Μετά το «διαζύγιο» με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έριξε νέα… βόμβα, προαναγγέλλοντας προσπάθεια πώλησης του συλλόγου από την οικογένεια Γκλέιζερ. Ποιος, γιατί και πόσο μπορεί να αγοράσει κάποιος τους «κόκκινους διαβόλους»...
Μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζονται να πουν ακόμα ένα «αντίο».
Η περίφημη οικογένεια των Γκλέιζερ, ιδιοκτητών του συλλόγου, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να εξετάσει προτάσεις επενδυτών για την εξαγορά ενός μέρους ή και ολόκληρου του συλλόγου. Τα βρετανικά ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρουν ότι οι Γκλέιζερ μέχρι πρότινος αξίωναν την ομάδα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τους οπαδούς, που ζήτησαν από τους Γκλέιζερ να φύγουν από τη στιγμή που εξακολουθούν να βλέπουν την ομάδα τους να έχει χρέος 514,9 εκατομμυρίων λιρών – και φεύγουν πάνω από 600 εκατομμύρια £ από τον σύλλογο για πληρωμές τόκων και μερισμάτων – είναι αυτό που περίμεναν σχεδόν 20 χρόνια.
Οι Αμερικάνοι επενδυτές βρίσκονται στο τιμόνι του συλλόγου από το 2005, ωστόσο το κοινό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διοίκησης της ομάδας. Μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Γκλέιζερ για «διεξοδική αξιολόγηση των στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων», αρκετά μεγάλα «πορτοφόλια» έχουν αρχίσει να συνδέονται με τους «κόκκινους διαβόλους».
Ποιος θα μπορούσε να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
Ένα από αυτά είναι η Apple, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει γερό μπάσιμο στον πλειστηριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς είναι διατεθειμένη να προσφέρει ένα τεράστιο ποσό. Ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, Τιμ Κουκ δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση, η οποία θα φτάνει μέχρι και τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που πρόκειται να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της οικογένειας Γκλέιζερ.
Βέβαια, η Apple δεν παίζει μόνη της. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ράτκλιφ, οπαδός των 20 φορές πρωταθλητών Αγγλίας, είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι το ενδιαφέρον του, αλλά δύο μήνες αργότερα ανέφερε ότι η πλευρά των Γκλέιζερ του ξεκαθάρισε ότι η ομάδα της Premier League δεν ήταν προς πώληση. Μάλιστα ο Ράτκλιφ απέτυχε να αγοράσει την Τσέλσι, η οποία τελικά πέρασε στα χέρια ενός επενδυτικού ομίλου με επικεφαλής τον Αμερικανό Τοντ Μπόλι και την Clearlake Capital. Το όνομά του πάντως βρίσκεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και κυριαρχεί μεταξύ των οπαδών της Γιουνάιτεντ, καθώς πολλοί θα τον καλωσόριζαν.
09:45 - 23.12.2022
Κριστιάνο Ρονάλντο: Το τραγούδι - αποδοκιμασία των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε στο επίκεντρο των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον αγώνα με την Μπέρνλι.
Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα το 2010, οι Red Knights είχαν ενεργοποιήσει το σχέδιό τους να αγοράσουν τον σύλλογο. Ωστόσο, τότε η συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ. Πρόκειται για όμιλο που περιλάμβανε τον πρώην πρόεδρο της αγγλικής Football League, Κιθ Χάρις, τον τότε επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ, και τον Βρετανό επενδυτή Πολ Μάρσαλ. Οι δυο τους προσέγγισαν ξανά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρυσι, ζητώντας άμεσες μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, αφού τα περυσινά σχέδια του συλλόγου αντιμετωπίστηκαν με ευρεία κριτική από το κοινό. Δεν αποκλείεται να χτυπήσουν ξανά την πόρτα των «κόκκινων διαβόλων» τώρα, αν κι εφόσον βέβαια οι Γκλέιζερ ρίξουν τις απαιτήσεις τους.
Από την άλλη, υπάρχει και το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Μέση Ανατολή. Ηδη αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες και μάλιστα και της Premier League χρηματοδοτούνται από Ομίλου της Σαουδικής Αραβίας. Τρανό παράδειγμα η Μάντσεστερ Σίτι και η Νιουκάστλ. Οι «Πολίτες» χρηματοδοτούνται από τον Όμιλο Άμπου Ντάμπι Γιουνάιτεντ, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε πέρυσι την αμφιλεγόμενη εξαγορά της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών. Η Arabian Business θέλει να μπει δυνατά κι αυτή στο παιχνίδι και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Daily Star σε πρόσφατο δημοσίευμά της ανέφερε ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ αφού πρώτα «φούντωσε» τις ελπίδες των οπαδών τον Αύγουστο με tweet για την αγορά του συλλόγου, τώρα δεν αποκλείεται να μπει ξανά στο παιχνίδι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τέλος, η Manchester Evening News ανέφερε ότι ο Ισπανός επιχειρηματίας Amancio Ortega, ο οποίος ίδρυσε την αλυσίδα μόδας Zara –αξίας 61,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε αποκαλύψει σε ανώτερα στελέχη το ενδιαφέρον του για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα πάντα ωστόσο είναι ρευστά, με τους Γκλέιζερ να εξετάζουν σοβαρά κάθε πρόταση που φτάνει στα γραφεία τους…
Η απόφαση για… ξεπούλημα
Το timing είναι το παν. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι Γκλέιζερ να βάλουν πωλητήριο αυτή τη στιγμή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο σύλλογος είχε ήδη δεσμευτεί σε μια σημαντική δαπάνη κεφαλαίου στο Ολντ Τράφορντ. Τον Απρίλιο διόρισαν τεχνικούς συμβούλους και αρχιτέκτονες, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την έκταση των αλλαγών. Τον Σεπτέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος Ρίτσαρντ Άρνολντ είπε ότι ο σύλλογος έπρεπε να είναι «πειθαρχημένος στα κεφαλαιουχικά μας σχέδια». Ετσι, οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα θα απαιτήσουν εξωτερική χρηματοδότηση.
Οι οπαδοί… αποφασίζουν για τον νέο ιδιοκτήτη
Φυσικά στο ποδόσφαιρο παίζουν μπάλα και οι οπαδοί. Ακόμα και σε αυτή την ριζική αλλαγή που σκοπεύει ο σύλλογος να κάνει, οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν τη σημασία τους. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε διαμαρτυρία για τον πρώην πρόεδρο Μάρτιν Έντουαρντς, όταν έβαλε το σύλλογο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Φυσικά και τα παράπονα για τους Γκλειζερ δεν είναι λίγα, τους οποίους κατηγορούν ότι πήραν τεράστια χρηματικά ποσά από τον σύλλογο σε μια εποχή που η γειτονική Μάντσεστερ Σίτι επωφελήθηκε από τις τεράστιες επενδύσεις των ιδιοκτητών.
Η διαδικασία εξαγοράς και ο χρόνος που απαιτείται
Δεν είναι εφικτό από τη μια μέρα στην άλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να περάσει σε άλλα χέρια. Γι’ αυτό και είναι ναι αρκετά προφανές ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βέβαια, ένα ερώτημα είναι αν η οικογένεια Γκλέιζερ επιθυμεί απλώς να ξεφορτωθεί τα χρέη για να τα αναλάβουν οι επόμενοι ή αν είναι πρόθυμη να λάβει υπόψη το ιστορικό των πιθανών αγοραστών. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα της σύναψης μιας συμφωνίας.