Η απίθανη ιστορία του πρώτου σκόρερ του Παναθηναϊκού που διαγράφηκε από την ομάδα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο Άγγελος Μεσσάρης στο ντέρμπι «αιωνίων»

i

© PrtScr

Η απίθανη ιστορία του πρώτου σκόρερ του Παναθηναϊκού που διαγράφηκε από την ομάδα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 17:58 - 12.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:57 - 14.08.2024

Ο Άγγελος Μεσσάρης υπήρξε ο σπουδαιότερος προπολεμικός ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο οι πολιτικές του αντιλήψεις και οι έντονες λογομαχίες με τον Απόστολο Νικολαΐδη έφεραν το άδοξο τέλος.

Από τον σύλλογο του Παναθηναϊκού, έχουν περάσει αμέτρητοι παίκτες οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσης του σωματείου μέχρι και σήμερα στη σύγχρονη εποχή, με το «τριφύλλι» στο στήθος έχουν αγωνιστεί σπουδαίες προσωπικότητες που διεκδικούν τον τίτλο του «Κορυφαίου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό».

Μπορεί οι υποψηφιότητες να είναι πολλές, ωστόσο σίγουρα ένα από τα φαβορί είναι ένας παίκτης που αγωνίστηκε στην προπολεμική εποχή. Ο λόγος γίνεται για τον Άγγελο Μεσσάρη, ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο μόλις στα 21 του χρόνια!

Το αστείρευτο ταλέντο και οι μαγευτικές ικανότητες του Μεσσάρη, δεν κατάφεραν να επικρατήσουν των πολιτικών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα το γυαλί στην σχέση των δύο πλευρών να… σπάσει.

Ο «Ξανθός Άγγελος», όπως ήταν το προσωνύμιο του, πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα για ένα… φύσημα του ανέμου, ωστόσο η επιρροή του ήταν άμεση κι επιδραστική.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Άγγελος Μεσσάρης γεννήθηκε το 1910 στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής και η οικογένειά του, με κεφαλλονίτικη καταγωγή, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη συνοικία Γουδί της Αθήνας το 1924. Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησε και η πρώτη επαφή με το άθλημα. Μόλις στα 14 του χρόνια, ο Μεσσάρης εντάχθηκε στον ΑΠΟ Γουδή και σύντομα εντυπωσίασε τους πάντες με την απαράμιλλη τεχνική του.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στον Παναθηναϊκό

Άπαντες εκείνη την εποχή μιλούσαν για έναν πιτσιρικά με αστείρευτες ποδοσφαιρικές ικανότητες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η μεγάλη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, έπειτα από εισήγηση του Ούγγρου προπονητή, Μίκλος Φόρνερ. Με την «πράσινη» φανέλα, ο «Ξανθός Άγγελος» αγωνίστηκε για μία τετραετία, από το 1927 μέχρι και το 1931, αποτελώντας τον απόλυτο σταρ του συλλόγου. Με προπονητή τον Γιόζεφ Κίνσελ και σούπερ σταρ τον Μεσσάρη, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα ΕΠΣ Αθηνών κι έναν Πανελλήνιο τίτλο το 1930. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνο το τουρνουά, σημειώθηκε και η μεγαλύτερη νίκη του «τριφυλλιού» κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός γνώρισε την βαριά ήττα με 8-2, με τον Μεσσάρη να βρίσκει δίχτυα τέσσερις φορές. Σε αυτό το «αιώνιο» ντέρμπι, ο «Ξανθός Άγγελος» κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, διότι κατάφερε να πετύχει δύο τέρματα μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ οι επιδόσεις του οδήγησαν τους φίλους της ομάδας να βγάλουν ένα νέο σύνθημα: «Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και άλλα τέσσερα στον Άρη. Γειά σου Άγγελε Μεσσάρη», φώναζαν συγκεκριμένα για πολλά χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Οι πολιτικές αντιλήψεις

To 1931, ο Μεσσάρης προκάλεσε ένα μεγάλο σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 21 ετών. Μπορεί να υπήρξε ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, τον οποίον θαύμαζαν όλοι, ωστόσο οι πολιτικές του αντιλήψεις δημιουργούσαν πάντα έναν… θόρυβο. Όντας μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) κι από τους πρώτους που συμμετείχαν στην Αντίσταση, οι συγκρούσεις με τον ισχυρό άνδρα του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, Απόστολο Νικολαΐδη ήταν συνεχόμενες.

Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη, ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού» απαίτησε από τον παίκτη να σταματήσει να εκφράζει τις πολιτικές του αντιλήψεις, αν θέλει να συνεχίσει στην ομάδα. Από την άλλη όμως, το «αστέρι» της ομάδας δεν ήθελε να προδώσει τα ιδανικά του, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τον Παναθηναϊκό και να σταματήσει οριστικά το ποδόσφαιρο.

Να σημειωθεί πως όταν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της απόσυρσης, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά: «σε παρακαλώ άσε με ήσυχο. Ο ποδοσφαιριστής που αναζητάς πέθανε το το 1931».

Μπορεί η αγάπη του για το άθλημα να ήταν μεγάλη, μπορεί η σχέση του με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ήταν ιδανική, ωστόσο ο Μεσσάρης δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί πως ήταν υποχρεωμένος να περιορίσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, με σκοπό να συνεχίσει την λαμπρή καριέρα του.

Το άδοξο τέλος δημιούργησε πολλά ερωτήματα, σχετικά με το τι άλλο θα βλέπαμε από εκείνον αν συνέχιζε την πορεία του.

Στις 6 Ιουνίου του 1978, ο Μεσσάρης έφυγε από τη ζωή, ενώ στην κηδεία του βρέθηκε αρκετό πλήθος κόσμου, ο οποίος έσπευσε να πει το «αντίο» σε έναν θρύλο του Παναθηναϊκού.