Ο Άγιαξ άλλαξε εκτελεστή στο τελευταίο πέναλτι: Ήταν να πάει ο Χέντερσον, αλλά πήγε ο Γκάι - Ποια η εξήγηση

Φωτ. IMAGO

Ο Άγιαξ άλλαξε εκτελεστή στο τελευταίο πέναλτι: Ήταν να πάει ο Χέντερσον, αλλά πήγε ο Γκάι - Ποια η εξήγηση

Μετά το χαμένο πέναλτι του Βιλένα ήταν η... σειρά του Χέντερσον να πάει να εκτελέσει πέναλτι, αλλά τελικά το εκτέλεσε ο Γκάι και χάρισε την πρόκριση στον Άγιαξ. Διαβάστε την εξήγηση.

Μια ανεπανάληπτη διαδικασία που όμοιά της έχει συμβεί μόνο μια φορά στα χρονικά των ευρωπαϊκών Κυπέλλων είδαμε στο Άμστερνταμ. Το 13-12 υπέρ του Άγιαξ μετά από 34 πέναλτι που εκτελέστηκαν είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σκορ στα πέναλτι στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη φορά δε χαμογέλασε, όπως είχε συμβεί πέρσι στη Μασσαλία απέναντι στη Μαρσέιγ σε ανάλογη περίπτωση και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League. Ωστόσο έχει μία ακόμα ευκαιρία να παραμείνει στην Ευρώπη, παίζοντας στα PlayOffs του Conference League απέναντι στη γαλλική Λανς.

Οι πράσινοι βρήκαν γκολ με τον Τετέ λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, έστειλαν το ματς στην παράταση και μετά στα πέναλτι αλλά εκεί... λύγισαν μετά από 34 εκτελέσεις. Κι όμως, βάσει σειράς που είχαν επιλέξει οι προπονητές για να εκτελεστούν τα πέναλτι, ο παίκτης που ευστόχησε στο τελευταίο και έδωσε την πρόκριση στον Άγιαξ δεν ήταν να το εκτελέσει!

Όπως είδαμε στη διαδικασία των πέναλτι, όταν ολοκληρώθηκαν οι εκτελέσεις των πρώτων πέντε παικτών που είχαν δώσει οι προπονητές σε λίστα, έκτος για τον Παναθηναϊκό εκτελούσε ο Βιλένα και για τον Άγιαξ ο Χέντερσον. Ωστόσο η διαδικασία κράτησε πολύ περισσότερο και φτάσαμε ξανά στις αρχικές... πεντάδες.

Η εξήγηση για την αλλαγή

Το ματς παρέμενε ισόπαλο μετά από 32 εκτελέσεις και έφτασε η ώρα να εκτελέσουν και πάλι πέναλτι ο «έκτος» κάθε ομάδας. Για τον Παναθηναϊκό πήγε και πάλι ο Βιλένα για να εκτελέσει, αλλά αστόχησε και εκεί που όλοι περίμεναν να πάει ο Χέντερσον (σαν έκτος του Άγιαξ όπως και νωρίτερα), τελικά πήγε ο Γκάι που ήταν ένατος κατά σειρά στην αρχή, με τον Δανό να ευστοχεί για το τελικό 13-12 υπέρ των Ολλανδών.

Μάλιστα υπάρχει και δήλωση του Χέντερσον για το συγκεκριμένο περιστατικό, με τον αρχηγό του Άγιαξ να εξηγεί πως ο Γκάι ήταν εκείνος που του ζήτησε να πάει για την εκτέλεση. «Ήρθε ο Γκάι και μου είπε πως αν σκοράρουν, τότε να εκτελέσω κανονικά εγώ το πέναλτι. Αλλά αν το χάσουν ήθελε να πάει εκείνος και πήγε», ανέφερε ο Χέντερσον.