΑΕΚ: Το τρικ στην γραμμή κρούσης, το δίλημμα στα μετόπισθεν
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

ΑΕΚ: Το τρικ στην γραμμή κρούσης, το δίλημμα στα μετόπισθεν

Κώστας Τσίλης 08:29 - 08.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:45 - 20.08.2024

Οι αγωνιστικές ιδιαιτερότητες και οι ανοιχτές θέσεις, στο σχέδιο του Αλμέιδα για το σημερινό (19:30) ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια

Για τον Ματίας Αλμέιδα το σημερινό (19:30) ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό, δεν είναι το πρώτο με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι, στον πάγκο της ΑΕΚ. Ούτε καν το πρώτο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ούτε επίσης αυτό που θα κρίνει τον φετινό τίτλο. Όμως είναι το πρώτο τόσο πολύ καθοριστικό. Για πολλούς λόγους. Και ο Αργεντινός τεχνικός το ξέρει. 

Γι αυτό και το αγωνιστικό σχέδιο του σημερινού ντέρμπι, το δούλεψε πολύ. Και μέσα στο μυαλό του και μέσα στο γήπεδο. Το δούλεψε ακόμα και πριν καν πάει την προηγούμενη Τρίτη η ΑΕΚ στα Γιάννενα να παίξει με τον ΠΑΣ. Το αποδεικνύουν οι κινήσεις που έκανε με τον Βίντα και τον Σιμάνσκι. Και μέσα απ' αυτή την δουλειά του προέκυψαν φυσικά οι τελικές αποφάσεις, η επιλογή για τρικ στην επίθεση, αλλά και ένα δίλημμα στα μετόπισθεν.

Καταρχάς ο Αλμέιδα περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή τον Λάζαρο Ρότα. Ο διεθνής ακραίος μπακ τον δικαίωσε για την αναμονή καθότι μπήκε στην τελευταία προπόνηση. Όμως με μόλις μια προπόνηση, ούτε καν σε φουλ ρυθμούς, πιθανότατα ο Αλμέιδα δεν θα δώσει θέση βασικού στον Ρότα και θα πάει στην επιλογή του Σιντιμπέ. Αυτό έδειξε η χθεσινή δοκιμή και θα αλλάξει μόνο αν προκύψει κάτι της τελευταίας στιγμής. Η θέση του δεξιού μπακ, ήταν ένα δίλημμα πάντως, που ίσως βασανίσει τον Αργεντινό τεχνικό ακόμα και λίγες ώρες πριν την σέντρα.

Όπως και υπήρχε και ένα ακόμα δίλημμα που "βασάνισε" λίγο τον Αλμέιδα. Του έχει περάσει από το μυαλό η αλλαγή τερματοφύλακα και η επιστροφή του Τσίτσαν Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια. Ωστόσο η απάντηση στο δίλημμα αυτό, βρίσκεται μόνο μέσα στο μυαλό του Αργεντινού τεχνικού, καθώς η τελευταία προπόνηση και όσα δουλεύτηκαν, δεν φανέρωσε απολύτως τίποτα. 

Εκείνο πάντως που έδειξαν οι ασκήσεις τακτικής της τελευταίας προπόνησης, είναι πως ο Αλμέιδα προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει στην γραμμή κρούσης το τρικ με τις συνεχείς αλλαγές θέσεων ανάμεσα σε Πινέδα και Αραούχο. Περίπου όπως είχε κάνει και στον Βόλο. Με τον Μεξικανό να ξεκινά τυπικά ως αριστερός ακραίος αλλά να έχει ελευθερία κινήσεων και ο Αργεντινός από τον άξονα, να βγαίνει πολλές φορές στο αριστερό άκρο. Και με τον Άμραμπατ να συμπληρώνει την τριάδα πίσω από τον Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης. 

Αυτές είναι οι σκέψεις του Αλμέιδα όπως αποτυπώθηκαν στην δουλειά στην τακτική τις τελευταίες μέρες. Αλλά όποιος βάλει το χέρι του στην φωτιά πως είναι και οι "κλειδωμένες", θα ρισκάρει να «καεί». Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες, ο Αργεντινός τεχνικός παρουσίασε στο γήπεδο στο ματς με τον ΠΑΣ, ένα σχέδιο με διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις δοκιμές που έκανε στις ασκήσεις τακτικής στα Σπάτα. Επομένως και τώρα δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις.