«Ανάμεσα από το ποτάμι και τη θάλασσα»: Η φράση που η FA απαγορεύει τη χρήση της από τα μέλη των ομάδων

Πόλεμος - Ισραήλ

i

©printscreen

«Ανάμεσα από το ποτάμι και τη θάλασσα»: Η φράση που η FA απαγορεύει τη χρήση της από τα μέλη των ομάδων

Δημήτρης Χούπης 15:19 - 05.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:12 - 14.08.2024

Μία φράση ενός ποδοσφαιριστή της Λέστερ υπέρ της Παλαιστίνης, έκανε την αγγλική Ομοσπονδία να πάρει δραστικά μέτρα, προκειμένου κανείς να μην τη χρησιμοποιήσει.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ με τη Χαμάς συνεχίζεται, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Όλος ο πλανήτης από την ημέρα που άρχισαν οι εχθροπραξίες έχει σπεύσει να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, κάτι που όπως είναι λογικό δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους και τους αθλητές. 

Ένας εξ αυτών είναι και ο Χαμζά Τσάντουρι. Ο Άγγλος μέσος της Λέστερ είχε κάνει μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία της Παλαιστίνης, γράφοντας «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα». Μία φράση που  χρησιμοποιείται από τον Παλαιστινιακό λαό κατά του Ισραήλ.

Αυτή η ανάρτηση ωστόσο δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, με τον ίδιο στη συνέχεια να σβήνει το ποστ και να απολογείται για αυτό που ανέβασε. Ξεκαθάρισε δε πως στόχος ήταν να δείξει συμπόνια στον κόσμο που υποφέρει. Η FA λοιπόν μετά από όλο αυτό πήρε την απόφαση να λάβει δραστικά μέτρα και σε περίπτωση που δει ξανά κάτι παρόμοιο να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας. 

«Αν αυτή η φράση χρησιμοποιηθεί από μέλος ποδοσφαιρικής ομάδας, τότε θα ζητήσουμε τη βοήθεια της αστυνομίας για το πως θα χειριστούμε το θέμα», έγραφε συγκεκριμένα η ανακοίνωση. 

«Ανάμεσα από το ποτάμι και τη θάλασσα» - Τι σημαίνει αυτή η φράση;

Η συγκεκριμένη φράση άρχισε να χρησιμοποιείται τη δεκαετία του 60' και έχει αρκετές ερμηνείες. Ολόκληρη είναι «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», αναφερόμενη στην περιοχή ανάμεσα στον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος συνορεύει με το Ισραήλ στα ανατολικά και τη Μεσόγειο στα δυτικά. 

«Thank you Celtic... love from Gaza»
REST OF THE WORLD

11:02 - 11.10.2023

«Thank you Celtic... love from Gaza»

Η «Πράσινη Ταξιαρχία» της Σέλτικ, έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη όταν ανέμισαν παλαιστινιακές σημαίες στις κερκίδες, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού της ομάδας τους με την ισραηλινή Χάποελ. Κι αυτή είναι η ιστορία πίσω από την «Aida Celtic».

Ορισμένοι αναφέρουν ότι η ορολογία είναι διαδεδομένη με γενοκτονική πρόθεση. Το 1966 ο Σύριος ηγέτης Χαφέζ Αλ Ασάντ είχε πει: «Θα δεχθούμε τον πόλεμο και την αποκατάσταση της σφετερισμένης γης... για να σας εκδιώξουμε και να σας ρίξουμε στη θάλασσα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν πολλές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, φωνάζοντας αυτό το σύνθημα, κάτι που δεν άρεσε στην κυβέρνηση. Μάλιστα η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουέλα Μπέιβερμαν, σχολίασε πως αυτό το σλόγκαν είναι «Ευρέως γνωστό ως απαίτηση για την καταστροφή του Ισραήλ. Οι προσπάθειες να προσποιηθεί κανείς το αντίθετο είναι ανειλικρινείς».