Στις 10 Οκτωβρίου η Εθνική Ελλάδας θα αγωνιστεί ενάντια στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ για το UEFA Nations League. Εκεί απ’ όπου, το 1983, είχε φύγει με 0-0, ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι περίμεναν.
Στις 30 Μαρτίου εκείνου του έτους, Ελλάδα παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του εμβληματικού λονδρέζικου γηπέδου προκειμένου να αντιμετωπίσει την Αγγλία για τον 3ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro 1984, σε ένα μεγάλο stoixima στην ιστορία της. Είχε προηγηθεί η νίκη της 9ης Οκτωβρίου 1982 στο Λουξεμβούργο με 2-0 και η ήττα της 17ης Νοεμβρίου από τα «τρία λιοντάρια» στο Καυτανζόγλειο με 3-0.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε λάβει μέρος στην παρθενική του μεγάλη διοργάνωση (Euro 1980), δεν είχε καταφέρει να πράξει αναλόγως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και τα προγνωστικά για πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας δεν ήταν υπέρ της. Έδειχνε σαν μια χαμένη περιστροφή σε live casino.
14:22 - 01.10.2024
Από 10 ευρώ ξεκινούν τα εισιτήρια για το Ελλάδα - Ιρλανδία
Στη διάθεση του κόσμου τέθηκαν από σήμερα τα εισιτήρια του Ελλάδα - Ιρλανδία για την 4η αγωνιστική του Nations League.
Ο Χρήστος Αρχοντίδης προφανώς δεν παρέταξε τη «γαλανόλευκη» για να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, δίνοντας οδηγία στον Γιάννη Γκαλίτσιο να γίνει «σκιά» του Τόνι Γούντκοκ, ο οποίος είχε βάλει δύο γκολ στο Καυτανζόγλειο.
Επίσης, ο λίμπερο Πέτρος Μίχος είχε αναλάβει να περιορίσει τη δράση του Στιβ Κόπερ, οι μπακ Γιάννης Γούναρης και Νίκος Γούναρης δεν έκαναν προωθήσεις, ενώ ο Μπάμπης Ξανθόπουλος δεν άφηνε τον Τρέβορ Φράνσις σε… χλωρό κλαρί, την ώρα ποι ο Βαγγέλης Κουσουλάκης και Ντίνος Κούης έδωσαν αμέτρητες μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, ο Τάσος Μητρόπουλος παρείχε βοήθειες, ο Γιώργος Κωστίκος είχε ως προτεραιότητα να γυρίζει παρά να επιτίθεται και ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν ολομόναχος μπροστά (σε έναν εντελώς άχαρο και παράταιρο ρόλο).
Τερματοφύλακας ήταν ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος ξανάφερε στο μυαλό του τη βραδιά της 15ης Οκτωβρίου 1980, όταν με τις εκτινάξεις του έλαβε τον χαρακτηρισμό «φάντομ», συμβάλλοντας τα μέγιστα για την ιστορική νίκη της Εθνικής επί της Δανίας στην Κοπεγχάγη.
Με τούτα και με ‘κείνα, η Ελλάδα άντεξε στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» και απέσπασε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την εθνική Αγγλίας, σε μία εποχή που αδυνατούσε να ανταγωνιστεί ακόμη και συγκροτήματα σημερινής δεύτερης ταχύτητας.
Πάντως, στη συνέχεια η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση, αφού η Δανία κατέλαβε την πρώτη θέση του ομίλου και προκρίθηκε στην τελική φάση του Euro…
Με εξαίρεση μια πολύ άστοχη κεφαλιά του Κούη στο 15’ η Εθνική μας δεν δημιούργησε άλλη υποψία φάσης στα καρέ του Πίτερ Σίλτον ενώ ο Αναστόπουλος είναι ζήτημα αν ακούμπησε πέντε φορές την μπάλα! Ούτε οι Άγγλοι, ωστόσο, κατάφεραν να απειλήσουν ιδιαίτερα, μια και σκόνταφταν στη διπλή ζώνη άμυνας που είχαν σχηματίσει οι Έλληνες.
Βέβαια οι Άγγλοι δεν διέθεταν τότε και το πιο χαρισματικό σύνολο της ιστορίας τους. Μάλλον βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο, με νέο προπονητή τον Μπόμπι Ρόμπσον (δημιουργό της ομάδας-θαύμα της Ίπσουιτς), ύστερα την αποτυχία της πολλά υποσχόμενης «φουρνιάς» τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Κάπως έτσι ήρθε το 0-0.
Μνημειώδεις ήταν και οι πανηγυρισμοί του εκλέκτορα Χρήστου Αρχοντίδη μετά το σφύριγμα της λήξης. Σε αλλόφρονα κατάσταση, αγκάλιαζε έναν-έναν τους παίκτες και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τους μαζέψει όλους στο κέντρο του γηπέδου για να βγάλει αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους μέσα στον «ναό του ποδοσφαίρου». Οι διεθνείς μας έκατσαν όπως-όπως και δεν του έκαναν το χατίρι. Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, μάλιστα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός τούς είχε ζητήσει να… χορέψουν παραδοσιακό χορό μέσα στο «Γουέμπλεϊ»! ευτυχώς δεν τον άκουσαν…