Τα δέκα αδιανόητα ρεκόρ στο Champions League που είναι απίθανο να σπάσουν (vids)

Κριστιάνο Ρονάλντο & Λιονέλ Μέσι

i

©Photo by Alex Caparros/Getty Images/Ideal Images

Τα δέκα αδιανόητα ρεκόρ στο Champions League που είναι απίθανο να σπάσουν (vids)

Κώστας Τόπας 11:07 - 01.06.2024 / Ανανεώθηκε: 11:08 - 01.06.2024

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, εκτός όταν πρόκειται γι' αυτά που έχουν επιτευχθεί στο Champions League! Θρύλοι όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι κατέχουν πολλά ρεκόρ που είναι απίθανο να ξεπεράσουν άλλοι παίκτες στο μέλλον. Από τα πιο γρήγορα γκολ μέχρι την υψηλότερη προσέλευση σε γήπεδο, αυτές οι εμβληματικές στιγμές κάνουν το Champions League πραγματικά ξεχωριστό και αξέχαστο.

Το Champions League είναι το ανώτερο επίπεδο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εκεί που μπορούν να γίνουν όνειρα, να γραφτούν παραμύθια και να γεννηθούν θρύλοι.

Με έναν ανταγωνισμό που είναι γεμάτος ιστορία, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε πολλά ρεκόρ να καταρρίπτονται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τόσο εύκολο να ανατραπούν. Για παράδειγμα, ο Κιλιάν Εμπαπέ θα πρέπει να σκοράρει περισσότερα από 90 γκολ για να ξεπεράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως ο σκόρερ όλων των εποχών. Όχι αδύνατο, αλλά σίγουρα όχι πιθανό για τη νέα σεζόν τουλάχιστον.

Η παροιμία λέει ότι τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε. Αλλά αυτό το συναίσθημα δεν ισχύει για λίγους πολύ εκλεκτούς που φαινομενικά προορίζονται να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Παρακάτω είναι τα δέκα ρεκόρ που έχουν γραφεί στην ιστορία του Champions League και φαινομενικά είναι δύσκολα να σπάσουν.

Το πιο γρήγορο γκολ

Όταν βάλετε κάτω και σκεφτείτε ότι το 10.12 είναι περίπου ο ίδιος χρόνος που θα σας πάρει για να παρακολουθήσετε έναν πλήρη αγώνα σπριντ 100 μέτρων, μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να εκτιμάτε πόσο δύσκολο είναι να πετύχετε ένα γκολ τόσο γρήγορα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Πόσω μάλλον στο Champions League. Πόσω μάλλον απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτό ακριβώς έκανε ο Ολλανδός, Ρόι Μακάι το 2007. Εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Ρομπέρτο Κάρλος στη σέντρα, ο επιθετικός πέρασε ψύχραιμα τον Ικέρ Κασίγιας και άφησε τους Μαδριλένους σοκαρισμένους. Δεδομένου του γεγονότος ότι μόνο ένας άλλος παίκτης έχει σκοράρει ποτέ γκολ μέσα σε 20 δευτερόλεπτα από αυτόν τον αγώνα, αυτό είναι ένα στατιστικό που δεν θα σπάσει σύντομα.

Τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα

12 γκολ. Αυτά είναι περισσότερα γκολ από όσα κατάφερε ο Ντάργουιν Νιούνιες σε οποιαδήποτε από τις σεζόν του στην Premier League μέχρι τώρα. Ωστόσο, οι οπαδοί που στριμώχνονταν στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» έγιναν μάρτυρες ενός θεάματος μια βροχερή νύχτα του 2016.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ υπό την ηγεσία του Τόμας Τούχελ πάλευε για νίκη, κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας. Οι Σίντζι Καγκάβα και Μάρκο Ρόις ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των Βετσφαλών, πετυχαίνοντας αμφότεροι χατ τρικ.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο είδος παιχνιδιού με σκορ 9-4, 8-5 ή 10-3 στην κορυφαία κατηγορία της Ευρώπης που θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεράσει την τρέλα που εκτυλίχθηκε εκείνο το βράδυ, αλλά αυτή είναι η μαγεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Υψηλότερη Προσέλευση

Υπήρξαν πολλά ντέρμπι που έχουν λάβει χώρα στο Champions League. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έφτασε κοντά στο να γεμίσει το γήπεδο όπως η έγινε στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Παρί Σεν Ζερμέν το 1995. Συγκεκριμένα, πάνω από 115.000 θεατές μαζεύτηκαν στο «Καμπ Νόου» για να παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα αυτής της νοκ-άουτ αναμέτρησης.

Οι Ρόναλντ Κούμαν και ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους Καταλανούς εκείνο το βράδυ. Παρά την επιτυχία τους ως παίκτες και μάνατζερ, δεν θα είχαν ποτέ ξανά την ευκαιρία να εμφανιστούν μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό σε μια τέτοια σκηνή. Φανταστείτε πόσο εκκωφαντική θα ήταν η ατμόσφαιρα.

Ο γηραιότερος παίκτης

Ο Μάρκο Μπαλότα έχει μείνει στην ιστορία του Champions League για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα θεωρείται ο γηραιότερος παίκτης στη διοργάνωση. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του παραμένει άθικτο. Κι αυτό παρά τις καλύτερες προσπάθειες του Τζιανλουίτζι Μπουφόν να το ξεπεράσει.

Αν κάποιος έχει κάποια ελπίδα να πιάσει τον Μπαλότα, αυτός θα είναι ο πρώην αμυντικός της Ρεάλ, Πέπε, ο οποίος είναι ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία σε ηλικία 41 ετών και 15 ημερώμ. Αυτό το ρεκόρ από μόνο του μπορεί να είναι ακατάρριπτο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσει το ρεκόρ του Μπαλότα σε ηλικία.  43 ετών και 253 ημερών για την ακρίβεια.

