Μελισσανίδης για το φιλικό της ΑΕΚ με την Παρτιζάν: «Τους είπα πως αν πρόκειται να μας βομβαρδίσουν, ας μας βομβαρδίσουν!»

Δημήτρης Μελισσανίδης

i

© Intime

Μελισσανίδης για το φιλικό της ΑΕΚ με την Παρτιζάν: «Τους είπα πως αν πρόκειται να μας βομβαρδίσουν, ας μας βομβαρδίσουν!»

Κώστας Τόπας 12:22 - 09.04.2024 / Ανανεώθηκε: 08:28 - 29.05.2024

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κλήθηκε να μιλήσει στο BBC της Σερβίας για το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι εν μέσω βομβαρδισμών.

Την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αναμετρηθεί με την Παρτιζάν κι έδωσε τον πιο σημαντικό αγώνα της ιστορίας της. Έναν αγώνα ζωής. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο αφού μια ποδοσφαιρική ομάδα τολμούσε και κατάφερνε να πάει στην καρδιά των βομβαρδισμών και να τους σταματήσει για λίγες ώρες, με το θάρρος, την τόλμη της και της ιδανικά που πρεσβεύει. Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος της ΑΕΚ, μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

Από την άλλη η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους. «Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εμπνευστής και καθοδηγητής του περίφημου ταξιδιού της ΑΕΚ στην εμπόλεμη πρώην Γιουγκοσλαβία, μίλησε στο BBC της Σερβίας για το νόημα εκείνης της έμπνευσης που θα ακολουθεί εφ όρου ζωής την Ένωση ως ένα ανεξίτηλο παράσημο τιμής και υπερηφάνειας.

«Μετά από 25 χρόνια, είμαι σίγουρος, σήμερα ίσως περισσότερο από πριν, ότι εκείνο το ματς στο Βελιγράδι είναι το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΑΕΚ» ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης, για να συμπληρώσει. «Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η πολύ βίαιη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της απόφασης να πάει στο Βελιγράδι και της πίεσης που υποστήκαμε. Δεν τους άρεσε καθόλου, ήθελαν να εγκαταλείψουμε το ταξίδι και προσπάθησαν να μας τρομάξουν με ιστορίες ότι μπορεί να βομβαρδιστεί το λεωφορείο μας.

"Αν πρόκειται να μας βομβαρδίσουν, ας μας βομβαρδίσουν!", τους απάντησα. Ο πατέρας μου φοβήθηκε, μου ζήτησε να μην πάρω τον αδερφό μου, αν και ήθελε να έρθει, για να έχει τουλάχιστον έναν γιο».

Όσον αφορά για το πώς «κλείστηκε» το συγκεκριμένο φιλικό, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ ανέφερε:

«Στην αρχή νόμιζαν ότι κάνουμε πλάκα, δεν με πίστευαν. Τους ήταν απίστευτο ότι μια ομάδα μπορούσε να έρθει στο Βελιγράδι τέτοια στιγμή, ενώ η χώρα τους βομβαρδίζεται και όταν κανείς δεν είχε το κουράγιο να σταθεί δίπλα τους, αλλά η ΑΕΚ το έκανε. Όταν είδαμε τους βομβαρδισμούς και τα δεινά του σερβικού λαού, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε και να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης!

Αυτή η εικόνα είναι συνέχεια στο μυαλό μου. Ο κόσμος μας υποδέχτηκε στην άκρη του δρόμου, μας σέρβιρε ψωμί και αλάτι... Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, ήταν πολύ συγκινητικό. Όταν μπήκαμε στο Βελιγράδι, ένιωσα υπερηφάνεια πάνω από όλα για την απόφαση που θα ερχόταν, ήξερα ότι είχαμε πάρει τη σωστή απόφαση».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης μίλησε για την ξεχωριστή θέση που θα έχει το συγκεκριμένο φιλικό, στο μουσείο ιστορίας της ΑΕΚ που ετοιμάζεται.

«Τώρα ανοίγουμε ένα μουσείο της ιστορίας της ΑΕΚ στο γήπεδο, όπου θα υπάρχει ειδική ενότητα για τον αγώνα με την Παρτιζάν, την πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου. Η ΑΕΚ δεν είναι ένας συνηθισμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος, η ΑΕΚ είναι ιστορία, ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες και είναι καθήκον της να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις εκτός ποδοσφαίρου.

Γι’ αυτό είναι διαφορετικό να είσαι οπαδός της ΑΕΚ».