Το ντέρμπι Άρη-Ολυμπιακού με αγγλικό σκορ και ανατροπές για το πρωτάθλημα 1983/1984 (vid & pics)

Το ντέρμπι Άρη-Ολυμπιακού με αγγλικό σκορ και ανατροπές για το πρωτάθλημα 1983/1984 (vid & pics)

Πάνος Δημητρίου • 10:28 - 21.01.2024 / Ανανεώθηκε: 10:28 - 14.08.2024

Η ρετρό ενότητα. συνεχίζει το οδοιπορικό της σε σημαντικές ποδοσφαιρικές στιγμές από το παρελθόν και σας παρουσιάζει το ντέρμπι Άρη Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 1983/1984 που διεξήχθη στις 18/03/1984 και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον πρωταθλητή.

Πλησιάζοντας στο φινάλε του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό μεγάλο φαβορί και με μαξιλαράκι ασφαλείας πέντε πόντων από τη δεύτερη θέση (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0), το ενδιαφέρον των φιλάθλων εκείνη την περίοδο είχε στραφεί κυρίως για τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη. 

Πίσω από τους πράσινους βρίσκονταν οι Άρης και Ηρακλής που έχοντας καταγράψει σημαντικές νίκες και σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, έκλειναν το μάτι και σε μια πιθανή διεκδίκηση της πρώτης θέσης αφού το τριφύλλι μετά τις πρώτες ήττες του είχε και μια δύσκολη έξοδο στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ

Τυχόν στραβοπάτημα του, θα γέμιζε ελπίδες τις δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Δυσκολότερο έργο από τους δύο είχε θεωρητικά ο Άρης που υποδεχόταν τον ανεβασμένο Ολυμπιακό, με τους ερυθρόλευκους να προσπαθούν εναγωνίως να καλύψουν τη διαφορά τους από τις πρώτες θέσεις ,έχοντας μείνει αρκετά πίσω από το ξεκίνημα τις σαιζόν (-10 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, -5 από Άρη και Ηρακλή).  

Ο Γηραιός από την πλευρά του φιλοξενείτο από τον αδιάφορο Εθνικό που βρισκόταν στη μέση του πίνακα. Παρουσιαζόταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επωφεληθεί από στραβοπατήματα στα δύο ντέρμπι της Τούμπας και του Χαριλάου.

Ντέρμπι για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στο Χαριλάου

Οι κιτρινόμαυροι προέρχονταν από νίκη μέσα στη Νέα Σμύρνη την προηγούμενη αγωνιστική και επιδίωκαν μια μεγάλη νίκη σε ντέρμπι καθώς στις προηγούμενες αναμετρήσεις απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ δεν είχαν καταφέρει να γευτούν το νέκταρ της νίκης. Μια νίκη επί του Ολυμπιακού και ήττα του Παναθηναϊκού στη γειτονική Τούμπα θα τους έβαζε δυνατά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. 

Μπροστά σε 20.000 θεατές παρατάχθηκαν οι δυο ομάδες, έτοιμες να προσφέρουν δυνατές μονομαχίες και όμορφο θέαμα. Οι ερυθρόλευκοι πάλευαν για την πρώτη νίκη τους εκτός κέντρου. 

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να θέλουν να επιβάλλουν το ρυθμό τους και ως ένα σημείο να το καταφέρνουν. Ο προπονητής του Άρη, Αντώνης Γεωργιάδης, είχε δώσει εντολή να μαρκαριστούν στενά τα ατού των Πειραιωτών και το είχε αρχικά πέτυχει, τοποθετώντας τους Μιχαλίτσιο, Τζιφόπουλο και Πασιαλή πάνω στην επιθετική τριπλέτα του Ολυμπιακού που την αποτελούσε ο Μητρόπουλος, Αναστόπουλος και ο Ορφανός

Το σκορ άνοιξε σχετικά νωρίς για τους γηπεδούχους βάζοντας φωτιά στις κερκίδες. Μόλις στο 12’ ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Σαββίδη, και σύγχυσή που ακολούθησε στα καρέ των ερυθρολεύκων, ο Πασιαλής με κεφαλιά θα έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα του Νίκου Σαργκάνη. Το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης ανήκε ολοκληρωτικά στους κιτρινόμαυρους που με σωστή οργάνωση και συνεχές πρέσινγκ προσπαθούσαν για το καλύτερο. Από το 30’ έως το 45’ ο Ολυμπιακός ανέβηκε όμως δεν είχε να επιδείξει κάτι το αξιοσημείωτο. 

