Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ανδρέας Δημάτος, αφού η Super League κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό γηραιών και ξένων παικτών.
Ο Ανδρέας Δημάτος παρουσίασε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook τα στοιχεία έρευνας όσον αφορά την χρήση παικτών από τις ακαδημίες στα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη, με τα αποτελέσματα να μην είναι ενθαρρυντικά για την χώρα μας.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του, το στέλεχος της UEFA, υποστήριξε πως η Super League είναι το γηραιότερο και πιο ξενικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, προσπερνώντας μέχρι και την Premier League.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:
Μπορεί αυτές τις μέρες να κυριαρχούν τα εγκώμια για τον Γιάννη Κωνσταντέλια και το ελληνικό ποδόσφαιρο να απολαμβάνει το... next big think, αλλά τα νέα, που έρχονται μέσα από το ετήσιο European Club Footballing Landscape για τη σεζόν 2021-22, την ετήσια δηλαδή πολυσέλιδη επιθεώρηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την UEFA με συγκριτικά στοιχεία από όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη χώρα μας σε δύο άξονες…
Ο πρώτος είναι η εμπιστοσύνη των ομάδων μας στους νέους ηλικιακά ποδοσφαιριστές και ο δεύτερος το ποσοστό χρησιμοποίησης γηγενών ποδοσφαιριστών, προερχόμενων από την Ακαδημία του κάθε συλλόγου ή έστω από την οποιαδήποτε άλλη εγχώρια Ακαδημία…
Ως προς τα ηλικιακά δεδομένα το πρωτάθλημά μας χαρακτηρίζεται και με τη βούλα ως το... γηραιότερο της Ευρώπης αφού το 34% των αγωνιστικών λεπτών για ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών είναι το μεγαλύτερο στο σύνολο όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Αντίθετα το 14% σε ποδοσφαιριστές ηλικίας 20-23 ετών είναι η χαμηλότερη ευρωπαϊκή επίδοση, μαζί με το μόλις 1% των αγωνιστικών λεπτών του περσινού πρωταθλήματος για το ηλικιακό target group του... Γιάννη Κωνσταντέλια!
Οσον αφορά τα αγωνιστικά λεπτά των ξένων ποδοσφαιριστών (κοινοτικών ή μη) το ελληνικό πρωτάθλημα έχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά με 67% και αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Επικρατούμε ακόμα και της Πρέμιερ Λιγκ που ακολουθεί μαζί με τη βελγική λίγκα στο 60%...
Να πάμε και στην εμπιστοσύνη χρησιμοποίησης γηγενών ποδοσφαιριστών από τις εγχώριες Ακαδημίες... Αντιγράφουμε από το πόρισμα της ετήσιας επιθεώρησης της UEFA!
Τέσσερις χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα) έχουν το αρνητικό ρεκόρ με χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών από την Ακαδημία των ομάδων σε ποσοστό κάτω του 9% που πρακτικά σημαίνει λιγότερο από ένας ποδοσφαιριστής στην 11άδα κάθε ομάδας...
Οι ελληνικές ομάδες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης σε παίκτες από την Ακαδημία τους με 4% και οι τουρκικές το χαμηλότερο ποσοστό με γηγενείς ποδοσφαιριστές από την όποια εγχώρια Ακαδημία με ποσοστό 25%...
Στις 231 σελίδες του ετήσιου report υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα στα οποία μπορεί ο καθένας να σταθεί, αλλά αυτοί οι δυο τομείς αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για το ποδόσφαιρό μας. Αρκεί κάποιος να μελετήσει σε βάθος και όχι να το προσπεράσει…
Αν μη τι άλλο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και από τις θεσμικές αρχές (Oμοσπονδία και Λίγκα) αλλά και από τις ίδιες τις ομάδες, ειδικά αν σκεφτούμε ότι δεν είμαστε και το πρώτο σε επενδύσεις ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ώστε να δικαιολογείται τόσο μεγάλος αφελληνισμός αλλά και αδιαφορία για τις Υποδομές.
Ειδικά αν σκεφτούμε ότι περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν θεσμοθετήσει ειδικούς κανονισμούς που επιβάλλουν τη χρησιμοποίηση γηγενών ποδοσφαιριστών, όχι μόνο στο ρόστερ αλλά και στις αρχικές 11άδες.
Ειδικά αν σκεφτούμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουμε και στις... κανονικές ποδοσφαιρικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις...