Ανατροπή: Η UEFA λέει τώρα ότι ήταν πέναλτι το χέρι του Κουκουρέγια στο EURO!

Το χέρι του Μαρκ Κουκουρέγια στο ματς με τη Γερμανία για το Euro 2024

Ανατροπή: Η UEFA λέει τώρα ότι ήταν πέναλτι το χέρι του Κουκουρέγια στο EURO!

Κώστας Τόπας 14:27 - 23.09.2024 / Ανανεώθηκε: 15:40 - 23.09.2024

Η Επιτροπή Διαιτητών της UEFA τοποθετήθηκε για τη φάση που απασχόλησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα για το χέρι του Μαρκ Κουκουρέγια στο Euro 2024, λέγοντας πως «ήταν πέναλτι»!

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιουλίου του 2024. Τότε διεξήχθη ο προημιτελικός αγώνας Ισπανίας - Γερμανίας. Μετά το γκολ του Ντάνι Όλμο στο 51' και την ισοφάριση του Φλόριαν Βιρτζ στο 89', ο αγώνας πήγε στην παράταση. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μία αμφιλεγόμενη φάση.

Στο 107ο λεπτό, η Γερμανία ζήτησε πέναλτι για ένα χέρι του Μαρκ Κουκουρέγια, εντός περιοχής μετά από σουτ του Τζαμάλ Μουσιάλα. Ωστόσο, ο Άντονι Τέιλορ, ο διαιτητής του γηπέδου, και ο VAR, Στιούαρτ Άτγουελ, ήταν ξεκάθαροι: Κανένα πέναλτι!

Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:11 - 01.09.2024

Η ομοιότητα στο χέρι του Μουκουντί με αυτό του Κουκουρέγια - Τι εξήγηση είχε δώσει η UEFA για το «μη πέναλτι» του Ισπανού

Μεγάλη ομοιότητα είχε το χέρι του Μουκουντί με εκείνο του Κουκουρέγια στο Ισπανία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Euro. Τότε όπου η UEFA είχε αναγκαστεί να δώσει εξήγηση, μετά τον σάλο που είχε προκληθεί.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε και η Ισπανία κατέληξε να κερδίσει με κεφαλιά του Μίκελ Μερίνο στο 119ο λεπτό και παράλληλα να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά και να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τον τέταρτο τίτλο της στο Euro. 

Ωστόσο, περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, η Επιτροπή Διαιτητών της UEFA ενημέρωσε τους διεθνείς διαιτητές ότι υπήρχε ένα λάθος σε αυτό το παιχνίδι και θα έπρεπε να είχε καταλογισθεί πέναλτι.

«Υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή του γηπέδου, που δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για το χέρι του Ισπανού ποδοσφαιριστή, όσο και του VAR που δεν επενέβη. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της UEFA, όταν η επαφή με το χέρι σταματάει ένα σουτ με την μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα, θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στην μπάλα και το σώμα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αμυντικός σταματάει το σουτ στο τέρμα με το χέρι του, που δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα και αυτό γίνεται μεγαλύτερο, οπότε θα έπρεπε να είχε δοθεί πέναλτι», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Relevo η οποία αποκαλύπτει το τι υποστήριξε η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε οδηγία της προς τους διαιτητές.

Έτσι, η UEFA συμμορφώνεται με τους κανόνες της IFAB (International Football Association Board, όσον αφορά την παράβαση του χεριού, η οποία θεσπίζει στους κανονισμούς της τρεις περιπτώσεις στις οποίες το άγγιγμα της μπάλας με το χέρι θα θεωρείται παράβαση. Μεταξύ αυτών είναι όταν ο παίκτης «αγγίζει την μπάλα με το χέρι, όταν αυτό είναι τοποθετημένο με αφύσικο τρόπο και αναγκάζει το σώμα να καταλάβει περισσότερο χώρο. Ένας παίκτης θα θεωρείται ότι έκανε σώμα για να καταλάβει περισσότερο χώρο με αφύσικο τρόπο, όταν η θέση του χεριού ή του χεριού του δεν είναι συνέπεια της κίνησης του σώματός του στη συγκεκριμένη ενέργεια ή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την εν λόγω κίνηση».

Η περίπτωση του Μουκουντί

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη φάση με αυτή του Κουκουρέγια, είχαμε και στη Stoiximan Super League. Συγκεκριμένα, στον αγώνα Λεβαδειακός - ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Μουκουντί. Συγκεκριμένα, στο 15ο λεπτό, μετά από τραγικό λάθος του Στρακόσα, ο Όζμπολτ βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, και ο Καμερουνέζος τη σταμάτησε πριν καταλήξει στα δίχτυα. Ο ρέφερι συνομίλησε με τον Video Assitsant Referee και ο Ευαγγέλου τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κάτι, με τον Πολυχρόνη να δείχνει «παίζετε».

Το χέρι του Μουκουντί και αυτό του Κουκουρέγια © PS

Τι ανέφερε ο κανονισμός της IFAB για το χέρι

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι για τους σκοπούς του ορισμού των παραπτωμάτων παιξίματος της μπάλας με το χέρι, το ανώτερο όριο του βραχίονα θα θεωρείται το κάτω μέρος της μασχάλης. Δεν συνιστά παράβαση κάθε επαφή του χεριού/βραχίονα ενός παίκτη με την μπάλα.

Πρόκειται για παράπτωμα όταν ο παίκτης: Αγγίξει με πρόθεση την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονα, για παράδειγμα κινεί το χέρι/βραχίονα προς την μπάλα αγγίζει την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονά του κατά τρόπο που αυτό να καθιστά το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο