Πριν δημιουργηθεί η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ονόματι UEFA Champions League, υπήρχε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο με τη σειρά του χάρισε στο κοινό αξέχαστους τελικούς.
Ραντεβού με την ιστορία δίνουν στην Κωνσταντινούπολη οι Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ, με φόντο τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League. Σε πρώτο χρόνο οι Άγγλοι ψάχνουν το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας τους όσον αφορά την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και με δεδομένη τη φόρμα τους, φαντάζουν το απόλυτο φαβορί. Από την άλλη, ωστόσο υπάρχουν οι Ιταλοί που φέρουν το λεγόμενο «βάρος» της φανέλας και θα προσπαθήσουν με αυτό να προσθέσουν την τέταρτη κούπα στην τροπαιοθήκη τους.
Μάλιστα, για τη δεύτερη, η υπόθεση «τρόπαιο» ξεκινάει πολύ παλιά, όταν ακόμα η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μία διοργάνωση που χάρισε στο κοινό αξέχαστους τελικούς, όπως έκανε και το UEFA Champions League.
Όλα άρχισαν τότε...
Ο λόγος που υπάρχει αυτό το άρθρο ξεκίνησε το μακρινό 1956. Εκείνη τη σεζόν ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, την οποία μάλιστα κατέκτησε και η πολυνίκης του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, ο παρθενικός τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν αντάξιος των προσδοκιών, αφού οι φιναλίστ Μαδριλένοι παρέα με τη Ρεν πρόσφεραν ένα υπέροχο παιχνίδι, το οποίο ολοκληρώθηκε με εφτά (!) γκολ.
Μόλις στο 6', ο Μισέλ Λεμπλόν έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης για να ακολουθήσει ο Τεμπλίν στο 10' και να κάνει το 0-2 για τους Γάλλους και να «καθαρίσει» στη θεωρία το ματς. Διότι στην πράξη η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έμεινε με... σταυρωμένα τα χέρια, αφού ο Ντι Στέφανο με τον Ριάλ ισοφάρισαν πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος. Ο Ινταλγκό στο 62' έκανε το 2-3 και προκάλεσε ξανά ενθουσιασμό στην κερκίδα των οπαδών της Ρεν, όμως οι «μερένγκες» βρήκαν τη λύση. Αυτή μοιράστηκε στα δύο, αφού σε πρώτο χρόνο ο Μαρκίτος έκανε το 3-3 στο 67 και σε δεύτερο ο Ριάλ «χτύπησε» και πάλι για να χαρίσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Μέχρι την παράταση η ισορροπία αλλά...
Υπό το βλέμμα 100.000 θεατών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπενφίκα αναμετρήθηκαν στο Γουέμπλεϊ, στις 29 Μαΐου του 1968. Ένα παιχνίδι στο οποίο μέχρι να ολοκληρωθεί το 90λεπτο, περιλάμβανε από ένα γκολ για κάθε ομάδα. Ο Μπόμπι Τσάρλτον στο 53' έκανε το 1-0 για τους Άγγλους, με τον Ζάιμε Γκράσα να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 75'. Άλλο τέρμα δεν σημειώθηκε και η αγωνία μεταφέρθηκε στην παράταση.
Εκεί όμως οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έκαναν... κόλαση τη νύχτα των «Αετών» και μετέτρεψαν το αμφίρροπο ματς σε έναν θρίαμβο. Στο 92' ο Τζορτζ Μπέστ, στο 94' ο Μπράιαν Κιντ και στο 99' ο Τσάρλντον χάρισαν το τρόπαιο στην ομάδα τους, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 4-1. Αυτή δε ήταν και η παρθενική κούπα που κατακτήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αποτέλεσε και τον πρώτο αγγλικό σύλλογο που έφερε το τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
O Panathinaikos κόντρα στον Άγιαξ
Στην Ελλάδα τα πράγματα σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο δεν κυλούσαν ομαλά, αφού η δικτατορία του Παπαδόπουλου έχει φέρει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας την αγανάκτηση. Σε αθλητικό επίπεδο ξεχώρισε η πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκεί όμως η τύχη δεν του χαμογέλασε αφού αντίπαλος του ήταν μία ομάδα που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε.
