Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα γκολ στο νέο Champions League;

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πανηγυρίζει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα - Φωτ. IMAGO

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα γκολ στο νέο Champions League;

Κώστας Τόπας 09:54 - 02.10.2024 / Ανανεώθηκε: 09:54 - 02.10.2024

Η αλλαγή μορφής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δίνει μεγαλύτερη συνάφεια στα γκολ που σημειώνονται.

Αυτή την Τρίτη (01/01) ξεκίνησε η δεύτερη από τις οκτώ αγωνιστικές της League Phase του νέου Champions League. Η Άρσεναλ πήρε μεγάλη νίκη με 2-0 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στο Λονδίνο. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε εύκολο έργο στη Σλοβακία επικρατώντας με 4-0 της Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Υπόθεση ενός ημιχρόνου ήταν ο αγώνας της Ντόρτμουντ με τη Σέλτικ την οποία διέλυσε με 7-1, βάζοντας πέντε γκολ στο πρώτο μέρος! Τσαν, ΕνμέτσαΓκιρασί με δύο γκολ και Αντεγέμι με τρία γκολ ήταν οι σκόρερ των Βεστφαλών, ενώ ο Μαέντα πέτυχε το τέρμα των «Κελτών». Η Μπαρτσελόνα δεν αντιμετώπισε δυσκολίες κι επικράτησε 5-0 της Γιουνγκ Μπόις.

Μπορεί να έχουν διεξαχθεί μόλις δύο αγωνιστικές σε αυτή τη νέα μορφή του Champions League, αλλά οι ομάδες έχουν ήδη φροντίσει να προσφέρουν γκολ και θέαμα. Με την αλλαγή της μορφής, ο αριθμός των γκολ που σημειώνονται στη League Phase γίνεται πιο σημαντικός. Η UEFA τροποποίησε τα κριτήρια για την ισοβαθμία. Πριν, δεν υπήρχε αμφιβολία, αφού οι άμεσες αντιπαραθέσεις υπερίσχυαν κάθε άλλης πτυχής. Τώρα, θα υπάρχουν πολλές ομάδες που θα είναι ισόβαθμες στα σημεία και δεν θα παίξουν μεταξύ τους, οπότε το πρώτο κριτήριο θα είναι η συνολική διαφορά τερμάτων.

Δεν θα έχει σημασία αν δύο ομάδες καταλήξουν ισόβαθμες και η μία έχει νικήσει την άλλη: Αν μια ομάδα τελειώσει τη φάση του πρωταθλήματος με μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων από μια άλλη με την οποία έχει συγκεντρώσει ίδιους βαθμούς, θα προηγηθεί στον πίνακα κατάταξης. Η Ντόρτμουντ είναι, προς το παρόν, πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι, με +9 στον ισολογισμό της.

Αυτά είναι λοιπόν τα κριτήρια ισοβαθμίας για το νέο Champions League:

  • Διαφορά τερμάτων στη φάση στη League Phase
  • Τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν στη League Phase
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός γκολ που σημειώθηκε ως φιλοξενούμενος στη League Phase
  • Μεγαλύτερος αριθμός νικών στη League Phase
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός εκτός έδρας νικών στη League Phase
  • Ο υψηλότερος αριθμός πόντων που συλλέγονται συλλογικά από τους αντιπάλους στη League Phase
  • Ανώτερη συλλογική διαφορά τερμάτων αντιπάλων στη League Phase
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός τερμάτων που σημειώθηκαν συλλογικά από τους αντιπάλους στη League Phase
  • Οι χαμηλότεροι συνολικοί πειθαρχικοί πόντοι βασίζονται αποκλειστικά σε κίτρινες και κόκκινες κάρτες που έλαβαν παίκτες και στελέχη ομάδων σε όλους τους αγώνες στη League Phase (κόκκινη κάρτα = 3 πόντοι, κίτρινη κάρτα = 1 πόντος, αποβολή για δύο κίτρινες κάρτες σε έναν αγώνα = 3 πόντοι)
  • Ο υψηλότερος συντελεστής συλλόγου.