Ο χρόνιος πόνος από τον οποίο υποφέρει ο Μοράτα και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Φωτ. IMAGO

Ο χρόνιος πόνος από τον οποίο υποφέρει ο Μοράτα και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 17:58 - 13.10.2024 / Ανανεώθηκε: 18:11 - 13.10.2024

Ο Άλβαρο Μοράτα υποφέρει από ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

Καμία φορά μπορεί όλα να φαίνονται εύκολα και ρόδινα στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή (και μάλιστα από το πάνω ράφι), αλλά δεν είναι. Καλά και τα χρήματα και η δόξα και η φήμη, αλλά -όσο κλισέ κι αν ακούγεται- πάνω απ' όλα είναι η υγεία.

Υπάρχουν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που στο κομμάτι της υγείας δεν είναι 100% καλά. Όπως ο Άλβαρο Μοράτα, που αυτόν τον καιρό αγωνίζεται στη Μίλαν και υποφέρει από ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Νευραλγία του τριδύμου λέγεται και αφορά το πρόσωπο.

Τι είναι η νευραλγία του τριδύμου;

H νευραλγία τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου. Το τρίδυμο νεύρο είναι το πέμπτο κρανιακό νεύρο και είναι μεικτό νεύρο, δηλαδή νευρώνει αισθητικά το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου αλλά παρέχει και κινητική νεύρωση στους μασητήρες.

Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου είναι οξύς, διαξιφιστικός και περιγράφεται σαν ηλεκτρικό ρεύμα ή σαν «μαχαιριές». Ο πόνος είναι συνήθως ετερόπλευρος στην περιοχή κατανομής των κλάδων του τριδύμου που πάσχουν, αν και σε ένα ποσοστό 3% των ασθενών είναι αμφοτερόπλευρος. Η έναρξη και η αποδρομή του πόνου είναι απότομες και ξαφνικές.

Οι κρίσεις μπορεί να διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα ή αρκετά λεπτά και η διάρκεια της νευραλγίας μπορεί να είναι μέρες, εβδομάδες ή μήνες. Με την πάροδο του χρόνου και χωρίς τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής οι επώδυνες κρίσεις γίνονται πιο έντονες και πιο συχνές. Ο πόνος εκλύεται από το κρύο, από μη αλγεινά ερεθίσματα (ελαφρύ άγγιγμα), όπως επίσης κατά την ομιλία, τη μάσηση, την κατάποση, το πλύσιμο του προσώπου, το βούρτσισμα των δοντιών, το γέλιο.

Περισσότερες πιθανότητες για κατάθλιψη και άγχος

Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους σε ασθενείς με νευραλγία τριδύμου είναι σχεδόν τριπλάσια από ότι στο γενικό πληθυσμό και σχετίζεται με την ένταση του πόνου και τη διάρκεια της νόσου. Άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο είναι η κακή απόδοση σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, η κοινωνική απομόνωση, η διαταραχή του ύπνου, η κόπωση ή τα διατροφικά προβλήματα.

Για όλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη μια διεπιστημονική θεραπευτική προσέγγιση μαζί με επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατά την προσέγγιση αυτών των ασθενών.