Προβλήματα από τώρα για το «νέο» Champions League - Ετοιμάζεται μήνυση κατά της UEFA για το League Stage

Champions League

Προβλήματα από τώρα για το «νέο» Champions League - Ετοιμάζεται μήνυση κατά της UEFA για το League Stage

Κώστας Τόπας 12:00 - 29.08.2024 / Ανανεώθηκε: 12:00 - 29.08.2024

Η UEFA αντιμετωπίζει δικαστική μάχη μετά την εισαγωγή της νέας μορφής League Stage στο ανανεωμένο Champions League.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου οι 36 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα μάθουν ποιον θα αντιμετωπίσουν στο League Stage του Champions League. Για πρώτη φορά από το 1991, η διοργάνωση δεν θα ξεκινήσει με φάση ομίλων. Αντίθετα, και οι 36 ομάδες -από 32- θα αντιμετωπίσουν οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας.

Το ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο Europa League και στο Conference League, αν και οι ομάδες της τρίτης διοργάνωσης θα αντιμετωπίσουν έξι αντιπάλους αντί οκτώ. Λόγω της πολυπλοκότητας της μορφής, οι αντίπαλοι κάθε ομάδας θα αποφασίζονται μέσω υπολογιστή και όχι με παραδοσιακή κλήρωση.

Οι ομάδες θα κατατάσσονται σε έναν μεγάλο πίνακα 36 ομάδων, με τις οκτώ πρώτες ομάδες να προκρίνονται αυτόματα για τη φάση των «16». Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα διαγωνιστούν σε play offs φάσης νοκ-άουτ με δύο σκέλη για να εξασφαλίσουν την πορεία τους στους «16», ενώ ομάδες που θα τερματίσουν 25 ή χαμηλότερες θα αποκλειστούν.

Το νέο σύστημα αποκαλείται συχνά «ελβετικό μοντέλο» λόγω της ομοιότητάς του με μια μορφή που χρησιμοποιείται σε μεγάλα σκακιστικά τουρνουά, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που θα έβλεπε μια νέα κλήρωση των αγώνων μετά από κάθε γύρο αγώνων.

Τώρα, ο Χιλιανός αθλητικός σύμβουλος, Λεάντρο Σάρα απείλησε να μηνύσει την UEFA για την «μη εξουσιοδοτημένη και άδικη χρήση» της μορφής της φάσης του League Stage που ισχυρίζεται ότι έχει εφεύρει. Ο εν λόγω αθλητικός σύμβουλος λέει ότι κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα του υβριδικού συστήματος στη Χιλή το 2006 και έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να ονομάζεται «Σύστημα Λεάντρο Σάρα».

Ο Σάρα ισχυρίζεται ότι «παρουσίασε τη μορφή στην UEFA πάνω από δώδεκα φορές από το 2013» και παρουσίασε την ιδέα σε πολλά αθλητικά συνέδρια. Λέει ότι συνεργάστηκε με τις ποδοσφαιρικές αρχές στη Χιλή και το Περού σε αγώνες που έχουν χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής. Ο Σάρα έστειλε ειδοποιήσεις στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον γενικό γραμματέα Θοδωρή Θεοδωρίδη και έξι άλλα ανώτερα στελέχη του προσωπικού.

Σύμφωνα με το «Athletic», ο Σάρα απαιτεί από την UEFA «να υποδείξει στην κλήρωση και σε όλες τις προσεχείς δημοσιεύσεις» ότι είναι η δική του ιδέα του, καλεί τον ίδιο και τρεις συναδέλφους του από την εταιρεία του MatchVision να παρευρεθούν στην κλήρωση και τον αφήνει να μιλήσει στα Μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο Σάρα επιδιώκει η UEFA να πει στις ενώσεις μέλη της και στους εμπορικούς εταίρους της ότι πρέπει να σέβονται την ιδιοκτησία της μορφής από το MatchVision. Οπως επίσης ζήτησε από την UEFA να συνάψει εμπορική συμφωνία με το MatchVision για τη χρήση του φορμάτ πριν ξεκινήσουν το League Stage τον Σεπτέμβριο.

Προειδοποίησε ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τότε «μπορεί να κινηθεί αγωγή κατά της UEFA και οι διοργανώσεις μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο σε μία ή περισσότερες χώρες όπου κατοικούν οι ενώσεις μελών της UEFA».

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!