Στο κατάμεστο Στάδιο Γουέμπλεϊ, οι «πράσινοι» μπήκαν με την ελπίδα να δοξάσουν το όνομα της Ευρώπης όμως ο Άγιαξ είχε άλλα σχέδια. Μόλις στο 5ο λεπτό ο Ντικ Βαν Ντίικ έκανε δύσκολο το έργο του «τριφυλλιού» σκοράροντας για το 1-0. Με το προβάδισμα να μένει στο ένα γκολ μέχρι το 87ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός ήλπιζε στην ισοφάριση, όταν ένα σουτ του Άρι Χάαν βρήκε τον αμυντικό Άνθιμο Καψή και έβαλε τέλος στα όνειρα του.
Από την παράταση στον θρίαμβο...
Στο αξέχαστο - βλέπε παρακάτω - στάδιο Χέιζελ, η Μπάγερν Μονάχου υποδέχθηκε (τυπικά) την Ατλέτικο Μαδρίτης, αγωνιζόμενη για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό. Οι 49 χιλ. θεατές κατέκλυσαν το γήπεδο όμως αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πως θα έπρεπε να επαναλάβουν την επίσκεψη τους. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι δύο ομάδες πρόσφεραν ένα σοκαριστικό φινάλε, το οποίο τις ανάγκασε να παίξουν και δεύτερο ματς. Πιο αναλυτικά, η αναμέτρηση μεταξύ τους έληξε δίχως γκολ στο 90λεπτο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παράταση. Εκεί ο Αραγόνες παραλίγο να χαρίσει το τρόπαιο στους Ισπανούς με το γκολ του στο 114', όμως δευτερόλεπτα πριν τη λήξη ο Σβάρζενμπεργκ έκανε το 1-1.
Δύο μέρες αργότερα, Μπάγερν Μονάχου και Ατλέτικο Μαδρίτης ξανασυναντήθηκαν, όμως η έκβαση του αγώνα ήταν εντελώς διαφορετική. Οι Βαυαροί αυτοί τη φορά έκαναν ότι ήθελαν στο γήπεδο και με χαρακτηριστική ευκολία έκαναν... πάρτι. Χένες (28',83') και Μίλερ (58',71') φρόντισαν να μην... αγχώσουν τους οπαδούς τους και χάρισαν το τρόπαιο στην ομάδα τους, επικρατώντας των «ροχιμπλάνκος» με 4-0.
Η ανείπωτη τραγωδία
Στις 29 Μαΐου του 1985 διεξήχθη ένας τελικός που ίσως αποτέλεσε τον πιο αξέχαστο στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο λόγος για την τραγωδία του Χέιζελ που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη κάθε ανθρώπου που την έζησε. Τι ακριβώς είχε γίνει τότε; Πριν ξεκινήσει ο αγώνας ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ, οπαδοί της πρώτης παραβίασαν το κιγκλίδωμα που τους χώριζε με τους φίλους της ιταλικής ομάδας οι οποίοι άρχισαν να κινούνται προς τα «σύνορα» της κερκίδας τους με την ουδέτερη ζώνη. Ο τοίχος που χώριζε τους φίλους της «Μεγάλης Κυρίας» από την ουδέτερη ζώνη γέμισε με σώματα που ξεψύχησαν από ασφυξία, αφού εκεί είχαν στριμωχθεί εκατοντάδες άτομα. Ο απολογισμός ήταν η απώλεια 39 ανθρώπων και οι τραυματισμοί εκατοντάδων ακόμα.
10:09 - 09.06.2023
Το παιδικό όνειρο του Χάαλαντ να κατακτήσει το Champions League γεννιέται από μια «προδοσία» (vid)
Από τον τελικό του 2008 μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι που παρακολουθούσε από το σαλόνι του σπιτιού του, στον τελικό στη Κωνσταντινούπολη ως το πρώτο «βιολί» στην επίθεση της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία
Ακόμα και ο ίδιος ο αγώνας που ξεκίνησε μετά από δύο ώρες (σημειωτέον πως οι παίκτες δεν γνώρισαν για τον θάνατο των συνανθρώπων τους) έληξε με επεισοδιακό τρόπο. Η Λίβερπουλ είχε έντονα παράπονα από τον ρέφερι - δικαίως - αφού σε πρώτο χρόνο το πέναλτι με το οποίο σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα ο Πλατινί, προέκυψε από μαρκάρισμα εκτός περιοχής, ενώ στη συνέχεια ο Ντάινα αρνήθηκε καθαρή παράβαση στον Γουίλαν.