Από τον Κουλιμπαλί και τον Λουκάκου στον Μενιάν: Ο ρατσισμός εξαπλώνεται στη Serie A (vids)

Κουλιμπαλί, Λουκάκου και Κιν

Από τον Κουλιμπαλί και τον Λουκάκου στον Μενιάν: Ο ρατσισμός εξαπλώνεται στη Serie A (vids)

Κώστας Τόπας 12:13 - 21.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:28 - 14.08.2024

Από τον Κουλιμπαλί στον Λουκάκου κι από τον Βέλγο στον Μάικ Μενιάν. Ο τερματοφύλακας της Μίλαν είναι ο τελευταίος από τους παίκτες που στοχοποιούνται από ρατσιστικές προσβολές οπαδών στα γήπεδα της Serie A.

Ρατσισμός. Μια μάστιγα που δεν φεύγει. Στην αυγή του 2024 είμαστε ακόμα εδώ και μιλάμε για ρατσισμό στα γήπεδα μετά από όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου (20/01) στο Ουντινέζε - Μίλαν. Στο 34ο λεπτό του αγώνα οπαδοί της Ουντινέζε ξεκίνησαν να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα προς τον Μάικ Μενιάν, με τον κίπερ των «ροσονέρι» να ειδοποιεί πρώτα τον διαιτητή, Φάμπιο Μαρέσκα και στη συνέχεια να εγκαταλείπει το παιχνίδι.

«Δεν μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο έτσι. Στο πρώτο ελεύθερο άκουσα ήχους μαϊμούς και δεν είπα τίποτα, το ίδιο συνέβη και στην δεύτερη εκτέλεση άουτ, έτσι ενημέρωσα τον πάγκο και τον τέταρτο διαιτητή. Θα πρέπει να υπάρξουν πολύ αυστηρές ποινές για αυτά τα φαινόμενα, με τον να μιλάμε απλά δεν γίνεται τίποτα, πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες», ανέφερε μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάικ Μενιάν.

Το τελευταίο θύμα ο Λουκάκου

Το τελευταίο επεισόδιο, ακόμα φρέσκο ​​στη μνήμη, χρονολογείται από την περασμένη σεζόν, όταν ο Ρομέλου Λουκάκου φορούσε τη φανέλα της Ίντερ. Στο (καυτό) φινάλε του Γιουβέντους-Ίντερ, του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ιταλίας, ο Βέλγος φορ πέτυχε την ισοφάριση, πανηγύρισε μπροστά στους οπαδούς της Γιουβέντους, πήρε τη δεύτερη κίτρινη, αποβλήθηκε και πλημμύρισε από ύβρεις, συμπεριλαμβανομένων ρατσιστικών κραυγών από τους οπαδούς των «μπιανκονέρι».

Η επίθεση της Κάλιαρι στον Κιν

Απρίλιος 2019. Ο Μόιζε Κιν γίνεται στόχος ρατσιστικών αποδοκιμασιών στο στάδιο της Κάλιαρι. Μετά το 2-0 της Γιουβέντους, ο 23χρονος φορ ξέσπασε μπροστά τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Ο Ματουιντί, πρώην συμπαίκτης του Κιν τότε, είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει το γήπεδο εάν το επεισόδιο επαναλαμβανόταν. Μήνες αργότερα έρχεται και το αστείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ομοσπονδιακός επιθεωρητής δεν επιβάλλει καν κυρώσεις στην Κάλιαρι γιατί θα αποκάλυπτε ότι μερικές κραυγές προς το Κιν «είχαν αντικειμενικά περιορισμένη σημασία κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Η περηφάνια του Κουλιμπαλί

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2018, ήταν η σειρά του Κουλιμπαλί, πρώην αμυντικού της Νάπολι και αρχηγού της Σενεγάλης. Ο τόπος του εγκλήματος ήταν το «Σαν Σίρο» , το σπίτι των οπαδών της Ιντερ. Οι ίδιοι που θα απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον Λουκάκου. Ο Κουλιμπαλί σταματάει στον αγωνιστικό χώρο, ο αγώνας δεν συνεχίζεται, οι φωνές συνεχίζονται παρά τις προειδοποιήσεις, ο αμυντικός χειροκροτεί τον διαιτητή και παίρνει ακόμη και τη δεύτερη κίτρινη. «Λυπάμαι για την ήττα, αλλά είμαι περήφανος για το χρώμα του δέρματός μου», θα πει στο τέλος του αγώνα. Ένα παρόμοιο επεισόδιο του είχε ήδη συμβεί το 2016 στη Λάτσιο και τότε ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά.

Η... πρώτη του Μουντάρι

Ο αγώνας διακόπηκε επίσης στο Κάλιαρι το 2017, όταν στο 89ο λεπτό του αγώνα με την Πεσκάρα, ο Σάλεϊ Μουντάρι αποφάσισε να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο μετά τις προσβολές που είχε δεχθεί. Ο διαιτητής Μινέλι δεν τον είχε υποστηρίξει στη διακοπή του αγώνα και επίσης τον είχε προειδοποιήσει όταν οι διαμαρτυρίες του είχαν αυξηθεί. Η απόφαση λοιπόν να βγει μόνος του χωρίς να πει κάτι άλλο, παίρνοντας επίσης τη δεύτερη κίτρινη και μετά την κόκκινη. Ήταν η πρώτη περίπτωση στην ιστορία μιας αποβολής για αντίδραση σε ρατσιστικές προσβολές, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό που αργότερα αφαιρέθηκε από το Εφετείο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.