«Έμπαινε Γιούτσο…»
i

©Intime

«Έμπαινε Γιούτσο…»

Sportal newsroom 17:49 - 07.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:10 - 14.08.2024

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ποιος ήταν ο Νίκος Γιούτσος, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών…

Ο Νίκος Γιούτσος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, καθώς όπως έγινε γνωστό ο Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Τρίτης στις 7 Νοεμβρίου. Από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στη μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού

Χαρακτηριστικό του ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεγε να επιτεθεί απέναντι στις αντίπαλες άμυνες «μπουκάροντας» στις αντίπαλες περιοχές και από εκεί βγήκε το γνωστό μέχρι σήμερα σύνθημα «έμπαινε Γιούτσο»! Γεννήθηκε το 1942 στο Μαρκοχώρι της Καστοριάς και σε ηλικία έξι ετών η οικογένειά του έφυγε για την Ουγγαρία όπου και έζησε για αρκετά χρόνια.

 Στην Ουγγαρία μάλιστα έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Σε ηλικία 15 ετών αγωνίστηκε στην ελληνική ομάδα της Ουγγαρίας, Όλυμπος, και μέσα σε δύο χρόνια πήρε μεταγραφή στην Τσέπελ. Το ταλέντό του φάνηκε αμέσως στην Ουγγαρία για αυτό και του ζητήθηκε να αποκτήσει την υπηκοότητα και να αγωνιστεί στην εθνική Ουγγαρίας. Κάτι όμως το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε και έτσι άρχισε να αναφέρεται το όνομά του όλο και πιο έντονα στην Ελλάδα. 

Πώς πήγε στον Ολυμπιακό και όχι στην ΑΕΚ

Αρκετά ιδιαίτερη είναι η ιστορία το πως έφτασε το όνομά του να συζητιέται στην Ελλάδα για Ολυμπιακό και ΑΕΚ. O γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη εκείνη την εποχή, εν ονόματι Παππάς, ταξίδεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα για να κάνει μία χειρουργική επέμβαση. 

Ως γνώστης του ουγγρικού ποδοσφαίρου μίλησε στον γιατρό του Βασίλη Χατζηγιάννη για το μεγάλο ταλέντο του Νίκου Γιούτσου, με τον γιατρό να είναι παράγοντας της ΑΕΚ και έτσι το όνομά του έφτασε στους «κιτρινόμαυρους». Παράλληλα όμως για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή έμαθε και ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρος Νικολαΐδης, ο οποίος αρκετές φορές είχε ασχοληθεί στα διοικητικά του Ολυμπιακού ως από τους ιστορικούς εκδότες εκείνης της εποχής. 

Έτσι ενημερώθηκε και ο Ολυμπιακός για τον Νίκο Γιούτσο και μέσω του Νίκου Γλέζου οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί οι οποίοι έκαναν πρώτη την κίνηση και μπόρεσαν να τον φέρουν στην Ελλάδα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και άνθρωπος του Ολυμπιακού έβγαλε διαβατήριο μίας χρήσης στον Νίκο Γιούτσο για να ταξιδέψει στη χώρα μας και να υπογράψει. Χαρακτηριστικό ήταν πως η φωτογραφία του διαβατηρίου του ήταν κομμένη από ένα δημοσίευμα ουγγρικής εφημερίδας! Έτσι φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα και έμεινε στην ιστορία του συλλόγου με τα όσα έκανε μέσα στο γήπεδο. 

Ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναϊκό

Το ντεμπούτο του ο Νίκος Γιούτσος με τον Ολυμπιακό το πραγματοποίησε στις 10 Ιανουαρίου του 1965, σε αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό

Αυτό ήταν, από εκεί και πέρα αποτέλεσε από τους βασικούς ποδοσφαιριστές των «ερυθρόλευκων» επί σειρά ετών, αγωνιζόμενος σε 499 ματς με τον Ολυμπιακό και κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Ελλάδας, πραγματοποιώντας παράλληλα δύο νταμπλ. Κατάφερε να σκοράρει στην καριέρα του 211 φορές, ενώ με την Εθνική ομάδα είχε 15 συμμετοχές και βρήκε δίχτυα επτά φορές!