Tιμωρήθηκε ο Αγγελόπουλος για το «Είσαι χ@@@ης» στον διαιτητή του ΑΕΚ - Ατρόμητος

Ο Ιωάννης Αγγελόπουλος

i

© Intime

Tιμωρήθηκε ο Αγγελόπουλος για το «Είσαι χ@@@ης» στον διαιτητή του ΑΕΚ - Ατρόμητος

Sportal newsroom 19:03 - 05.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:57 - 14.08.2024

Η Super League αποφάσισε να τιμωρήσει τον Τεχνικό Διευθυντή της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιάννη Αγγελόπουλο, για την επίθεσή του στον διαιτητή του ΑΕΚ - Ατρόμητος, Ιωάννη Παπαδόπουλο.

Ποινή στον Τεχνικό Διευθυντή της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιάννη Αγγελόπουλο, επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League. Αφορμή στάθηκε η επίθεση του στελέχους της ομάδας στον διαιτητή του αγώνα με την ΑΕΚ, Ιωάννη Παπαδόπουλο, λέγοντας του συγκεκριμένα «Είσαι χε@@ης».

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η απόφαση:

«ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τον Αναστάσιο Δάτσκο, Πρωτοδίκη, ο οποίος ορίσθηκε από την ΕΠΟ, ως αναπληρωματικό πειθαρχικό όργανο, κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 119 και 127Β του Ν. 2725/1999, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 5 του Ν. 4326/2015, και το Γραμματέα Στυλιανό Βασιλειάδη.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριό του, στις 5-10-2023 και ώρα 11:00 για να δικάσει επί των αναφερομένων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 299/2-10-2023 κλήση προς απολογία κατά 1) της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ και 2) ΙΩΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Τεχνικό Διευθυντή) για παράβαση των άρθρων άρθρων 1, 5 επ, 10 παρ. 1 περ. δ’ Ι, 11 παρ. 1, 2 και 4, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. β’, του Π.Κ. της ΕΠΟ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ της ανωτέρω πειθαρχικής υποθέσεως και κατά την εκδίκασή της, οι εγκαλούμενοι παραστάθηκαν διά του πληρεξουσίου τους δικηγόρου Αργυρίου Λίβα.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 1 εδ. α΄ και β΄ του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., οι διαγωνιζόμενες ομάδες οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις επιβαλλόμενες σε αυτές υπό των αρμοδίων οργάνων υποχρεώσεις, να υλοποιούν τους επιτασσόμενους σε αυτές όρους και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο, το οποίο από τις συνθήκες απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

 Η δε γηπεδούχος ομάδα οφείλει να διασφαλίζει στον εν γένει χώρο του γηπέδου την ασφάλεια των αξιωματούχων του αγώνα, των ποδοσφαιριστών, των αξιωματούχων της φιλοξενούμενης ομάδας, των θεατών του αγώνα και την εν γένει τήρηση της τάξης. 

Κατά, δε, τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του ιδίου ως άνω άρθρου, οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος του ποδοσφαίρου και ευθύνονται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. ή των λοιπών Κανονισμών και του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. από αξιωματούχους, ποδοσφαιριστές ή φιλάθλους τους, ως αντικειμενικά υπαίτιες. 

Κάθε πράξη ή ενέργεια ατομική ή συλλογική, φυσικών ή νομικών προσώπων, που συνδέονται με ομάδα, με την οποία δημιουργείται στο φίλαθλο κοινό και στην (εν γένει) κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στα γήπεδα, θα τιμωρείται από τις προβλεπόμενες οικείες διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. 1,5ο φύλλο της υπ’ αριθ. 254/2023 απόφασης του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ.

Επιπλέον το άρθρο 11 του Π.Κ. της ΕΠΟ ορίζει τα εξής: 1.Κάθε ομάδα είναι αντικειμενικά υπόλογη και υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων των αξιωματούχων της, που με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, κατά την διάρκεια των αγώνων. 
 

2. Ο αξιωματούχος ομάδας, με δικαίωμα να παρευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, που διαπράττει τα αδικήματα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, γ, δ, ε, στ, ζ, η, της παρ. 1 και στην περίπτωση της παρ. 5 ε) του άρθρου 10 τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια από δεκαπέντε (15) ημέρες έως έξι (6) μήνες εκτός αν η παραβατική του συμπεριφορά εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 18, 19, 20 και 20Α, οπότε του επιβάλλονται οι εκεί προβλεπόμενες ποινές. 

