Άρης: Ο πολυθεσίτης Κουάισον, οι εννιά μήνες απραξίας και πως τον έπεισαν οι κιτρινόμαυροι

Φωτ. IMAGO

Άρης: Ο πολυθεσίτης Κουάισον, οι εννιά μήνες απραξίας και πως τον έπεισαν οι κιτρινόμαυροι

Αλέξης Σαββόπουλος 20:47 - 17.09.2024 / Ανανεώθηκε: 20:47 - 17.09.2024

Το story πριν πει το πολυπόθητο ναι ο 30χρονος Σουηδός επιθετικός και ποιες λύσεις μπορεί να προσφέρει στον Άκη Μάντζιο. Γιατί έμεινε ανενεργός το δεύτερο εξάμηνο της περσινής σεζόν στην Αλ Ετιφάκ και πως ο Άρης κατάφερε να τον πείσει να αρνηθεί προτάσεις με περισσότερα χρήματα.

Ο Αρης έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο ένα ακόμη καλοκαίρι, έντονης μεταγραφικής δραστηριότητας, αποκτώντας λίγο πριν πέσει η αυλαία των ελεύθερων ποδοσφαιριστών, τον Ρόμπιν Κουάισον. Περίπτωση που κυνήγησε με νύχια και με δόντια εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, χωρίς να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, έχοντας παράλληλα να ανταγωνιστεί το ενδιαφέρον της Τραμπζονσπόρ, της Ζάμαλεκ από την Αίγυπτο και μιας ομάδας από το Κατάρ που πρόσφεραν περισσότερα χρήματα από αυτά του Άρη. Η επιμονή όμως των κιτρινόμαυρων, το αγωνιστικό πλάνο που του ανέλυσαν, αλλά και το παράδειγμα του Μορόν, του οποίου ο Άρης… ανέστησε την καριέρα που είχε πάρει την… κάτω βόλτα, τον έπεισαν να πει το ναι, παρότι θα εισπράξει λιγότερα χρήματα (περίπου 700.000 ευρώ συν μπόνους). Για να γίνει η μεταγραφή βοήθησε τα μέγιστα και το γραφείο που έφερε στον Άρη Μόντσου και Ντιαντί.

Ο Σουηδός δεν είναι ο κλασσικός επιθετικός περιοχής. Μπορεί με άνεση να αγωνιστεί σε όλο το πλάτος της επίθεσης και να υποστηρίξει διάφορους σχηματισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από τα 350 που έχει παίξει στην καριέρα του, έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, αλλά ενίοτε και στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Ο ιδανικός του ρόλος είναι αυτός του second striker, θέση στην οποία έχει αγωνιστεί 61 φορές και ήταν και η πιο παραγωγική με 17 γκολ, ενώ σε 52 παιχνίδια έχει παίξει στην κορυφή της επίθεσης. Άλλη μια αγαπημένη του θέση είναι του αριστερού εξτρέμ όπου έχει χρησιμοποιηθεί 39 φορές. Σε αυτές τις δυο θέσεις επίσης βρίσκει δίχτυα, έχοντας σκοράρει από 11 φορές.

Άρης: Κέρδισε σε ποιότητα και κατοχή μπάλας… έχασε σε άμυνες
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

09:50 - 17.09.2024

Άρης: Κέρδισε σε ποιότητα και κατοχή μπάλας… έχασε σε άμυνες

Η μετάβαση σε ένα καινούργιο αγωνιστικό μοντέλο, δίχως καθαρόαιμο εξάρι, προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά των δυο χαφ που αποκτήθηκαν (Μόντσου, Σιφουέντες), του έχει ανεβάσει τα επίπεδα της κατοχής αλλά τον έχει κάνει ευάλωτο ανασταλτικά.

Ανάλογο αριθμό αγώνων έχει κάνει και ως επιτελικός μέσος, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες οι προπονητές στις ομάδες που έχει αγωνιστεί τον έχουν τοποθετήσει και στη μεσαία γραμμή, είτε ως οκτάρι αλλά ακόμη και ως εσωτερικό μέσο. Αντίθετα στα 53 ματς που έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας, έχει κατά κύριο λόγο χρησιμοποιηθεί στην επίθεση. Ως επί το πλείστον ως δεύτερος επιθετικός στο πλευρό των Μάρκους Μπέργκ, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και Ίσακ, αλλά και μόνος του στην κορυφή.

Άρα εκτός από εμπειρία και ποιότητα, ο Αρης προσθέτει στο ρόστερ του και ένα πολυδιάστατο παίκτη που μπορεί είτε να αντικαταστήσει τον Μορόν όποτε κριθεί αναγκαίο, αλλά να χρησιμοποιηθεί από τον Μάντζιο και σε καταστάσεις που θα χρειαστεί να παίξει με δυο φορ, αλλά και ως winger, ειδικά αριστερά, αν προκύψει ανάγκη.

Το μοναδικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας τεχνικός είναι πότε ακριβώς θα είναι έτοιμος να βοηθήσει αφού έχει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι εννιά μήνες. Τελευταίο του «γεμάτο» ματς ήταν με την Ελ Ετιφάκ στις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, άρα θα χρειαστεί ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα προετοιμασίας, παρά το γεγονός ότι έκανε προπονήσεις με την ΑΙΚ Στοκχόλμης όπως είπε στους ανθρώπους του Άρη. Ο λόγος της εννεάμηνης αυτής αγωνιστικής απραξίας έχει να κάνει και με τον Στίβεν Τζέραρντ, που επειδή ήθελε να φέρει στη θέση του Κουάισον, επιθετικό από την Πρέμιερ Λιγκ, του ζήτησε να λύσει το συμβόλαιό του. Κάτι που αρνήθηκε, αφού οι ετήσιες απολαβές του ήταν κοντά στα 3εκ ευρώ, γεγονός που τον έθεσε στο περιθώριο, ως την λήξη του συμβολαίου του τον Ιούνιο.

Ο Κουάισον λογικά θα βρίσκεται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να περάσει από εργομετρικές και ιατρικές εξετάσεις και αν όλα πάνε καλά να υπογράψει το διετές συμβόλαιό του.