Ο νεότερος παίκτης

Ο ουρανός ήταν το όριο για τον Γιουσούφα Μουκοκό το 2020. Έχοντας πρωταγωνιστήσει στους αγώνες, ο Γερμανός είχε την ευκαιρία που οι περισσότεροι έφηβοι μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν.

Λιγότερο από τρεις βδομάδες από τα 16α γενέθλιά του, ο επιθετικός έγραψε ιστορία στο Champions League όταν εμφανίστηκε κατά τη νίκη της Ντόρτμουντ με 2-1 επί της Ζενίτ. Μπορεί να είναι ακόμη μόλις 19 ετών, αλλά ο Μουκόκο δεν έχει αναπτυχθεί με τον ρυθμό που περίμεναν πολλοί. Αλλά μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει αυτή τη διάκριση, πιθανότατα για πάντα.

Το μεγαλύτερο σερί γκολ

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ρεκόρ που ανήκουν σε αυτόν τον άνθρωπο σε αυτόν τη διοργάνωση. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του Champions League, χωρίς αμφιβολίες. Το πλήθος των γκολ, οι μεγάλες στιγμές και οι τίτλοι που έχει ο αστέρας της Πορτογαλίας το αποδεικνύουν.

Ο 39χρονος Πορτογάλος της Αλ Νασρ έχει καταφέρει δύο φορές να κάνει σερί σκοραρισμάτος σε 11 αγώνες στο Champions League. Ξεκινώντας από τον τελικό του 2017, ο επιθετικός θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την επόμενη σεζόν, βρίσκοντας δίχτυα σε καθένα από τα πρώτα 10 παιχνίδια της Ρεάλ την περίοδο 2017/18. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να σκοράρει στον ημιτελικό ή στον τελικό εκείνη τη χρονιά, αλλά έφτασε τόσο κοντά στο να σκοράρει σε κάθε παιχνίδι μιας διοργάνωσης.

Τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατέχει κι αυτό το ρεκόρ. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια λίστα μόνο με τα ρεκόρ του Πορτογάλου στο Champions League, αλλά λίγοι συγκρίνονται με το να σκοράρει περισσότερα γκολ στην Ευρώπη από όσα βγάζουν οι περισσότεροι επιθετικοί σε όλες τις διοργανώσεις. Ο θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, σημείωσε εννέα γκολ στους ομίλους, τέσσερα γκολ στη φάση των «16», ένα στα προημιτελικά, δύο στους ημιτελικούς και ένα ακόμη στον τελικό. Ο μόνος άνθρωπος που έφτασε κοντά στο να ξεπεράσει αυτόν τον απολογισμό είναι ο ίδιος ο Κριστιάνο.

Η πιθανότητα να υπάρχει ποτέ κάποιος τόσο αποτελεσματικός μπροστά στο τέρμα είναι σχεδόν απίθανο. Άλλωστε, ο CR7 είναι ο καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών.

Γκολ για 18 σεζόν

Βέβαια, από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το όνομα του Λιονέλ Μέσι. Δεν μπορούμε να λέμε αποθεωτικά λόγια για τον Κριστιάνο Ρονάλντο χωρίς να αναφέρουμε τον μεγαλύτερο αντίπαλό του. Το yin-yang του ποδοσφαίρου. Χωρίς τον Μέσι, ο Πορτογάλος δεν θα ήταν ποτέ τόσο σπουδαίος και το αντίστροφο. Ο αριθμός των Χρυσών Μπαλών που έχει κερδίσει ο Αργεντινός αστέρας μιλάει από μόνος του. Όμως, ενώ το Champions League θεωρείται η... διοργάνωση του Κριστιάνο, ο Μέσι έχει πολλά ρεκόρ από μόνος του.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι το κατόρθωμά του να βρίσκει δίχτυα στην διοργάνωση για 18 σεζόν συνεχόμενα. Αυτό μιλάει όχι μόνο για την ποιότητά του αλλά και για το πώς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του ποδοσφαίρου.

Τα περισσότερα γκολ για έναν σύλλογο

Για κάποιους, το γεγονός ότι ο Μέσι έπρεπε να φύγει από την Μπαρτσελόνα και να παίξει αλλού στην Ευρώπη είναι παρωδία. Ωστόσο, ο πολιτιστικός και ποδοσφαιρικός αντίκτυπος που είχε ο 36χρονος στο «Καμπ Νόου» δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί ή να αντικατασταθεί.

Παρά το κύκνειο άσμα του στο Παρίσι, τα καλύτερα χρόνια του Μέσι ήρθαν στην Ισπανία, όπου ήταν μέρος μιας από τις πιο όμορφες αλλά κυρίαρχες ομάδες που κοσμούσε την διοργάνωση. Συνολικά, ο Μέσι βρήκε δίχτυα 120 φορές για την Μπάρτσα στην Ευρώπη, που είναι περισσότερα γκολ για έναν σύλλογο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι επίσης περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο μαζί εκτός από τον Ρονάλντο. Ενα επίτευγμα, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό!

Οι περισσότερες εμφανίσεις χωρίς να κερδίσει το Champions League

Η εμμονή του Τζιανλουίτζι Μπουφόν να κατακτήσει το πολυπόθητο Champions League, ήταν κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ο Ιταλός κίπερ ολοκλήρωσε την καριέρα του με 131 συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αφήνοντας τον ένατο όλων των εποχών αλλά και τον μεγαλύτερο χαμένο στην ιστορία.

Κατέχει επίσης το ρεκόρ με τις περισσότερες ήττες. Παρ' όλα αυτά δεν παύει να είναι ένας από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακας που έχουν περάσει από τον χώρο του ποδοσφαίρου.