Κάτω του μετρίου η εικόνα που παρουσίασε στον αγωνιστικό χώρο του «Αχμάντ Μπιν Αλί» το Βέλγιο, όμως ένα γκολ του Μπατσουαγί (44’) του ήταν αρκετό για να «υποτάξει» τον Καναδά, που «πλήρωσε» αστοχία και… φαλτσοσφυρίγματα.
Κάτι… κουρασμένα παλικάρια θύμισαν οι παίκτες του Βελγίου απέναντι στον Καναδά, όμως τελικά κατάφεραν να ξεκινήσουν με νίκη 1-0, με τον Μπατσουαγί να σημειώνει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.
Οι Καναδοί έβγαλαν νεύρο από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και σε καμία περίπτωση δεν εμφάνισαν… σύνδρομο κατωτερότητας. Πίεσαν από νωρίς ψηλά και χαρακτηριστικό είναι πως στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης είχαν 7 τελικές προσπάθειες. Ανάμεσά τους και το χαμένο πέναλτι του Αλφόνσο Ντέιβις (11’) με τον Τιμπό Κουρτουά να πέφτει στη δεξιά του γωνία και να νικάει τον παίκτη της Μπάγερν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να υποδείξει μια ξεκάθαρη παράβαση, ο διαιτητής Ζάνι Σικάζουε χρειάστηκε τη βοήθεια του VAR. Ο διαιτητής από τη Ζάμπια, δεν ήταν πάντως γενικά σε καλή βραδιά, μιας και θα μπορούσε σε ακόμα δύο φάσεις να δώσει πέναλτι στον Καναδά, σε φάσεις που στην εποχή της τεχνολογίας δίνονται… με κλειστά μάτια.
Παρά την υπεροχή και την πρωτοβουλία, οι παίκτες του Καναδά «γκρέμιζαν» τα πάντα όταν βρίσκονταν εντός περιοχής και έπρεπε να τελειώσουν φάσεις. Λίγο η απουσία ποιότητας από τους προωθημένους της ομάδας του Τζον Χέρντμαν, κάτι η απειρία από αγώνες τέτοιου επιπέδου (σ.σ.: αυτή ήταν μόλις η δεύτερη συμμετοχή του Καναδά σε Μουντιάλ, με την προηγούμενη να καταγράφεται το 1986) δεν τους επέτρεψε να πάρουν ότι άξιζαν από το ματς.
Αντίθετα, το σαφώς πιο «μπαρουτοκαπνισμένο» Βέλγιο σκόραρε λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους, σε μια από τις ελάχιστες καλές στιγμές που είχε. Ο Αλντερβέιρελντ ήταν ο δημιουργός και με μπαλιά 50 μέτρων βρήκε τον Μπατσουαγί, με τον τελευταίο να παραμένει ψύχραιμος απέναντι στον Μπόργιαν και με το αριστερό να σημειώνει στο 44' το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.
Παρά την επικράτηση, η εικόνα του Βελγίου προβλημάτισε. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ εμπιστεύτηκε ξανά την «παλιά φρουρά», αλλά πολλά πράγματα δεν του βγήκαν. Επιβάλλεται να κάνει αλλαγές, καθώς με αντίστοιχες εμφανίσεις οι «κόκκινοι διάβολοι» δύσκολα θα πάνε μακριά στη διοργάνωση.
Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Βερτόνχεν, Ντεντόνκερ, Βίτσελ, Τιέλεμανς (46’ Ονάνα), Αζάρ (62’ Τροσάρ), Καράσκο, Καστάνιε, Ντε Μπρούινε, Μπατσουαγί (78’ Οπέντα).
Καναδάς (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Μίλερ, Βιτόρια, Εουστάκιο (Οσόριο), Χάτσινσον (58’ Χάτσινσον), Ντέιβις, Λαριέα (74’ Αντεκούγκμπε), Χόιλετ (58’ Λάριν), Μπιουκάναν (81’ Μίλαρ), Ντέιβιντ.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ανώτερη απ’ ό,τι περιμέναμε ήταν η εμφάνιση του Καναδά, που θα μποορούσε να έχει αποσπάσει τουλάχιστον έναν βαθμό. Ωστόσο, η απουσία καθαρού μυαλού -ενίοτε και ποιότητας- στην τελική προσπάθεια δεν επέτρεψε στους παίκτες του Χέρντμαν να πανηγυρίσουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Φυσικά, έβαλε το… χεράκι του και ο Τιμπό Κουρτουά.
MVP: Με όλους τους παίκτες του Βελγίου που θεωρητικά θα μπορούσαν να… τραβήξουν την ομάδα να αποδίδουν κάτω του μετρίου, μοιραία ο τίτλος του πολυτιμότερου της αναμέτρησης πάει στον Τιμπό Κουρτουά. Αν δεν είχε επέμβει στο πέναλτι του Ντέιβις τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την ομάδα του, που με τη χθεσινή εικόνα της σε κανένα σημείο δεν έπεισε πως θα μπορούσε να «γυρίσει» το ματς αν είχε βρεθεί πίσω στο σκορ.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Αρκετά πιο αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια πρέπει να είναι οι παίκτες του Καναδά, για να έχουν ελπίδες πρόκρισεις. Από τις 21 τελικές που πραγματοποίησαν χθες, οι 17 έγιναν μέσα από την αντίπαλη περιοχή. Εντούτοις, μόνο οι 4 είχαν κατεύθυνση προς την εστία του Κουρτουά, μεταξύ αυτών και το χαμένο πέναλτι του Ντέιβις.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Την «παλιά φρουρά» εμπιστεύτηκε ο Μαρτίνεθ, που παρέταξε την ομάδα του με 3-4-2-1. Είχε μόνο στην κορυφή τον Μπατσουαγί και πίσω του τους Ντε Μπρούινε και Αζάρ, ωστόσο υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις από τους μέσους και η ομάδα έμοιαζε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα να είναι «κομμένη» στα δύο. Με ίδιο σύστημα ξεκίνησε την αναμέτρηση και ο Καναδάς. Το εφάρμοσε όμως με αποτελεσματικότερο τρόπο, διότι οι παίκτες του είχαν περισσότερα τρεξίματα και ανάσες από τους αντίπαλους. Πίεσε από νωρίς ψηλά. Ως αποτέλεσμα, έβαλε δύσκολα στους Βέλγους, που δεν είχαν σωστή κυκλοφορία, «έκλεψε» πολλές μπάλες, αλλά οι περισσότερες τελικές προσπάθειες της ομάδας του Χέρντμαν ήταν αποκαρδιωτικές.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: H ισοπαλία στο άλλο ματς του 6ου ομίλου, ευνοεί το Βέλγιο, το οποίο αν κάνει ακόμα ένα «τρίποντο» στο προσεχές παιχνίδι με το Μαρόκο (27/11) επί της ουσίας θα βρεθεί στην επόμενη φάση. Παρά την ήττα, στο «κόλπο» παραμένει και ο Καναδάς, αλλά για να έχει ελπίδες πρόκρισης και θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην Κροατία πρέπει δεδομένα οι επιθετικοί του να βρίσκονται σε καλύτερη βραδιά.