Απόλυση Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Μαύρη» σελίδα για το ποδόσφαιρο ή πλέον όλα είναι θέμα χρημάτων;

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Φωτ. IMAGO

Απόλυση Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Μαύρη» σελίδα για το ποδόσφαιρο ή πλέον όλα είναι θέμα χρημάτων;

Κώστας Τόπας 15:42 - 19.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:42 - 19.10.2024

Η απόφαση του συνιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Τζιμ Ράτκλιφ να λύσει το συμβόλαιο του Σερ Άλεξ ως πρεσβευτής των προπονητών στο πλαίσιο των περικοπών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι απέλυσαν τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πριν από τον Έρικ Τεν Χαχ». Μια φράση από έναν οπαδό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που συνοψίζει τέλεια την τρέχουσα κατάσταση του συλλόγου, τόσο από αθλητική όσο και από θεσμική άποψη.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» βιώνουν μια από τις χειρότερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας τους, βυθισμένοι σε έναν αιώνιο λήθαργο με τον Έρικ Τεν Χαχ στον πάγκο και σε μια αντάρτικη ατμόσφαιρα στο «Ολντ Τράφορντ». Και σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα ιδιοκτησία με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της INEOS, Τζιμ Ράτκλιφ αποφασίζει να κάνει περικοπές και να τερματίσει τον ρόλο και τον μισθό του πρεσβευτή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Για να τελειώσει αυτή την ιστορία... δυναμιτίζοντας τα πάντα.

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθαίρεσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από πρεσβευτή της ομάδας!
PREMIER LEAGUE

12:09 - 15.10.2024

Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθαίρεσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από πρεσβευτή της ομάδας!

Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων λιρών του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται να έληξε, έπειτα από απόφαση του σερ Τζιμ Ράτκλιφ και της INEOS.

Ο θρύλος του συλλόγου βέβαια, θα συνεχίσει να είναι ευπρόσδεκτος στο «Ολντ Τράφορντ» όποτε θέλει να παρευρεθεί. Αφήνοντας έξω τον καλύτερο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου και τον κύριο υπεύθυνο για τη σύγχρονη επιτυχία του συλλόγου θα ήταν αιτία εμφυλίου πολέμου στο Μάντσεστερ. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν δει, μόνο η χειρονομία περικοπής του μισθού του έχει ήδη ερμηνευθεί ως προσβολή στη φιγούρα του από τους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων».

Βέβαια, αυτό το μήνυμα η νέα διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πρόθεσή της είναι να περικόψει 250 θέσεις εργασίας στο σύλλογο ως μέρος του σχεδίου περικοπών.

Ο ετήσιος μισθός που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν θα λαμβάνει πλέον, ήταν περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ, ως πρεσβευτής του συλλόγου: Είναι (ή ήταν) παρών σε όλα τα παιχνίδια του συλλόγου στο «Ολντ Τράφορντ» και επίσης σε μερικά εκτός έδρας παιχνίδια, σε ηλικία 82 ετών. Από εδώ και πέρα, θα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει... αλλά αλτρουιστικά. Συνολικά, οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σιγά-σιγά ξεριζώνουν από τις καρδιές τους ένα μεγάλο μέρος αυτού που τους έκανε να αγαπήσουν αυτόν τον σύλλογο. Πολλοί εξακολουθούσαν να προσκολλώνται στη φιγούρα του «Σερ Άλεξ» για να θυμούνται πόσο σπουδαίοι ήταν πριν από λίγο καιρό, και τώρα δεν το έχουν καν.

Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων

Αν ο Ράτκλιφ και η παρέα του θέλουν να μειώσουν το κόστος, θα πρέπει να αφαιρέσουν όλα τα αγάλματα των θρύλων τους στην περιοχή του «Ολντ Τράφορντ» για να τα πουλήσουν σε ένα κοσμηματοπωλείο, να αφήσουν τους VIP του γηπέδου χωρίς τροφοδοσία, να απολύσουν τον οδηγό του λεωφορείου του συλλόγου ή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων. Κάτι που ενδεχομένως κάνουν ήδη. Ότι ο μισθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν υψηλός; Ναι φυσικά. Ότι άξιζε να τον έχει εφ' όρου ζωής, για όλα όσα έκανε τον σύλλογο να μεγαλώσει; Λοιπόν, και πάλι η απάντηση είναι «ναι».

Το να παραμερίσεις με τέτοιο τρόπο αυτόν που έχει γεμίσει την αίθουσα τροπαίων σου με δύο Champions League και 13 Premier League είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο. Επίσης, αυτός που κράτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Ράιαν Γκιγκς, τον Έρικ Καντονά, τον Πολ Σκόουλς, τον Ρίο Φέρντιναντ και αμέτρητους άλλους ποδοσφαιριστές που σήμερα είναι αιώνιοι θρύλοι του συλλόγου. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τι πέτυχε ο Σκωτσέζος προπονητής.

Ναι αλλά, 100 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές...

Ο μισθός του Φέργκιουσον, παρεμπιπτόντως, αντιπροσώπευε μόλις το 0,3% των ετήσιων εσόδων του συλλόγου, που εκτιμάται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ αποφασίζουν να αποσύρουν τις αμοιβές από το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία τους, οι κορυφαίοι προπονητές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει, να μην δαπανήσουν 100 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή του Άντονι ή επίσης να εξοικονομήσουν τα 214 εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην άφιξη του Λένι Γιόρο, Μανουέλ Ουγκάρτε, Ματίας Ντε Λιχτ, Νουσάιρ Μαζραουϊ και Τζόσουα Ζίρκζεϊ. Αλλά φυσικά, ο μισθός του Σκωτσέζου ήταν μεγάλος...

Για άλλη μια φορά, το σύγχρονο ποδόσφαιρο μας δείχνει ότι δεν υπάρχει χώρος για το συναίσθημα των φιλάθλων εν μέσω της εμπορευματοποίησης του αθλήματος και του ασταμάτητου διαχωρισμού μεταξύ των μεγάλων συλλόγων και των προηγούμενων επιτυχιών τους. Εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος πήρε το όνομά του από μία από τις κερκίδες στο «Ολντ Τράφορντ», με αυτόν τον τρόπο, τι περιμένει εκείνους που πληρώνουν ευλαβικά το εισιτήριο διαρκείας τους κάθε χρόνο για να παρευρεθούν στο γήπεδο; Εκείνοι που το διαχειρίζονται αυτό ενδιαφέρονται μόνο για τα χρήματα.