Τα «τρελά» χρήματα που μοιράζει η UEFA στις ομάδες του νέου Champions League

Μάντσεστερ Σίτι

i

©Getty Images/Ideal Images

Τα «τρελά» χρήματα που μοιράζει η UEFA στις ομάδες του νέου Champions League

Κώστας Τόπας 08:52 - 29.08.2024

Το νέο σύστημα διεξαγωγής στις διοργανώσεις της UEFA θα φέρει ακόμη περισσότερα εκατομμύρια στα ταμεία των ομάδων που θα λάβουν μέρος σε αυτές.

Το Champions League είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πιο διάσημη διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, και πολλοί το θεωρούν ακόμη και το καλύτερο τουρνουά στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνει πολλές από τις καλύτερες ομάδες και παίκτες του κόσμου.

Η διοργάνωση έχει προχωρήσει πολύ από τις μέρες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όταν μόνο λίγες ομάδες προσπαθούσαν να φτάσουν στην ηπειρωτική δόξα. Η εποχή του Champions League άλλαξε το τουρνουά για πάντα, και μπορούμε να πούμε ότι ήταν προς το καλύτερο.

AE Live: Ποια είναι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κλήρωση του Champions League και τι κίνδυνοι υπάρχουν
CHAMPIONS LEAGUE

08:40 - 29.08.2024

AE Live: Ποια είναι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κλήρωση του Champions League και τι κίνδυνοι υπάρχουν

Συνεργάτης της UEFA από τον Σεπτέμβριο του 2023, είναι μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που αυτοπροσδιορίζεται ως «κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος λύσεων μετάδοσης για αθλητικές ρυθμιστικές αρχές, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και παγκόσμιες εταιρείες παραγωγής».

Ενώ κάθε ομάδα φιλοδοξεί να συμμετάσχει στο Champions League λόγω της φήμης που συνοδεύει και της δυνατότητας να σηκώσει το πιο πολυπόθητο τρόπαιο στην Ευρώπη, η οικονομική πτυχή την κάνει επίσης εξαιρετικά ελκυστική.

Πώς κατανέμεται το χρηματικό έπαθλο του Champions League

Το χρηματικό έπαθλο του UEFA Champions League για τη σεζόν 2024-25 είναι το ίδιο με το προηγούμενο έτος, με τα χρήματα που θα πάρει κάθε ομάδα να εξαρτώνται από τις επιδόσεις της σε όλη τη διοργάνωση.

Το 2023-24, το 55% του συνολικού «πορτοφολιού» είχε δοθεί μεταξύ των ομάδων με βάση τις αποδόσεις τους σε αγώνες. Ένα άλλο 30% μοιράστηκε και για τους 32 συμμετέχοντες στη φάση των ομίλων με βάση την κατάταξη του συντελεστή UEFA, με την ομάδα με τη χαμηλότερη κατάταξη να κερδίζει μία μετοχή, ενώ η υψηλότερη κατάταξη παίρνει 32 μετοχές. Το άλλο 15% προέρχεται από έσοδα από τις μεταδόσεις.

Πόσα κερδίζει ο νικητής του Champions League

Όπως είπαμε προηγουμένως, το συνολικό χρηματικό έπαθλο για τον νικητή του Champions League εξαρτάται από τις νίκες του στη φάση των ομίλων. Η Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, κέρδισε 85,79 εκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του τροπαίου πέρυσι, χάρη στην απόδοσή της στη φάση των ομίλων καθ' οδόν προς τον τίτλο.

Σε περίπτωση που ένας σύλλογος κάνει την... τέλεια πορεία προς τον τίτλο κερδίζοντας και τους έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, θα έβαζε στα ταμεία του σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά!

Απίστευτα ποσά

Συνολικά η UEFA θα μοιράσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ των συλλόγων, εκ των οποίων τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 74,38%, θα διανεμηθούν μεταξύ των συλλόγων που αγωνίζονται στο UEFA Champions League και στο UEFA Super Cup.

Κάπως έτσι οι 36 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο νέο format θα καρπωθούν η κάθε μια από 18,62 εκατ. ευρώ. Επιπλέον κάθε νίκη θα πληρώνεται 2,1 εκατ. ευρώ και 700.000 ευρώ για ισοπαλία. Όσες ομάδες πάρουν την πρόκριση για τους «16» θα λάβουν 11 εκατ. ευρώ, 12.5 αν προκριθούν στα προημιτελικά, 15 στα ημιτελικά και 18,5 για τις δύο ομάδες που θα φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!