Τι θα συμβεί αν μία ομάδα αρνηθεί να κατέβει σε αγώνα διοργάνωσης της UEFA;

Η παίκτες της Ελλάδας πριν το ματς με την Αγγλία.

i

© Intime

Τι θα συμβεί αν μία ομάδα αρνηθεί να κατέβει σε αγώνα διοργάνωσης της UEFA;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:40 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 17:41 - 10.10.2024

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Αγγλία (10/10, 21:45) όμως με τον άδικο χαμό του Μπάλντοκ και την άρνηση της UEFA για αναβολή, αρκετοί πρότειναν να μην κατέβει η «γαλανόλευκη». Τι συνέπειες θα υπήρχαν, ωστόσο, αν μία ομοσπονδία έπαιρνε αυτή την απόφαση;

Το βράδυ της Πέμπτης (10/10) είναι προγραμματισμένη η σέντρα για την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία. Υπό κανονικές συνθήκες, ο αγώνας της «γαλανόλευκης» θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των φιλάθλων, οι οποίοι θα ήλπιζαν σε ένα ιστορικό «διπλό» εντός του Γουέμπλεϊ.

Υπό κανονικές συνθήκες όμως... Διότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (9/10), η είδηση του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ μετέτρεψε αυτό το μεγάλο παιχνίδι σε μία τυπική διαδικασία για τους παίκτες του Γιοβάνοβιτς. Όπως ήταν λογικό και επόμενο, αυτό που προσπάθησαν οι άνθρωποι της Εθνικής ήταν να αναβάλλουν το ματς κόντρα στα «τρία λιοντάρια». Εντούτοις, η UEFA ήταν ξεκάθαρη και αμείλικτη σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες στο καλεντάρι.

Σε εκείνο το σημείο ξεκίνησε η στοχοποίηση της συνομοσπονδίας από τους φιλάθλους, ενώ αρκετοί υποστήριξαν πως η Ελλάδα δεν πρέπει να κατέβει στο ματς με την Αγγλία. Ορμώμενοι από τον άδικο χαμό του Μπάλντοκ, ουκ ολίγοι θεώρησαν ασέβεια την απάντηση της UEFA και τόνισαν πως οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς πρέπει να αρνηθούν να αγωνιστούν. Παρόλα αυτά, μία τέτοια απόφαση ενδεχομένως να είχε τραγικές συνέπειες για τη «γαλανόλευκη», αφού οι ποινές είναι εξοντωτικές.

Αρχικά, η Ελλάδα θα έχανε το παιχνίδι και η Αγγλία θα έπαιρνε ένα τρίποντο χωρίς να ιδρώσει. Βεβαίως, αυτό θα ήταν το λιγότερο, αφού η άρνηση της «γαλανόλευκης» θα έφτανε στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της UEFA, η οποία θα μπορούσε να επιβάλλει ακόμα και ποινή αποκλεισμού της ομοσπονδίας από το Nations League. «Εάν μια ομοσπονδία αρνηθεί να παίξει ή είναι υπεύθυνη για έναν αγώνα (συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας των πέναλτι) που δεν διεξάγεται ή δεν ολοκληρώνεται, το Σώμα Ελέγχου, Δεοντολογίας και Πειθαρχικής της UEFA τη χρεώνει με ήττα στον εν λόγω αγώνα», αναφέρει το άρθρο 25 του κανονισμού.

Την ίδια ώρα, πιθανότατα να υπήρχαν και οικονομικές συνέπειες. Όπως αναφέρει ο ίδιος κανονισμός, η UEFA δύναται να μην της παραχωρήσει τα έσοδα από τα εισιτήρια στον αγώνα του Γουέμπλεϊ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβάλλει και ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο στην ΕΠΟ.