Απίθανο: Αυτές είναι οι 15 νέες ποδοσφαιρικές εκφράσεις που προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης!

Απίθανο: Αυτές είναι οι 15 νέες ποδοσφαιρικές εκφράσεις που προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης!

Sportal newsroom 21:17 - 13.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:55 - 14.08.2024

Μια χούφτα ποδοσφαιρικές φράσεις έχουν προστεθεί στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ως μέρος της τριμηνιαίας ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμβληματικών φράσεων από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Συνολικά προστέθηκαν 15 όροι που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, με το περίφημο «τρίξιμο χρόνο» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και την αμυντική τακτική του Ζοσέ Μουρίνιο να «παρκάρει το λεωφορείο». 

Ο Φέργκιουσον, ο οποίος ήταν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεταξύ 1986 και 2013, επινόησε αρχικά τη φράση «τρίξιμο χρόνο» το 2003 όταν συζητούσε το τέλος της σεζόν της Άρσεναλ, με τους «κανονιέρηδες» να ανταγωνίζονται τους «κόκκινους διάβολους» για τον τίτλο της Premier League. Εν τω μεταξύ, ο Μουρίνιο, ο οποίος έχει αναλάβει αρκετούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Τότεναμ και η Ίντερ, έγινε γνωστός για την τακτική της αμυντικής διάταξης, όπου «παρκάρει το λεωφορείο». 

https://youtu.be/ucw8lYMjBAI

Στην πραγματικότητα, ο Πορτογάλος προπονητής αρχικά χρησιμοποίησε τη φράση για να επικρίνει τον τρόπο παιχνιδιού της Τότεναμ εναντίον της Τσέλσι την περίοδο 2004/05. Στην τελευταία έκδοση του λεξικού, ο «squeaky bum time» έχει οριστεί ως: «Μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονική περίοδος, π.χ. Αυτό που οδηγεί στην κορύφωση ενός διαγωνισμού ή ενός γεγονότος».  

Το «παρκάρει το λεωφορείο», εν τω μεταξύ, περιγράφεται ως εξής: «Να παίζεις με πολύ αμυντικό τρόπο, συνήθως έχοντας την πλειονότητα των παικτών εκτός γηπέδου κοντά στο δικό τους τέρμα και δείχνοντας μικρή επιθετική πρόθεση». Οι άλλες 13 φράσεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο που έχουν προστεθεί στο λεξικό είναι: Στροφή του Κρόιφ, Ραμπόνα, Πανένκα, total football, Gegenpressing, tiki-taka, false nine, row Z, top-scoring, outfield, over the top, Trequartista και zonal marking.

Επιστολή του Μαρινάκη στον Οικονόμου για τα στημένα - «Στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται, να μην δηλητηριάζεται το ποδόσφαιρο»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

16:32 - 13.07.2023

Επιστολή του Μαρινάκη στον Οικονόμου για τα στημένα - «Στη δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται, να μην δηλητηριάζεται το ποδόσφαιρο»

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης με επιστολή του στον Υπουργό Γιάννη Οικονόμου ζητάει άμεσα διελεύκανση της υπόθεσης με τα στημένα.

Είναι ενδιαφέρον το Geegnpressing, το οποίο προέρχεται από τη γερμανική λέξη «αντιπίεση» έχει επίσης μπει στη λίστα μετά την επιρροή της γερμανικής τακτικής στην Premier League, που εισήγαγαν οι Γιούργκεν Κλοπ και Τόμας Τούχελ. Ορίζεται ως: «Ένα στυλ παιχνιδιού κατά το οποίο μια ομάδα όταν χάνει την κατοχή ασκεί άμεση και έντονη πίεση στην αντίπαλη ομάδα, ακόμη και βαθιά στο αντίπαλο μισό, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την μπάλα με την πρώτη ευκαιρία, εμποδίζοντας την αντίπαλη ομάδα από εκμεταλλευόμενος την κατοχή και τα λάθη σε επικίνδυνες θέσεις».

Tags: