CTE: Η ασθένεια του εγκεφάλου που απειλεί πρώην ποδοσφαιριστές - «Εχω από δύο έως έξι χρόνια να ζήσω»

Ο Ίαν Αλεξάντερ

CTE: Η ασθένεια του εγκεφάλου που απειλεί πρώην ποδοσφαιριστές - «Εχω από δύο έως έξι χρόνια να ζήσω»

Κώστας Τόπας 10:56 - 14.10.2024

Ο Ίαν Αλεξάντερ είναι ένας από τους περίπου 20 πρώην παίκτες που κινούνται νομικά εναντίον της FA για εγκεφαλικούς τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίοι επηρέασαν την υγεία τους.

Ο θρύλος της Μπρίστολ ΡόβερςΊαν Αλεξάντερ, προχώρησε σε μία σοκαριστική αποκάλυψη, καθώς τόνισε ότι του απομένουν από «δύο έως έξι χρόνια ζωής» αφού διαγνώστηκε με CTE (χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια), μια νευρολογική πάθηση που πιστεύεται ότι προκαλείται από επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής.

Ο 61χρονος Σκωτσέζος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος έπαιξε 299 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπρίστολ Ρόβερς μεταξύ 1986 και 1994, εξηγεί στην εφημερίδα «Guardian» ότι «δεν σκέφτηκα τους κινδύνους. Ήταν η δουλειά μου, σωστά; τα χτυπήματα, συνέχισες και "Γύρισες. Τώρα όλα έρχονται στο φως".

Ο παλαίμαχος αμυντικός υπέστη τουλάχιστον τέσσερις φορές διάσειση κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κάτι που πιστεύεται ότι συνέβαλε στο CTE του.

«Οι γιατροί μου έδωσαν δύο έως έξι χρόνια, αλλά λένε ότι είμαι αρκετά σε φόρμα. Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Θα παλέψω μέχρι το τέλος», αποκάλυψε ο Ίαν Αλεξάντερ. Αφού άφησε το ποδόσφαιρο το 1998, ο Σουηδός εργάστηκε ως ζωγράφος και διακοσμητής, μέχρι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω προβλημάτων μνήμης.

Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι και οι τρόμοι έχουν κάνει τον Ίαν Αλεξάντερ να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και η σύζυγός του Τζάνετ πιστεύει ότι ο σύζυγός της θα μπορούσε να διαγνωστεί με άνοια.

Ο Ίαν Αλεξάντερ αποκάλυψε ότι είναι ένας από τους περίπου 20 πρώην παίκτες που κινούνται νομικά εναντίον της FA για εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίες επηρέασαν τη μελλοντική τους υγεία.

«Θέλω απλώς να μάθουν περισσότεροι άνθρωποι για τις εγκεφαλικές κακώσεις που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές. Δεν με πειράζει να βγάζω χρήματα από αυτό. Θέλω απλώς να το διαδώσω. Πριν από περίπου έξι μήνες ήμουν με τέσσερις ή πέντε πρώην παίκτες στην παμπ. Τους έλεγα τα προβλήματά μου και μου είπαν: "Αυτό είναι περίεργο, πρέπει να υπάρχουν πολλά από αυτά". Θέλω απλώς να τους βοηθήσω να εκπαιδεύσουν, ώστε περισσότεροι από αυτούς να αναζητήσουν βοήθεια».

Τι είναι η Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Η Mayo Clinic εξηγεί τη Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια (CTE) ως μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλείται από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλεί το θάνατο των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, που ονομάζεται εκφυλισμός.

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Τραυματικής Εγκεφαλοπάθειας (CTE) είναι τα εξής:

- Αλλαγές διάθεσης: αίσθημα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και/ή απελπισίας, που μερικές φορές οδηγεί σε σκέψεις αυτοκτονίας.

- Αλλαγές στη συμπεριφορά: ενεργούν παρορμητικά ή επιθετικά ή χάνουν την ψυχραιμία τους εύκολα.

-Αλλαγές στη νοητική λειτουργικότητα: ξεχνιούνται, έχουν προβλήματα προγραμματισμού και οργάνωσης ή μπερδεύονται. Μπορεί να αναπτυχθεί άνοια.

- Προβλήματα που σχετίζονται με τους μύες: κινούνται αργά, γίνονται ασυντόνιστα και/ή έχουν προβλήματα σωματικής παραγωγής ομιλίας (δυσαρθρία).