Έντιν Τέρζιτς: Από οπαδός στο «κίτρινο τείχος» μέχρι να οδηγήσει τη Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League
i

©Νίκος Χάλαρης

Έντιν Τέρζιτς: Από οπαδός στο «κίτρινο τείχος» μέχρι να οδηγήσει τη Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League

Κώστας Τόπας 09:07 - 01.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:07 - 01.06.2024

Ο Έντιν Τέρζιτς, ένας φανατικός οπαδός της Ντόρτμουντ που δεν την άφησε στιγμή μόνη της, έχει μπροστά του ένα μία απίστευτα δύσκολη πρόκληση. Να νικήσει την πολυνίκη του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης και να γράψει ιστορία, αυτή τη φορά ως προπονητής των Βεστφαλών.

Είναι 27 Μαΐου 2023 και ο Έντιν Τέρζιτς στέκεται απέναντι από έναν τοίχο κίτρινης ανθρωπότητας. Το πρόσωπο του προπονητή της Μπορούσια Ντόρτμουντ τα λέει όλα. Μοιάζει σαν να έχει ξεριζωθεί η ψυχή του και όταν οι οπαδοί πίσω από το τέρμα ξεσπούν, δεν μπορεί παρά να ξεσπάσει σε κλάματα.

«Αν κερδίσεις και σταθείς στην κορυφή, ή αν χάσεις και σταθείς στον πάτο, θα τραγουδάμε ακόμα: Borussia, BVB!», φωνάζουν χαρακτηριστικά οι οπαδοί των Βεστφαλών στον Τέρζιτς. Αυτή η σκηνή διαδραματίστηκε την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2022-23 της Bundesliga. Έχοντας συμβαδίσει με τη Μπάγερν Μονάχου σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, η ήττα-σοκ των Βαυαρών από τη Λειψία έσβησε τις ελπίδες της Ντόρτμουντ για τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος πάνω από μια δεκαετία.

Οταν όλα κατέρρευσαν

Μέσα σε 24 λεπτά η ομάδα του Τέρζιτς έχανε 2-0, και παρόλο που τα γκολ του Ραφαέλ Γκερέιρο και του Νίκλας Σούλε στο δεύτερο ημίχρονο έφεραν το ματς στα ίσα, η Μπάγερν θα κατέληγε να κατακτήσει το τρόπαιο της Bundesliga στη διαφορά τερμάτων.

«Βλέπεις πόσο σκληρό είναι το άθλημα που επιλέξαμε να αγαπήσουμε. Είναι δύσκολο όταν βλέπεις να λείπει μόνο ένα γκολ. Δεν υπήρχε αίσιο τέλος για εμάς και πονάει πολύ» είπε ο Τέρζιτς μετά το τέλος εκείνης της αναμέτρησης.

Η αναγέννηση από τις στάχτες

Λίγο περισσότερο από 12 μήνες αργότερα, η Ντόρτμουντ έχει την ευκαιρία να θάψει αυτούς τους δαίμονες. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, ο Τέρζιτς οδήγησε την ομάδα του σε έναν τελικό Champions League αυτή τη σεζόν, με την Ντόρτμουντ να δίνει μάχη με τους βασιλιάδες της διοργάνωσης, τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο «Γουέμπλεϊ» το βράδυ του Σαββάτου (01/06, 22:00).

Είναι το αποκορύφωμα της προπονητικής καριέρας του Τέρζιτς μέχρι σήμερα, και αν σκεφτεί κανείς το ταξίδι στο οποίο έχει κάνει πριν από αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να μην συγκινηθεί κανείς. Γεννημένος σε απόσταση αναπνοής στη μικρή πόλη Μέντεν, ο Τέρζιτς ζει και αναπνέει για την Ντόρτμουντ από τότε που ήταν παιδί. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην UEFA, θυμήθηκε με αγάπη τον τελικό του Champions League του 1997, όπου οι Βεστφαλοί επικράτησαν 3-1 της Γιουβέντους που τότε στο ρόστερ της υπήρχαν παίκτες όπως οι Κρίστιαν Βιέρι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Ζινεντίν Ζιντάν.

«Ήμουν 14 χρονών τότε. Δυστυχώς δεν ήμουν στο Μόναχο [όπου παιζόταν ο τελικός], αλλά το είδα σε μια μεγάλη οθόνη στην πόλη μου. Την επόμενη μέρα ήμουν στο αεροδρόμιο για την επιστροφή όταν προσγειώθηκα με τον αδερφό μου, έχω δει τον αγώνα πολλές φορές από τότε και ήταν μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους οπαδούς της Ντόρτμουντ», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τέρζιτς.

Πάντα δίπλα της ως οπαδός

Ο Τέρζιτς ήταν επίσης μαζί με τους οπαδούς των Βεστφαλών του «Γουέμπλεϊ» για τον τελικό του 2013, όπου η Ντόρτμουντ ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου. «Το ταξίδι μου το 2013 ήταν ως οπαδός. Ήμουν στο λεωφορείο των φιλάθλων και φωνάζαμε για την ομάδα».

Αυτή η συγγένεια με την τοπική περιοχή είναι κάτι που ο Τέρζιτς πάντα κουβαλούσε μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Η πόλη και ο σύλλογος είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους», εξήγησε στην ίδια συνέντευξη στην UEFA. «Αν ρωτήσετε κάποιον ποια χρώματα συνδέονται με την πόλη, θα ακούτε πάντα την απάντηση κίτρινο και μαύρο. Είναι ένα είδος αμοιβαιότητας. Ο σύλλογος αντιπροσωπεύει την πόλη, η πόλη αντιπροσωπεύει τον σύλλογο, και αυτό είναι που τους κάνει και τους δύο τόσο ξεχωριστούς».

Οταν σήκωσε το βάρος του προπονητή

Ο Τέρζιτς είχε μια αξιοπρεπή καριέρα, αγωνιζόμενος σε μια επιτυχημένη πανεπιστημιακή ομάδα πριν εξελιχθεί σε έναν παραγωγικό επιθετικό τέταρτης κατηγορίας, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι το ταλέντο του ήταν στην προπονητική. Πήρε την πρώτη του μεγάλη πρόκληση το 2010, όταν προσλήφθηκε από τον φίλο του Χάνες Βολφ ως βοηθός προπονητής της Ντόρτμουντ κάτω των 19 ετών.

Η πρόοδος του Τέρζιτς στη συνέχεια στροβιλίστηκε από τη σχέση του με τον Σλάβεν Μπίλιτς. Ο προπονητής της Ντόρτμουντ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ότι το τότε αφεντικό της Κροατίας ήρθε σε επαφή μαζί του πριν από τη αναμέτρηση της ομάδας του στο Euro 2012 με την ομάδα της Ιρλανδίας του Τζιοβάνι Τραπατόνι.

«Εκανα μερικές παρατηρήσεις και έριξα ιδέες για το παιχνίδι», είπε ο Τέρζιτς. «Πράγματα όπως η θέση του Λούκα Μόντριτς. Οι Ιρλανδοί έκλειναν πάντα τον χώρο στο "δέκα" πραγματικά αποτελεσματικά, οπότε για να παίρνουν τον Μόντριτς στην μπάλα όσο πιο συχνά γινόταν, ήταν απαραίτητο να παίζει πιο βαθιά, σχεδόν σαν στρατηγός».

Αυτές οι παρατηρήσεις αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες, με τον Μόντριτς να έχει καλή απόδοση στη νίκη της Κροατίας με 3-1. Το ενδιαφέρον του Μπίλιτς για τον Τέρζιτς ήταν σοβαρό, με τον τελευταίο να περνά χρόνο ως βοηθός του κατά τη διάρκεια των περιόδων σε Μπεσίκτας και Γουέστ Χαμ.

