Είναι ήδη ο κορυφαίος, τι κι αν είναι μόλις… 17 ετών

Φωτ. IMAGO

Είναι ήδη ο κορυφαίος, τι κι αν είναι μόλις… 17 ετών

Sportal newsroom 11:29 - 26.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:29 - 26.09.2024

«Κάνει πράγματα που εγώ δεν έκανα στην ηλικία του!». Μετράει και ποιος το είπε: ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Θέλετε κι άλλο; «Στα 17 του ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε τόσο ταλέντο όσο αυτός»: τάδε έφη Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ε, για να το λένε, ο Λαμίν Γιαμάλ δεν είναι απλά το next big thing του ευρωπαϊκού, και παγκόσμιου, ποδοσφαίρου αλλά… κάτι παραπάνω. Κι ας είναι μόλις 17, και κάτι, μηνών… Κι όμως, κάνει πράγματα που οι περισσότεροι από τους παλαιότερους σταρ δεν έκαναν ούτε στο peak της καριέρας τους, το μεγαλύτερο stoixima live της πορείας τους.

Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι ο πρώτος ανήλικος υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα» στα χρονικά του θεσμού, στο νέο Champions League ξεκίνησε με γκολ (τι γκολ; Γκολάρα ήταν…) για την Μπαρτσελόνα, έτσι όπως το πάει θα γίνει παιχνίδι στο live casino ενώ έγινε ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στη διοργάνωση: 17 ετών και 68 ημερών. Οταν ο συμπαίκτης του, Ανσού Φάτι, είχε χριστεί σκόρερ στο τουρνουά, ήταν 28 μέρες μικρότερος. Αλλά, το πραγματικά σπουδαίο κατόρθωμα του Γιαμάλ είναι ότι, ανήλικος ακόμη, κατέγραψε την 11η συμμετοχή του στη διοργάνωση. Ούτε ο Τζουντ Μπέλιγχαμ δεν το είχε καταφέρει τόσο μικρός. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Μέσι, οι οποίοι μοιράστηκαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή επί δυο δεκαετίες, ούτε κατά διάνοια.

Το παραδέχτηκε -προς τιμήν του- και ο ίδιος ο Ρονάλντο: «Εγώ και ο Μέσι δεν τα κάναμε αυτά όταν ήμασταν 17 ετών. Βλέπω πολύ ταλέντο και μεγάλη ποιότητα στον Γιαμάλ. Οι επιλογές του είναι εξαιρετικές. Πιστεύω ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Σίγουρα θα είναι ένας από τους καλύτερους αυτής της γενιάς».

Σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών, τον Απρίλιο του 2023, έγινε ο νεαρότερος ever που παίζει στην La Liga και από τότε μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, το έχει να κάνει να φαίνεται σαν να έχει περάσει μια ζωή. Πενήντα ματς με την Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις το 2023-24, βασικός, πρωταγωνιστής και πρωταθλητής Ευρώπης το καλοκαίρι με την Ισπανία και εδώ και μερικές εβδομάδες; Σκορπάει τρόμο ο μικρός…

O εξτρέμ των «μπλαουγκράνα» έχει θυμίσει σε άπαντες ποια είναι η πραγματική έννοια του wonderkid, η οποία τα τελευταία χρόνια, είναι η αλήθεια πως, χρησιμοποιείται με μεγάλη άνεση.

Ένας παίκτης που δεν ακούς το όνομά του επειδή είναι διαφημισμένος, κάποιος που δεν διαβάζεις γι' αυτόν παντού λόγω του hype που υπάρχει γύρω από τη σχολή της Masia. Ο αριστεροπόδαρος εξτρέμ είναι χωρίς ίχνος υπερβολής ένα generational-talent, ένας παίκτης που έχοντας μόλις κλείσει τα 17, μπορεί να κάνει τα ίδια και καλύτερα από πολλούς που βρίσκονται στο peak της καριέρας τους. Αυτό έχει αρχίσει να «φωνάζει» στις πρώτες αγωνιστικές του ισπανικού πρωταθλήματος.

Μαζί με την ταχύτητα, την ντρίμπλα, την κίνηση χωρίς την μπάλα, η αυτοθυσία και η δουλειά που κάνει για το σύνολο δημιουργούν ένα συγκλονιστικό συνδυασμό… Από τη μέρα που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη La Liga, τον Απρίλιο του 2023 θαρρείς πως έχουν περάσει χρόνια. Μέσα σε 18 μήνες, έγινε αναντικατάστατος στην Μπαρτσελόνα, έπαιξε στο Champions League, σκόραρε για την Ισπανία, συμμετείχε σε Euro, πέτυχε γκολ σε Euro και, στο τέλος, το κατέκτησε ως ο νεαρότερος φιναλίστ του (την επομένη των 17ων γενεθλίων του). Χάρη στις εκθαμβωτικές εμφανίσεις του, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά.

Αν και ακούει διαρκώς ότι είναι «ο παίκτης που βγαίνει κάθε 20 ή 30 χρόνια», ο Γιαμάλ παραμένει υπέροχα ομαδικός και με αρκετές ασίστ. Δεν τον νοιάζει να σκοράρει ο ίδιος, τον ενδιαφέρει η νίκη της ομάδας.

Η Μπαρτσελόνα, που δεν θέλει με τίποτα να χάσει αυτό το διαμάντι, ετοιμάζει το νέο του συμβόλαιο, με αυξημένες αποδοχές, το οποίο θα τον κρατήσει κοντά της έως το 2030. Θα το υπογράψει αμέσως μόλις ενηλικιωθεί, τον προσεχή Ιούλιο.