«Σοκ» με Αγγλία: Η UEFA την ενημέρωσε ότι μπορεί να αποκλειστεί από το Euro 2028!

Αγγλία - Euro

«Σοκ» με Αγγλία: Η UEFA την ενημέρωσε ότι μπορεί να αποκλειστεί από το Euro 2028!

Κώστας Τόπας 10:20 - 15.09.2024

Η UEFA ενημέρωσε την Αγγλία ότι μπορεί να αποκλειστεί από το Euro 2028!

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία επιβεβαιώθηκαν ως οικοδεσπότες του Euro 2028 τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με πολλά γήπεδα σε Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας να είναι έτοιμο να φιλοξενήσουν αγώνες.

Ενώ ορισμένοι αγώνες του Euro 2020 διεξήχθησαν στο στάδιο Γουέμπλεϊ, το Euro 2028 θα είναι η πρώτη φορά που η Αγγλία θα φιλοξενήσει διεθνή ποδοσφαιρικό τουρνουά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996. Ωστόσο, τώρα αποκαλύφθηκε ότι η UEFA έχει εκδώσει μια προειδοποίηση προς την Αγγλία, λέγοντάς της ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη διοργάνωση του 2028, παρά τη φιλοξενία των αγώνων.

Οι «Times» αναφέρουν ότι η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών ανέφερε στους Άγγλους υπουργούς ότι τα «Τρία Λιοντάρια» θα μπορούσαν να αποκλειστούν από το Euro 2028 εάν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προχωρήσει στα σχέδια για την εισαγωγή μιας ρυθμιστικής αρχής ανδρικού ποδοσφαίρου.

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, γενικός γραμματέας της UEFA εξέδωσε την προειδοποίηση σε επιστολή του προς τη γραμματέα Πολιτισμού, Λίζα Νάντι νωρίτερα αυτό το μήνα, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του ποδοσφαίρου».

Αργότερα στην επιστολή, απαντά στα σχέδια που ανακοινώθηκαν στο King's Speech για τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής που θα επιβλέπει τους συλλόγους στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας. Απαντώντας στα σχέδια, ο Θεοδωρίδης επέμεινε ότι η ανεξαρτησία στο ποδόσφαιρο είναι «θεμελιώδης απαίτηση».

Τα σχέδια για την καθιέρωση ενός φύλακα που θα ελέγχει όλους τους συλλόγους που αγωνίζονται στην Αγγλία ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο από την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση που ήθελε να αποτρέψει τους πλουσιότερους συλλόγους να δημιουργήσουν μια άλλη ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα. Ο φύλακας δεν εισήχθη ποτέ επίσημα από τη στιγμή που οι Συντηρητικοί εκδιώχθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά η διαδοχική κυβέρνηση των Εργατικών δεσμεύτηκε να συνεχίσει με την ιδέα.

Αλλά αν το κάνουν, τότε οι Άγγλοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το Euro 2028 και να χάσουν την ευκαιρία να κερδίσουν επιτέλους ένα διεθνές τρόπαιο επί βρετανικού εδάφους.

Αργότερα στην επιστολή, ο Θεοδωρίδης έγραφε: «Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προφυλάσσουν από την κρατική παρέμβαση προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη του αθλητικού ανταγωνισμού. Η τελική κύρωση για την οποία θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες».

Όχι μόνο θα αποκλειστεί η αγγλική εθνική ομάδα από τα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και οι σύλλογοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους στο Champions League, το Europa League και το Conference League.