Είναι γεγονός: Αυτή είναι η πρώτη ομάδα στα χρονικά του ποδοσφαίρου που στελεχώνεται μόνο από τρανς – Πού αγωνίζεται και το όνομά της

Είναι γεγονός: Αυτή είναι η πρώτη ομάδα στα χρονικά του ποδοσφαίρου που στελεχώνεται μόνο από τρανς – Πού αγωνίζεται και το όνομά της

Νεφέλη Μπισμπίκη 21:57 - 04.10.2024

Η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου τρανσέξουαλ κάνει το ντεμπούτο της στο πρωτάθλημα ανδρών στην Ισπανία.

H Fénix FC, είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες, η οποία ιδρύθηκε το 2023 και έπαιξε τον πρώτο της αγώνα σε ανδρικό ισπανικό περιφερειακό πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για κάτι το πρωτοποριακό και το δηλώνει και το όνομά της. Σύμφωνα με την «Reuters», η επιλογή του δεν ήταν τυχαία. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι πρόκειται για έναν φόρο τιμής στο μυθικό πουλί που συμβολίζει την αναγέννηση. 

Η ομάδα τώρα αγωνίζεται στην πέμπτη κατηγορία της βορειοδυτικής περιοχής της Καταλονίας, με τον Ούγκο Μαρτίνες, έναν από τους ιδρυτές της Fénix FC, να εξομολογείται πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην οποία έπαιζε, καθώς υπέστη έντονη κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας.

 «Ήμουν αγόρι που έπαιζα στη γυναικεία ομάδα, αλλά χωρίς αλλαγμένο έγγραφο ταυτότητας, επομένως δεν μου επιτρεπόταν να παίξω με αγόρια ακόμα».

Ο Μαρτίνες κάλεσε και άλλους τρανς άνδρες, που σαν κι αυτόν ήταν λάτρεις του ποδοσφαίρου, να παίξουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ο 19χρονος αρχηγός, Λούκ Ιμπάνες, δήλωσε ότι φοβόταν να παίξει σε μια ομάδα με άντρες.

«Η Fénix είναι μια ομάδα τρανς αγοριών που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τρανς αγόρια, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό - μια οικογένεια, ένας ασφαλής χώρος όπου μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε και πώς πραγματικά νιώθουμε»

Το πρώτο παιχνίδι της Fénix FC για τη σεζόν έληξε με ήττα 19-0. Ωστόσο, για τους οπαδούς, το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες, το δικαίωμα των τρανς ανδρών να αθλούνται υπερισχύει κάθε αποτελέσματος.

Tags: