Αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα: Τιμωρία έδρας για ρίψη αντικειμένων

Τα επεισόδια στο Βόλος - Ολυμπιακός

i

© Intime

Αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα: Τιμωρία έδρας για ρίψη αντικειμένων

Sportal newsroom 13:25 - 15.08.2024 / Ανανεώθηκε: 13:48 - 15.08.2024

Η ΕΠΟ προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στον πειθαρχικό της κώδικα και πλέον η ρίψη αντικειμένων θα επιφέρει τιμωρία της έδρας.

Αντίστροφα μετράμε για την έναρξη του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League της σεζόν 2024-25. Λίγες ώρες πριν σέντρα η ΕΠΟ γνωστοποίησε κάποιες αλλαγές που έκανε στον πειθαρχικό της κώδικα.

Η ΕΠΟ πρόσθεσε στον Πειθαρχικό Κώδικα τη συγκεκριμένη τιμωρία της μίας αγωνιστικής, ωστόσο η εν λόγω ποινή παραμένει ακόμη (μέχρι νεοτέρας) στο ποινολόγιο της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας ως διοικητική κύρωση παρά τις επαφές που έγιναν από την Ομοσπονδία με το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 15, παράγραφος 3, ιι όπως τροποποιήθηκε, προβλέπει ποινή έδρας για μία αγωνιστική ρίψη αντικειμένων (πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιουδήποτε εύφλεκτου υλικού) ακόμη και αν δεν υπάρξει τραυματισμός. Σε περίπτωση δε, υποτροπής, η ποινή θα διπλασιάζεται: δηλαδή δύο αγωνιστικές.

Ωστόσο, εφόσον υπάρξει τραυματίας, η τιμωρία είναι μόνο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο ξεκινάει από τα 30.000 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 150.000 ευρώ.

Αναλυτικά ο Πειθαρχικός Κώδικας αναφέρει:

Εάν υπήρξε ρίψη αντικειμένου το οποίο κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορο, κατά κανόνα, και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο:

α) Εφόσον δεν προκλήθηκε βλάβη και η ρίψη δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε (5.000,00) έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μία (1) αγωνιστική.

β) Εάν από την ρίψη αντικειμένων, υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Μάλιστα, σε περίπτωση που τόσο η ΕΠΟ, όσο και η ΔΕΑΒ επιβάλουν ποινή μίας αγωνιστικής τιμωρίας της έδρας στην εκάστοτε ομάδα, τότε διατηρείται μόνο η βαρύτερη ποινή, δηλαδή συμψηφίζεται και δεν προστίθεται η μία τιμωρία στην άλλη.

Εφόσον βέβαια η ομάδα είναι υπότροπη και έχει τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές από την ΕΠΟ και μία από τη ΔΕΑΒ, τότε θα ισχύσει η τιμωρία της ΕΠΟ.