Αγγλία: Από την παρακμή του «χουλιγκανισμού» στην άνοδο της ακροδεξιάς

Οπαδός της Αγγλίας - Φωτ. IMAGO

Αγγλία: Από την παρακμή του «χουλιγκανισμού» στην άνοδο της ακροδεξιάς

Κώστας Τόπας 13:13 - 14.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:14 - 14.10.2024

Τα επεισόδια έχουν μειωθεί σημαντικά στα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία, αλλά ορισμένοι χούλιγκαν παραμένουν συνδεδεμένοι με ακροδεξιές ομάδες, κρούοντας καμπάνα κινδύνου στις αρχές της Βρετανίας.

Η βία στα γήπεδα ποδοσφαίρου στην Αγγλία απέχει πολύ από αυτή που καταγράφηκε πριν από τρεις δεκαετίες. Τραγωδίες όπως αυτή του Χίλσμπορο ή του Χέιζελ, που έβαλαν τους χούλιγκανς στο προσκήνιο στις δεκαετίες του '80 και του '90 και που οδήγησαν στην έγκριση νόμων στο Κοινοβούλιο της Αγγλίας, έχουν παρέλθει προ πολλού. Έκτοτε, ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων έχει μειωθεί σημαντικά στο Νησί, όπου σχεδόν 400.000 άτομα παρακολουθούν έναν αγώνα της Premier League κάθε Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, παρά τις ουσιαστικές βελτιώσεις, εξακολουθούν να συμβαίνουν ορισμένα περιστατικά, τόσο σε αγώνες συλλογικού επιπέδου όσο κι εθνικό. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των συλλήψεων που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, φτάνοντας σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα πριν από μια δεκαετία. Την περίοδο 2022/2023, οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 2.200 συλλήψεις, οι περισσότερες από αυτές για δημόσια διαταραχή.

«Συναγερμός» στο Μιλάνο: Ηγετικά μέλη ultras της Ίντερ και της Μίλαν συνελήφθησαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης
SERIE A

11:39 - 30.09.2024

«Συναγερμός» στο Μιλάνο: Ηγετικά μέλη ultras της Ίντερ και της Μίλαν συνελήφθησαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Από το πρωί της Δευτέρας (30/09) οι ιταλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 19 μελών των ultras των Ίντερ και Μίλαν, που συνδέονται με με το οργανωμένο έγκλημα και ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στην ιταλική μαφία.

Από το «Γουέμπλεϊ» στο Euro της Γερμανίας

Στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας, συνεχίζουν να καταγράφονται επεισόδια, αν και γίνονται ολοένα και πιο συγκεκριμένα. Ένα παράδειγμα ήταν οι ταραχές στον τελικό του Euro 2020 (που διεξήχθη το 2021 λόγω της πανδημίας) γύρω από το «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών από Άγγλους οπαδούς, που προστέθηκαν στα λάθη στην ασφάλεια του γηπέδου, προκάλεσε σκηνές βίας που θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε τραγωδία.

Πιο πρόσφατα, στο Euro 2024, ο αγώνας  της Αγγλίας με τη Σερβία χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου από τις γερμανικές αρχές. Τις ώρες πριν τον αγώνα, περίπου 150 οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν σε μπαρ στο Γκελζενκίρχεν, πετώντας τραπέζια, καρέκλες και μπουκάλια ο ένας στον άλλο και τραυματίζοντας σοβαρά αρκετούς αστυνομικούς και οπαδούς. Τα επεισόδια έληξαν με τη σύλληψη επτά Σέρβων πολιτών και ενός Άγγλου, αριθμός ανέκδοτος σε σύγκριση με τους σχεδόν 500.000 Άγγλους φιλάθλους που ταξίδεψαν στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν το τουρνουά.  

Ακροδεξιές ομάδες

Πέρα από τα συγκεκριμένα επεισόδια που σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο, το κύριο μέλημα των βρετανικών αρχών είναι πλέον στις ακροδεξιές ομάδες που αρχικά συνδέονταν με τον «χουλιγκανισμό». Αυτή είναι η περίπτωση του English Defense League (EDL), μιας ισλαμοφοβικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2009 και ηγείται ο Στίβεν Γιάξλεϊ Λένον, πιο γνωστός ως Τόμι Ρόμπισον. Ενα από τα πιο ορατά πρόσωπα της ακροδεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

H EDL προκάλεσε βίαια επεισόδια εναντίον μουσουλμάνων και αντιφασιστών αγωνιστών στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, υποχωρώντας λίγο αργότερα σε άλλες παρόμοιες ομάδες. Αυτές οι ομάδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις ταραχές για την Ημέρα της Ανακωχής τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν δεκάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Λονδίνου και έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βρίσκονται πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, που ενθαρρύνονται από μια ψευδή φήμη για την ταυτότητα του δολοφόνου τριών κοριτσιών στην πόλη Σάουθπορτ.

Η Εργατική Κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα απαγόρευσης οργανώσεων όπως αυτής της EDL μετά τις ταραχές του Αυγούστου, ένα μέτρο που θα μπορούσε να λάβει βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας αν και δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το θέμα μέχρι στιγμής.