Ερυθρόλευκη ανατροπή στο Β’ ημίχρονο

Με την έναρξη της επανάληψης οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση μόλις στο πρώτο λεπτό με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να διαχειριστούν αυτή την ψυχρολουσία. Ο Ορφανός τροφοδότησε τον Γερμανό Νόιμαν, αυτός με τη σειρά του θα γύριζε τη μπάλα στον προωθημένο Βαμβακούλα που με κεφαλιά θα αιφνιδίαζε τον τερματοφύλακα Παντζιαρά για το 1- 1. 

Το γκολ αυτό έδωσε φτερά στους φιλοξενούμενους που συνέχιζαν να πιέζουν και με επιθετική τακτική είχαν περιορίσει τον Άρη στη δική του περιοχή. Πράγματι, το 1-2 δεν άργησε να συμβεί. Στο 52’ ο Κουσουλάκης θα τροφοδοτούσε τον Νίκο Αναστόπουλο που με σουτ μέσα από την περιοχή θα έβρισκε το δεξί κάθετο δοκάρι και τον Ορφανό να επωφελείται στην επαναφορά της μπάλας για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. 

Οι γηπεδούχοι δεν θα επέτρεπαν όμως στους Πειραιώτες να χαρούν για πολύ αυτή την επιτυχία. Κυριολεκτικά με τη σέντρα ο Ζήνδρος με προσωπική ενέργεια και επίθεση εναντίον όλων των αντιπάλων, θα κατόρθωνε να φτάσει στο ημικύκλιο της περιοχής του Ολυμπιακού και με δυνατό σουτ να γράψει άμεσα το 2-2! Μετά την ισοφάριση οι δυο ομάδες άρχισαν να παρουσιάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. 

Οι φιλοξενούμενοι δεν πτοήθηκαν και πάλευαν για ένα ακόμη γκολ που θα τους έδινε τους βαθμούς της νίκης. Οι κιτρινόμαυροι από την άλλη έπεφταν σταδιακά αγωνιστικά, σε σημείο να μην παρουσιάζουν καμία συνοχή στις γραμμές. 

Δέκα λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα, ο Βαμβακούλας που πραγματοποιούσε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Γερμανού Νόιμαν, πάλι με κεφαλιά θα έστελνε με δύναμη την μπάλα στο βάθος της εστίας του Άρη για το τελικό 2-3. 

Το αποτέλεσμα αυτό αποδείχτηκε καθοριστικό για την έκβαση του πρωταθλήματος καθώς ούτε ο Άρης κατάφερε να επωφεληθεί από την ήττα του Παναθηναϊκού με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αλλά ούτε και ο Ηρακλής που υπέστη ήττα σοκ στο Καραϊσκάκη από τον Εθνικό με 2-1. Οι δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης θα έμεναν έτσι 5 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση ενώ ο Ολυμπιακός θα σκαρφάλωνε στην 4 η θέση μόλις ένα βαθμό πίσω από την 2 η και 3 η θέση. 

Κορυφαίοι της αναμέτρησης του Χαριλάου ήταν από τους νικητές οι Βαμβακούλας, Νόιμαν, Αλμπερτσεν και Ορφανός ενώ από τον Άρη οι Μιχαλίτσιος, Ζελιλίδης και Ζήνδρος.

Οι συνθέσεις: 

Άρης: Παντζιαράς, Σαββίδης, Τζιφόπουλος, Μιχαλίτσιος, Βένος, Πασιαλής (65’Ολε), Περιστερόπουλος (65’ Σκούτας), Ζήνδρος, Έρικσον, Ζελιλίδης, Χατζηαντωνίου. 

Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Ξανθόπουλος, Βαμβακούλας, Λάλας, Μίχος, Κουσουλάκης, Αλμπερτσεν, Νόιμαν (85’ Περσίας), Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Ορφανός.

Δείτε τα γκολ και τις φάσεις του ντέρμπι Άρη-Ολυμπιακού 2-3 σε περιγραφή του Μανώλη Μαυρομμάτη για λογαριασμό της ΕΡΤ.