Είναι εύκολο να φτάσει η Ελλάδα στη 12η θέση της UEFA φέτος;

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

i

© Intime

Είναι εύκολο να φτάσει η Ελλάδα στη 12η θέση της UEFA φέτος;

Τζιοβάνι Ζάκαρη 09:51 - 17.07.2024 / Ανανεώθηκε: 09:52 - 17.07.2024

Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης της Stoiximan Super League, ο πρόεδρός της Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε πως θέλει να δει την Ελλάδα τουλάχιστον στη 12η θέση της UEFA. Είναι εύκολο να γίνει αυτό φέτος όμως;

Η κλήρωση της Stoiximan Super League πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λίμνη Βουλιαγμένης. Εκεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ως νέος πρόεδρος της λίγκας τόνισε πως πρέπει η Ελλάδα να επανέλθει δυναμικά στην Ευρώπη και να φτάσει τουλάχιστον στη 12η θέση της UEFA.

«Το ευρωπαϊκό επίπεδο αλλάζει επίπεδο και πρέπει να το πράξουμε κι εμείς. Τελευταία είδαμε ότι μπορούμε να κερδίζουμε σε υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε το έπος του 2004. Τη φετινή ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Στόχος είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να φτάσει στη 10η θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός μεταξύ άλλων, μιλώντας για τα μακροπρόθεσμα πλάνα του ως ηγετικό στέλεχος του πρωταθλήματος

Πράγματι αυτό που κατάφεραν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν να δώσουν μία ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να ανακάμψει, αφού χάρη στο επίτευγμά τους η χώρα τερμάτισε στη 15η θέση της UEFA. Το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο είναι εύκολο η Ελλάδα να βρεθεί στη 12η θέση του ranking φέτος, ή ακόμα και στη 10η που αποτελεί και ο πιο μεγάλος στόχος.

Για την ώρα υπάρχει η θεωρία. Και η θεωρία λέει πως ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει πραγματικότητα. Ξεκινώντας από τα βασικά, η Ελλάδα ξεκινάει το ταξίδι της από τη 14η θέση της βαθμολογίας, αφού πλέον αφαιρείται η σεζόν 2019 - 20. Μάλιστα, η διαφορά της με τη 12η Νορβηγία είναι μόλις 1250 βαθμοί. Αυτό μεταφράζεται σε πέντε νίκες ελληνικών ομάδων και πέντε ήττες νορβηγικών, με εντελώς «μπακαλίστικο» τρόπο.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα κοντράρεται με τρεις ομοσπονδίες για τη 12η θέση, δίχως να υπολογίζονται οι χώρες που βρίσκονται κάτω της.

Η χώρα μας κυνηγάει την Αυστρία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ. Ξεκινώντας από την πρώτη, η Αυστρία είναι η μοναδική από τις τρεις που έχει πέντε εκπροσώπους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι τέσσερεις από αυτούς παίζουν προκριματικά και η μοναδική ομάδα που έχει εξασφαλίσει παρουσία είναι η Στουρμ Γκρατς, η οποία όμως παίζει στο ζόρικο UEFA Champions League.

Από εκεί και πέρα, Νορβηγία και Ισραήλ βγάζουν τέσσερεις εκπροσώπους αυτή τη χρονιά, κάτι που σημαίνει πως κάθε νίκη και κάθε ισοπαλία θα προσφέρει τους ίδιους βαθμούς με αυτούς που θα παίρνει η Ελλάδα. Δηλαδή, 250 (500 στους ομίλους) για νίκη και 125 (250 στους ομίλους) για ισοπαλία.

Βέβαια, η Ελλάδα έχει ένα αβαντάζ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις. Την εξασφαλισμένη θέση που έχει ο Ολυμπιακός στο UEFA Europa League. Σε σύγκριση με τη Στουρμ Γκαρτς, ο σύλλογος του Πειραιά θα έχει μπροστά του πιο εύκολους αντιπάλους και επομένως είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσει βαθμούς.

Επομένως - και πάλι με έναν «μπακαλίστικο» τρόπο - μπορεί να είναι δύσκολο, ωστόσο δεν είναι αδύνατο για τη χώρα μας να τερματίσει τουλάχιστον στη 12η θέση του UEFA Ranking. Όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες όπως πχ τον αριθμό των ομάδων που θα έχουμε σε ομίλους, το ποιον θα συναντήσουν εκεί αυτές, το πρόγραμμα που θα έχουν κ.ο.κ.

© FS

Όσον αφορά τη 10η θέση, από εκεί και πέρα, αυτή ακόμα βρίσκεται πολύ μακριά... Ειδικότερα, εκεί βρίσκεται η Τσεχία και τη δεδομένη στιγμή κρατάει το μαξιλαράκι ασφαλείας των 4800 πόντων. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 νίκες των εκπροσώπων της Stoiximan Super League και ταυτόχρονα ισάριθμες ήττες των ομάδων της Czech League.

Επιπλέον, υπάρχει και η άλλη πλευρά! Εκτός από πάνω, η Ελλάδα θα πρέπει να κοιτάξει και το από κάτω. Εκεί όπου Ελβετία, Δανία και Σκωτία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η πρώτη απέχει μόλις 50 βαθμούς. Επομένως όσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στη 12η θέση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη βρεθεί στη 17η και να χάσει ξανά το ευρωπαϊκό εισιτήριο.