Ο Αλμέιδα άλλαξε το... τσιπ της ΑΕΚ στα ντέρμπι

Ματίας Αλμέιδα

i

©Intime

Ο Αλμέιδα άλλαξε το... τσιπ της ΑΕΚ στα ντέρμπι

Κώστας Τσίλης 15:30 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:28 - 14.08.2024

Η περυσινή σεζόν με τον Αλμέιδα στον πάγκο, άλλαξε εντελώς την διαχείριση της ΑΕΚ σε παιχνίδια με χαρακτήρα ντέρμπι, μετά από μια εξαιρετικά ζόρική περίοδο για την ίδια.

 Όταν ο Ματίας Αλμέιδα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, παρέλαβε μια ομάδα που πιανόταν η... ψυχή της, κάθε φορά που επρόκειτο να παίξει ένα παιχνίδι με χαρακτηριστικά ντέρμπι. Προερχόταν βλέπετε από μια μακρά περίοδο, που σε τέτοιου είδους ματς, το καλύτερο που μπορούσε να της συμβεί, ήταν να μην τα χάσει. 

Προ... Αλμέιδα, η ΑΕΚ μετρούσε έντεκα συνεχόμενα παιχνίδια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, χωρίς να έχει πάρει μια νίκη. Τον Ολυμπιακό γενικώς, είχε να τον κερδίσει από τον Φλεβάρη του 2018 και τον ΠΑΟΚ μέσα στην δική της έδρα από τον Νοέμβρη του 2017.

Όμως ο Αλμέιδα άλλαξε εντελώς το τσιπάκι της ΑΕΚ στην διαχείριση των παιχνιδιών με τα χαρακτηριστικά ντέρμπι. Όπως άλλωστε άλλαξε ολόκληρη την λειτουργία της Ένωσης, σχεδόν σ' όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες στα ντέρμπι, που και αυτά ήταν ζητούμενο. Πλέον η Ένωση έμπαινε σ' αυτά τα παιχνίδια, με χαρακτήρα και νοοτροπία να κυριαρχήσει. 

Στην περυσινή σεζόν, η ΑΕΚ έπαιξε έξι φορές με τον Ολυμπιακό, πέντε με τον ΠΑΟΚ και τέσσερις με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά 15 παιχνίδια με χαρακτηριστικά ντέρμπι. Έχασε μόλις τα τέσσερα. Και η μια ήττα εξ αυτών, ήταν στην ρεβάνς του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, η οποία της έδινε την πρόκριση στον τελικό. Τον ΠΑΟΚ κέρδισε τέσσερις φορές. Την μια εξ αυτών στον τελικό του κυπέλλου με δέκα παίκτες. 

Τον Ολυμπιακό τον κέρδισε δυο φορές. Την μια μέσα στο Καραϊσκάκη σ' ένα από τα πιο κρίσιμα ματς για την μάχη του πρωταθλήματος. Και τον Παναθηναϊκό τον κέρδισε στο ντέρμπι που κρινόταν εαν η διαφορά θα εκτοξευτεί στους δέκα ή θα μειωθεί στους τέσσερις

Το ακόμα πιο σημαντικό για την ΑΕΚ, είναι πως τόσο σε ματς με χαρακτηριστικά ντέρμπι τα οποία έμεινε στην ισοπαλία, όσο ακόμα και σ' αυτά που έχασε, ήταν καλύτερη από τον αντίπαλό της. Τουλάχιστον αυτό φανερώνει η γλώσσα των αριθμών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, στο οποίο η ΑΕΚ έχασε με 3-1, αλλά οι τελικές προσπάθειες ήταν 18-6 υπέρ των ποδοσφαιριστών του Αλμέιδα.