Επίσης, η παρούσα διάταξη ισχύει και για τα πρόσωπα που συνδέονται με ΠΑΕ και έχουν λάβει επίσημη διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο. 3. Η ΠΑΕ, με την οποία συνδέεται ο αξιωματούχος, τιμωρείται με χρηματική ποινή έως ενενήντα χιλιάδες (90.000) ευρώ. Κατά, δε, τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 1 περ. δ΄ Ι του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., στην οποία παραπέμπει, μεταξύ άλλων, η προεκτεθείσα διάταξη του άρθρου 11 παρ. 2 του ιδίου Κώδικα, για τον καθορισμό της αντικειμενικής υπόστασης των παραβάσεων, προβλέπεται ως πειθαρχικώς αξιόλογη συμπεριφορά η υβριστική συμπεριφορά - έργω ή λόγω -προς το διαιτητή του αγώνα.

Στην προκείμενη περίπτωση από το από 28/9/2023 Φύλλο Αγώνα, την από 28/9/2023 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα καιτην κατάθεση του μάρτυρα των εγκαλουμένων, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Στις 28-9-2023 και ώρα 21.00, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής ημέρας του Πρωταθλήματος STOIXIMAN SUPERLEAGUE 2023-2024, διεξήχθη στο γήπεδο «OPAP ΑRENA» (ΑΘΗΝΑ) ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΕΚ - ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ με γηπεδούχο την πρώτη από τις δύο διαγωνισθείσες ΠΑΕ. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα, συνέβη, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής του αγώνα το εξής πειθαρχικώς αξιόλογο και ελεγχόμενο περιστατικό, ήτοι : Στο 90+8’ λεπτό του αγώνα ο Τεχνικός Διευθυντής της πρώτης εγκαλουμένης Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, απευθυνόμενος στον διαιτητή του αγώνα είπε : «ΕΙΣΑΙ ΧΕΣΤΗΣ» με αποτέλεσμα την επίδειξη σε αυτόν από τον διαιτητή κόκκινης κάρτας.

Οι εγκαλούμενοι ισχυρίζονται, ότι η ως άνω εξυβριστική φράση που ειπώθηκε από τον δεύτερο εγκαλούμενο δεν απευθύνονταν προς το διαιτητή, ο οποίος δεν μπορούσε να την ακούσει, αλλά προς ένα ποδοσφαιριστή της ομάδας την πρώτης εγκαλούμενης. 

Ο ως άνω ισχυρισμός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, καθόσον, ο ίδιος ο διαιτητής στο Φύλλο Αγώνα περιγράφει με σαφήνεια, ότι αρχικά στο 90 + 8 λεπτό του αγώνα απέβαλλε με κίτρινη κάρτα τον δεύτερο εγκαλούμενο που ήταν δηλωμένος στο Φ.Α. ως τεχνικός διευθυντής της φιλοξενούμενης ομάδος για διαμαρτυρία και στο ίδιο λεπτό τον απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα διότι είπε στον διαιτητή κουνώντας τα χέρια του : "είσαι χέστης". Υπό τα ανωτέρω, επομένως, δεδομένα, πρέπει να επιβληθούν 

1) στην πρώτη εγκαλουμένη η χρηματική ποινή των πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ (παράβαση άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, περ. α΄, 2ο φύλλο της υπ’ αριθ. 254/2023 απόφασης του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ 11 παρ. 1 και 3 του Π.Κ. της ΕΠΟ) και

2) στον δεύτερο εγκαλούμενο η χρηματική ποινή των πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια για δέκα πέντε (15) ημέρες (παράβαση άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, περ. α΄, 11 και 10 παρ. 1 περ. δ’ Ι του Π.Κ. της ΕΠΟ).. 

Οι ως άνω επιβαλλόμενες πειθαρχικές κυρώσεις παρίστανται ως αναγκαίες, πρόσφορες, κατάλληλες και ευρισκόμενες σε αναλογία με τη βαρύτητα των πειθαρχικών αδικημάτων που τελέστηκαν, δεδομένου ότι με αυτήν επιτυγχάνεται παραλλήλως και ο σκοπός τόσο της ειδικής, όσο και της γενικής πρόληψης, τον οποίο επιδιώκει η προρρηθείσα διάταξη του Π.Κ. της ΕΠΟ και της Προκήρυξης .

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

- ΔΙΚΑΖΕΙ με παρόντες τους εγκαλουμένους.

- ΔΕΧΕΤΑΙ ότι τελέστηκε η αποδιδόμενη στους εγκαλουμένους πειθαρχική παράβαση.

- ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ 1) στην ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ (παράβαση άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, περ. α΄, 11 παρ. 1 και 3 του Π.Κ. της ΕΠΟ) και 2) στον δεύτερο εγκαλούμενο Ιωάννη Αγγελόπουλο χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια για δέκα πέντε (15) ημέρες (παράβαση άρθρων 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4, περ. α΄, 11 και 10παρ. 1περ. δ’ Ι του Π.Κ. της ΕΠΟ)

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίασή του, στις 5.10.2023».