Άρης: Το πρώτο… μηδέν πίσω βασίστηκε στην ορθή αμυντική τακτική
i

©intime

Άρης: Το πρώτο… μηδέν πίσω βασίστηκε στην ορθή αμυντική τακτική

Αλέξης Σαββόπουλος 10:19 - 18.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:25 - 14.08.2024

Ο Μάντζιος θυσίασε πράγματα στην επίθεση, και πήρε το αποτέλεσμα… πατώντας πάνω στον ευνουχισμό των επιθετικών ατού του αντίπαλου και την τακτική προσήλωση.

Με κάποιες εκπλήξεις σε πρόσωπα αλλά και προβλήματα της τελευταίας στιγμής, ο Άρης έπαιξε στην Τούμπα, περίπου όπως πάνω κάτω περιμέναμε να παίξει. Ο Άκης Μάντζιος, γνωρίζοντας τόσο τις αδυναμίες της δικής του ομάδας και το ποσοστό ετοιμότητάς της, αλλά και τις αρετές του αντιπάλου, επέλεξε ένα σχήμα που είχε στόχο να αμυνθεί αποτελεσματικά και να περιορίσει στο ελάχιστο τους κινδύνους που μπορούσε να του προκαλέσουν οι γηπεδούχοι. Θυσίασε δηλαδή πράγματα στην επίθεση, δεν πήρε πολλά ρίσκα και βάσισε την τακτική του στη διατήρηση του πρώτου μηδέν παθητικού στο πρωτάθλημα. Ο Αρης είχε προλάβει να δεχθεί επτά γκολ στα τρία πρώτα ματς και χθες, σε μια δύσκολη έδρα, κράτησε για πρώτη φορά απαραβίαστη την εστία του, χωρίς να δεχθεί μάλιστα σοβαρή πίεση.

Ο Μάντζιος υποχρεώθηκε σε αυτή την τακτική και από την απουσία του Νταρίντα που του στέρησε το εύκολο κράτημα της μπάλας στη μεσαία γραμμή, υποχρεώνοντάς τον να μένει πίσω από την μπάλα και να ψάχνει με μεγάλες μπάλες τον Μορόν. Στις 2-3 φορές που βγήκε ορθολογικά στην επίθεση, παραλίγο να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ΠΑΟΚ. Ήταν όμως φανερό, ακόμη και από την επιλογή να βάλει τον Μοντόγια πάνω στον Ζίβκοβιτς (χάνοντας πράγματα που θα μπορούσε να του δώσει ο Ισπανός στην επίθεση), ότι πρωταρχικό του μέλημα ήταν να ευνουχίσει επιθετικά τα ατού του ΠΑΟΚ.

Ανασταλτικά το πλάνο λειτούργησε σχεδόν άψογα με συνεχή τρεξίματα στα χαφ και σωστές αλληλοκαλύψεις. Αυτό ήταν ένα πρώτο κέρδος. Η τακτική προσαρμογή μιας καινούργιας ομάδας στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Και είναι μια βάση στην οποία μπορεί να… πατήσει ο ΄Άρης, αλλά δεν αρκεί ώστε να πετύχει τους στόχους του. Θα χρειαστεί σιγά-σιγά να δουλέψει και στο επιθετικό μισό, αφού με την προσθήκη και του Σουλεϊμάνοφ και την σταδιακή ενσωμάτωση των Πάρντο και Μανού Γκαρθία υπάρχει και η ποιότητα αλλά και οι προϋποθέσεις για να δούμε καλύτερη πράγματα και φυσικά νίκες.