Η δουλεία των ονείρων του

Αυτή η εμπειρία διαφορετικών ποδοσφαιρικών πολιτισμών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσωπική ανάπτυξη του Τέρζιτς. «Αυτό δεν έχει σκοπό να ακούγεται αλαζονικό, αλλά μετά από 13 χρόνια στα αποδυτήρια, έχω την αίσθηση ότι γνωρίζω όλους τους παίκτες στον κόσμο – απλά δεν ξέρω ακόμα τα ονόματά τους», είπε.

Αυτό τον έφερε σε ισχυρή θέση όταν επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα το 2018 ως βοηθός του Λουσιέν Φαβρ. Και μόλις ο Γάλλος απολύθηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-21, ο Τέρζιτς έγινε προσωρινός προπονητής μέχρι το τέλος της σεζόν, οδηγώντας μάλιστα την ομάδα του στην κατάκτηση του DFB-Pokal επί της Λειψίας.

Αυτό δεν ήταν αρκετό για να του κερδίσει μόνιμα τον ρόλο, αν και του δόθηκε μια «προαγωγή» του είδους, καθώς έγινε τεχνικός διευθυντής. Αλλά μετά από μια συντριπτική σεζόν 2021-22, ο Μάρκο Ρόουζ αποχώρησε, ανοίγοντας την πόρτα στον Τέρζιτς να αποκτήσει τη θέση του προπονητή σε μόνιμη βάση.

«Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι η Ντόρτμουντ στη ζωή μου», είχε πει τότε ο Τέρζιτς. «Θα δίνουμε τα πάντα καθημερινά για την επιτυχία του συλλόγου».

Και ο Τέρζιτς έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Πριν από αυτόν τον πόνο της τελευταίας αγωνιστικής την σεζόν 2022/23, ο 41χρονος τεχνικός κέρδισε επαίνους όχι μόνο για τις εμφανίσεις της ομάδας του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και για την ενίσχυση της βάσης των φιλάθλων μετά από 10 χρόνια σταθερά στη σκιά της Μπάγερν Μονάχου.

Η ικανότητα του Τέρζιτς να βγάλει αυτές τις μεγάλες εμφανίσεις από την ομάδα του αξίζει ξεκάθαρα τα εύσημα, ακόμα κι αν δεν ήταν όλοι οι παίκτες στο πλευρό του. Ανεξάρτητα από το τι έχει πετύχει, η ιστορία του Γερμανοκροάτη προπονητή είναι αξιομνημόνευτη. Το να κερδίσει τη Ρεάλ δεν θα είναι εύκολο. είναι ένας σύλλογος με φαινομενικά αναφαίρετο δικαίωμα στην ευρωπαϊκή δόξα. Αλλά ο Τέρζιτς είναι ρομαντικός και πιστεύει ότι μια «επανάσταση» στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» είναι πολύ πιθανή.

Αντσελότι: Ο «Νονός» της Βασίλισσας με το σηκωμένο φρύδι θέλει το 15ο Champions League για τη Ρεάλ
CHAMPIONS LEAGUE

13:25 - 01.06.2024

Αντσελότι: Ο «Νονός» της Βασίλισσας με το σηκωμένο φρύδι θέλει το 15ο Champions League για τη Ρεάλ

Η καριέρα του Ιταλού προπονητή, Κάρλο Αντσελότι είναι απαράμιλλη στο Champions League. Αυτό άλλωστε έχει δείξει και η ιστορία. Το βράδυ του Σαββάτου (01/06, 22:00) ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, θα επιδιώξει ένα ακόμη μετάλλιο στην πλούσια τροπαιοθήκη του.

«Όλα είναι πιθανά. Αν κάποιος το έχει δείξει αυτό, είμαστε εμείς. Το απόλυτο αφεντικό περιμένει. Είναι καιρός να τελειώσει το σερί οκτώ νικών της Ρεάλ Μαδρίτης σε οκτώ τελικούς», ήταν τα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου, ελπίζοντας πως το βράδυ της 1ης Ιουνίου, η Ντόρτμουντ θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.