O άσος στο μανίκι του Αρτέτα λέγεται...Νικολά Τζοβέρ

O Νικολά Τζοβέρ

i

©imago

O άσος στο μανίκι του Αρτέτα λέγεται...Νικολά Τζοβέρ

Νεφέλη Μπισμπίκη 16:30 - 03.10.2024

Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Άρσεναλ είναι οι στημένες φάσεις, εκεί όπου γίνεται πραγματικά επικίνδυνη και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Πίσω από όλα αυτά, κρύβεται ο Νικολά Τζοβέρ, ο μετρ των στημένων φάσεων, που έχει κάνει το συγκεκριμένο αντικείμενο, επιστήμη.

Πρόκειται για μία αποκάλυψη, μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, έναν άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τις πολύ επιτυχημένες πλέον, εκτελέσεις των στημένων φάσεων της Άρσεναλ. Ο Μικέλ Αρτέτα τον γνώριζε, είχε συνεργαστεί μαζί του στην Μάντσεστερ Σίτι, όταν δούλευε ως βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα. Επέμενε να τον φέρει στο Έμιρεϊτς και έτσι και έγινε. Ο Νικολά Τζοβέρ, ο προπονητής των στημένων φάσεων είναι ο καλύτερος στο είδος του.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Η Άρσεναλ έχει πετύχει 25 γκολ από στημένες φάσεις (χωρίς τα πέναλτι), συμπεριλαμβανομένων 19 από κόρνερ, από την έναρξη της περασμένης σεζόν στην Premier League, ενώ πριν την άφιξη την του Τζοβέρ στο επιτελείο του Αρτέτα, οι «κανονιέρηδες» είχαν μόλις 5 γκολ από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο άνθρωπος ο οποίος έχει ως σύνθημα το «εντοπίστε τις αδυναμίες του αντιπάλου και εκμεταλλευτείτε τις», ή το γεγονός πως έχει πείσει τους παίκτες, πως μπορούν κερδίσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τον καθιστούν τον απόλυτο «game-changer».

«Εχει 1000 IQ» - Οι οπαδοί έμειναν έκπληκτοι με την γκολάρα του Σάκα με τρομερή εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Παρί
CHAMPIONS LEAGUE

10:13 - 02.10.2024

«Εχει 1000 IQ» - Οι οπαδοί έμειναν έκπληκτοι με την γκολάρα του Σάκα με τρομερή εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Παρί

Οι οπαδοί της Άρσεναλ δεν πίστευαν στα μάτια τους το γκολ που πέτυχαν οι «κανονιέρηδες» με ένα συγκλονιστικό φάουλ κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League.

Πως όμως ξεκίνησε ο Γάλλος την καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, την Premier League;

Η Μπρέντφορντ έκανε την αρχή στον συγκεκριμένο τομέα το 2015 και ήταν η πρωτοπόρος ομάδα που είχε προσλάβει έναν τέτοιο προπονητή. Μάλιστα, τις τρεις σεζόν όπου ο Τζοβέρ βρισκόταν στις «μέλισσες», σημειώθηκαν 46 γκολ από στημένα. Έπειτα η καριέρα του εκτοξεύτηκε, αφού ακολούθησε μία εξίσου επιτυχημένη πορεία στη Μάντσεστερ Σίτι, για να καταλήξει στην Άρσεναλ, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση έως τώρα στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ο Μικέλ Αρτέτα με τον Νικολά Τζοβέρ

Κάθε φορά όπου έρχεται η ώρα, παραδείγματος χάρη, για την εκτέλεση ενός κόρνερ, ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Ο Αρτέτα οπισθοχωρεί, ο Νικολά Τζοβέρ, βγαίνει μπροστά, σπεύδει να δώσει οδηγίες και να τοποθετήσει τους παίκτες του, με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να.... πανηγυρίσει το γκολ το οποίο θα ακολουθήσει.

Αυτό το κοινό μυστικό, το έχουν υιοθετήσει και άλλες ομάδες στην Premier League, πέρα από τις Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η Νότιγχαμ Φόρεστ προσέλαβε τον πρώην προπονητή της Αγγλίας κάτω των 19 ετών, Σάιμον Ρασκ, τον Δεκέμβριο. Η Άστον Βίλα έχει στην διάθεσή της τον επίσης γνωστό στον χώρο, Όστιν ΜακΦι, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέσα στις πολλές μεταγραφές του καλοκαιριού, επένδυσε και στον Σουηδό Αντρέας Γκέοργκσον.

Η Τσέλσι και ο πρώην προπονητής της, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ήταν αρνητικοί στην ιδέα να προσλάβουν έναν τέτοιον προπονητή, παρόλα αυτά, δαπάνησε 900.000 ευρώ, για να φέρει τον Μεξικανό Μπερνάρντο Κουέβα από την Μπρέντφορντ. Την ίδια πεποίθηση έχουν και στην Τότεναμ, παρόλο που έχουν δεχτεί αρκετά γκολ από την θέση του κόρνερ, με τον Άγγελο Ποστέκογλου, να θεωρεί πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η ομάδα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαιρετικής δουλειάς και των καινοτομιών του Τζοβέρ, ήταν η εκπληκτική συνεργασία του Σάκα με τον Γκάμπριελ από στημένη φάση, στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ πριν δύο Κυριακές (22/9) . Προφανώς δεν είναι το μόνο, καθώς η μαεστρία του Γάλλου επιβεβαιώθηκε και στο ματς απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν το βράδυ της Τρίτης (1/10) για το Champions League, αφού ήταν εμφανές πως οι αδυναμίες για τις οποίες μιλάει ο Τζοβέρ, τις εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι «κανονιέρηδες».