«Αίμα στα χέρια σας»: «Πόλεμος» Ντινάμο Κιέβου - Φενέρμπαχτσε

Το μήνυμα της Ντιναμό Κιέβου

i

PrTScr

«Αίμα στα χέρια σας»: «Πόλεμος» Ντινάμο Κιέβου - Φενέρμπαχτσε

Κώστας Τόπας 08:45 - 11.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:59 - 14.08.2024

Οι Ουκρανοί κατήγγειλαν τους Τούρκους επειδή ταξίδεψαν στη Ρωσία για να παίξουν εναντίον της Ζενίτ της Gazprom, της εταιρείας που μονοπωλεί την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Για πάρα πολύ καιρό η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει ξεπεράσει τα σύνορα εμπλέκοντας τρίτα μέρη στην υπόθεση. Αυτή τη φορά με το ποδόσφαιρο ως πρόσχημα για διαφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, ενός έθνους που λειτουργεί ως «μεσολαβητής», αλλά που επίσης κατηγορείται ότι παίζει και στις δύο πλευρές, αφού από σύμμαχος της Δύσης βρέθηκε πλέον πιο κοντά στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ντιναμό Κιέβου, ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Ουκρανία, κατήγγειλε πρόσφατα τη Φενερμπαχτσέ Κωνσταντινούπολης, την τουρκική αντίπαλό της, ότι είχε «αίμα στα χέρια» επειδή ταξίδεψε στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή για να παίξει εναντίον της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης σε έναν αγώνα προετοιμασίας, και δημοσίευσε μία δήλωση στον λογαριασμό της στο Instagram με κόκκινες πιτσιλιές πάνω από το μπλε λογότυπο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, του μακροχρόνιου ιδιοκτήτη και χορηγού της φανέλας της Ζενίτ.

«Τα καταραμένα λεφτά της Gazprom έχουν επισκιάσει τα πάντα για εσάς, σας έχουν αφήσει χωρίς τιμή και συνείδηση», φώναξε η Ντιναμό, αναφερόμενη στην εταιρεία που μονοπωλεί την εξαγωγή φυσικού αερίου. «Δεν φοβόμαστε να πούμε σε όλο τον κόσμο: Βοηθάτε τους δολοφόνους να συνεχίσουν την αιματηρή συγκομιδή στο ουκρανικό έδαφος . Παίζετε εναντίον τους και κάνετε το κύριο κακό του 21ου αιώνα νόμιμο», κατήγγειλε η Ντιναμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει ήδη αφαιρεθεί από την UEFA ως χορηγός του Champions League και του Euro 2024, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η UEFA απέκλεισε επίσης όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις τους και απέκλεισε τη χώρα που θα φιλοξενούσε τον τελικό του Champions League του 2022 στο στάδιο της Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, όπου η Φενερμπαχτσέ έπαιξε την περασμένη Κυριακή σε μια μονομαχία προετοιμασίας που έληξε με ισοπαλία (0-0).

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το βήμα», έγραψε ο σύλλογος του Κιέβου διαδικτυακά την Κυριακή. «Δεν υπάρχουν χρήματα που να μπορούν να αντισταθμίσουν αυτή την επαίσχυντη συμπεριφορά, αυτό το ταξίδι στον δολοφόνο χωρίς ήθος ή ανθρώπινες ιδιότητες». Η Φενέρμπαχτσε είπε ως δικαιολογία ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση στη Ρωσία αφού προηγουμένως υποδέχτηκε τη Ζενίτ.

Πριν από ένα χρόνο, όταν η Φενερμπαχτσέ και η Ντιναμό συναντήθηκαν σε αγώνα Champions League, οι οπαδοί στην Κωνσταντινούπολη φώναζαν το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν αφού η ουκρανική ομάδα προηγήθηκε στο σκορ. Στη συνέχεια, η Φενερμπαχτσέ δήλωσε ότι οι φωνές των οπαδών δεν αντιπροσώπευαν την άποψη του συλλόγου, αλλά υπαινίχθηκε επίσης ότι οι «υπερβολικές χειρονομίες» των παικτών της Ντιναμό είχαν χρησιμεύσει ως πρόκληση. Η UEFA επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τουρκικό σύλλογο για το περιστατικό. Δεν υπήρξαν παρόμοιες πειθαρχικές περιπτώσεις όταν οι ομάδες συναντήθηκαν άλλες δύο φορές την περασμένη σεζόν στη φάση των ομίλων του Europa League, με τη Φενέρμπαχτσε να κερδίζει και τα δύο παιχνίδια.

Και οι δύο ομάδες θα παίξουν στους προκριματικούς γύρους της Conference League τον επόμενο μήνα και θα μπορούσαν να κληρωθούν μαζί στη φάση των ομίλων εάν προκριθούν και οι δύο. Να θυμίσουμε ότι η Ντιναμό δεν μπορεί να παίξει στην Ουκρανία στις διοργανώσεις της UEFA για λόγους ασφαλείας και πέρυσι φιλοξένησε αγώνες στην Πολωνία.