Αντρέας Σγιέλντερουπ: Ενας Βίκινγκ στη μηχανή της Μπενφίκα (vids)
i

Ο Αντρέας Σγιέλντερουπ με τον πρόεδρο της Μπενφίκα Ρουί Κόστα/©SL Benfica

Αντρέας Σγιέλντερουπ: Ενας Βίκινγκ στη μηχανή της Μπενφίκα (vids)

Κώστας Τόπας 14:42 - 13.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:39 - 20.08.2024

Η Μπενφίκα κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και κατάφερε να κάνει δικό της το νέο αστέρι του νορβηγικού ποδοσφαίρου Αντρέας Σγιέλντερουπ, με τον 18χρονο να απορρίπτει την πρόταση της Λίβερπουλ.

Η Μπενφίκα έχει βάλει στο στόχαστρο τη Σκανδιναβία αυτή τη χειμερινή μεταγραφική αγορά. Οι «Αετοί» προχώρησαν μάλιστα ήδη στην ενίσχυση του ρόστερ με έναν Δανό που έπαιζε στη Νορβηγία (Κάσπερ Τένστεντ/Ρόζενμποργκ) και έναν Νορβηγό που αγωνιζόταν στη Δανία (Αντρέας Σγιέλντερουπ/Νόρντζελαντ).

Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς. Η Μπενφίκα πλήρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους στην Νόρντζελαντ, για να εντάξει στο ρόστερ της τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα «φτερά» της επίθεσης όσο και στην «αιχμή» του δόρατος. Αποτελεί ποιόν των ακαδημιών της Μπόντο Γκλιμτ, μετακόμισε στη Δανία και αυτές της Νόρτζελαντ τον Ιούλιο το 2021, και από τον Γενάρη του 2021 όταν και μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα κατέγραψε 17 τέρματα και πέντε ασίστ σε 56 εμφανίσεις, αγωνιζόμενος κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Η χρηματιστηριακή του αξία βρίσκεται στα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Στη Νορβηγία, αν και είναι ακόμη διεθνής με την ομάδα U21, χαρακτηρίζουν τον Σγιέλντερουπ ως τον παίκτη που θα συνθέσει σε λίγα χρόνια μία «τρομακτική» επικίνδυνη τριπλέτα μαζί με τους συμπατριώτες του Έρλινγκ Χάαλαντ και Έρικ Οντεγκάαρντ.  

Η φήμη του όμως ξεπερνά τα σύνορα. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μαζί με τον Άνσου Φάτι της Μπαρτσελόνα...

Ο αντίκτυπος του 18χρονου στην πρώτη ομάδα της Νόρντζελαντ ήταν εκπληκτικός. Εκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και 248 ημερών και έγινε ο νεότερος παίκτης  στην ιστορία του συλλόγου, κερδίζοντας τον Τότσι Τσουκουάνι (17 ετών και 116 ημερών).

«Η περίπτωσή του μου θυμίζει τον Ντάνι Όλμο, ο οποίος επίσης διάλεξε έναν διαφορετικό δρόμο για να φτάσει στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Πέρασε από τις Ακαδημίες των Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Μπάγερν. Θα μπορούσε να είχε πάει στην ομάδα που ήθελε και, ωστόσο, διάλεξε την Μπόντο Γκλιμτ και μετά την επειδή οι γονείς του κατάλαβαν ότι ήταν η σωστή επιλογή», ανέφερε ο Πάμπλο Μορένο για τον Σγιέλντερουπ, με τον οποίο συνεργάστηκε στην Νόρντζελαντ.

Με την νορβηγική ομάδα κατάφερε να πετύχει σε 56 αγώνες, 17 γκολ και πέντε ασίστ, ενώ πέρυσι ήταν από τις καλύτερες του σεζόν, έχοντας σκοράρει 10 γκολ σε 17 αναμετρήσεις. Ολα αυτά ήταν αρκετά προκειμένου οι άνθρωποι της Μπενφίκα να βγάλουν 10 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία τους και να τον κάνουν δικό τους.