Η τύχη είναι με τους ισχυρούς: Η Αγγλία ξανά στα ημιτελικά

Η τύχη είναι με τους ισχυρούς: Η Αγγλία ξανά στα ημιτελικά

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 21:42 - 06.07.2024 / Ανανεώθηκε: 02:48 - 07.07.2024

Μπορεί να μην εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά, αλλά η Αγγλία αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει, είχε και την τύχη με το μέρος της και επικράτησε της Ελβετίας στη διαδικασία των πέναλτι (5-3) μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας, με αποτέλεσμα να προκριθεί στα ημιτελικά του Euro 2024.

Λίγο η φανέλα, λίγο το πείσμα, λίγο η τύχη, η δουλειά έγινε για την Αγγλία και πέρασε στα ημιτελικά του Euro 2024! Τα «τρία λιοντάρια» δεν έθελξαν ξανά, όμως είχαν απάντηση όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ (1-1) και οδήγησαν το ματς αρχικά στην παράταση και μετέπειτα στα πέναλτι, όπου η τύχη τους έκλεισε το μάτι και επικράτησαν με 5-3 της αξιόμαχης Ελβετίας, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία τους στους «4» της διοργάνωσης.

Όλοι EURO LIVE: Η «απάθεια» του Σάουθγκεϊτ και ο Βέγκχορστ που εκθέτει τον Κούμαν!
SPORTAL ORIGINALS

23:56 - 06.07.2024

Όλοι EURO LIVE: Η «απάθεια» του Σάουθγκεϊτ και ο Βέγκχορστ που εκθέτει τον Κούμαν!

Όλοι Euro για τις ματσάρες της Αγγλίας με την Ελβετία και της Ολλανδίας με την Τουρκία. Ζωντανή σύνδεση με Βερολίνο, ο Παύλος Κουστέρης μεταφέρει το τρίτο ημίχρονο της πρόκρισης των «οράνιε». Παρουσιάζουν οι Σωτήρης Κωσταβάρας και Στέφανος Αβραμίδης.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά και καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε τη διάθεση να πάρει ρίσκα. Στο ξεκίνημα πάντως η ομάδα του Σάουθγκεϊτ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κυκλοφορούσε την μπάλα, αλλά δυσκολευόταν πολύ να βρει διαδρόμους, καθώς οι τυπικά φιλοξενούμενοι τους είχαν κλείσει εξαιρετικά.

Ο Σάκα ήταν αρκετά δραστήριος, με τους Άγγλους να παίζουν συνεχώς από την πλευρά του, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στους αντιπάλους τους, αλλά σε κάθε γύρισμα του νεαρού άσου της Άρσεναλ, η άμυνα των Ελβετών είχε απάντηση. Όπως στο 45', που ο Τζάκα με εντυπωσιακή παρέμβαση πρόλαβε τον Μέινου, πριν εκείνος γίνει επικίνδυνος.

Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ο ρυθμός ήταν χαμηλός και δεν υπήρχε ούτε μία αξιοσημείωτη φάση από τις δύο πλευρές.

Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα ήταν διαφορετική και αυτό γιατί οι Ελβετοί μπήκαν αρκετά δυνατά. Στο 51' είχαν και την πρώτη τους καλή στιγμή (και του αγώνα γενικά), με τον Εμπολό να παίρνει την πάσα από τον Φρόιλερ και να κάνει ένα σουτ, το οποίο μπλόκαρε ο Πίκφορντ. Η πίεση της ομάδας του Μουράτ Γιακίν κράτησε για ένα μεγάλο διάστημα και τελικά απέδωσε καρπούς.

Συγκεκριμένα, στο 75ο λεπτό η Ελβετία πήρε προβάδισμα στο σκορ. Ο Εντόι με ένα εξαιρετικό γύρισμα βρήκε τον Εμπολό κι εκείνος με μία προβολή από κοντινή απόσταση έκανε το 0-1. Η χαρά της δεν κράτησε πολύ όμως, καθώς τα «τρία λιοντάρια» με το που δέχθηκαν το γκολ ανέβασαν στροφές και έπειτα από πέντε λεπτά έφεραν το ματς στα ίσια. Ο Σάκα με ένα απίθανο σουτ εκτός περιοχής έγραψε το 1-1, το οποίο παρέμεινε μέχρι και το τελικό σφύριγμα.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση λοιπόν. Εκεί λίγο η κούραση, λίγο ο φόβος και από τις δύο πλευρές, δεν είδαμε πολλά πράγματα. Ωστόσο, αμφότερες οι ομάδες είχαν τις στιγμές τους. Η Αγγλία κυρίως στο πρώτο μέρος με σουτ του Ράις και του Μπέλιγχαμ, τα οποία απέκρουσε ο Ζόμερ και η Ελβετία στο δεύτερο μέρος με τον Σακίρι και τον Βίντμερ. Καμία προσπάθεια από αυτές δεν κατέληξε στα δίχτυα, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί στη... ρώσικη ρουλέτα.

Εκεί ο Ακάντζι ήταν μοιραίος για τους Ελβετούς, καθώς δεν κατάφερε να νικήσει τον Πίκφορντ από την άσπρη βούλα, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Άγγλοι με 100% ευστοχία και πήραν τη νίκη με 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι και κατ' επέκταση το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Euro 2024.