Η μάσκα, η επέμβαση που απέφυγε και το πλάνο της Γαλλίας για τον Εμπαπέ μετά την σπασμένη μύτη του

Κιλιάν Εμπαπέ

i

©IMAGO / Sipa USA

Η μάσκα, η επέμβαση που απέφυγε και το πλάνο της Γαλλίας για τον Εμπαπέ μετά την σπασμένη μύτη του

Κώστας Τόπας 11:59 - 18.06.2024

Ο τραυματισμός στην μύτη, η προστατευτική μάσκα που θα πρέπει να βάλει και το πλάνο της Γαλλίας για την διαχείριση του Κιλιάν Εμπαπέ στα επόμενα παιχνίδια στο Euro.

Αυτή τη Δευτέρα (17/06), στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης της Γαλλίας με την Αυστρία για την πρώτη αγωνιστική του Euro, ο Κιλιάν Εμπαπέ ανησύχησε τους πάντες, έπειτα από ένα σημαντικό χτύπημα στη μύτη. Ο παίκτης έμεινε στο έδαφος για πολλά λεπτά αφού χτύπησε πάνω στον ώμο του Αυστριακού, Κέβιν Ντάνσο. Στις εικόνες, είδαμε την πρησμένη μύτη του αρχηγού των Μπλε να αιμορραγεί έντονα.

Μόλις βγήκε από το γήπεδο, ο αρχηγός της ομάδας της Γαλλίας έσπευσε γρήγορα στα αποδυτήρια. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμπαπέ εθεάθη να φεύγει από το γήπεδο, έχοντας μια χειρουργική μάσκα στο πρόσωπό του. Μετά το τέλος του αγώνα, ο μελλοντικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε για το νοσοκομείο του Ντίσελντορφ για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Επικός Εμπαπέ! Τραυματίστηκε, έφυγε με αίματα από το γήπεδο, επέστρεψε δίχως έγκριση και τελικά δέχθηκε κάρτα (vid)
EURO 2024

00:11 - 18.06.2024

Επικός Εμπαπέ! Τραυματίστηκε, έφυγε με αίματα από το γήπεδο, επέστρεψε δίχως έγκριση και τελικά δέχθηκε κάρτα (vid)

Μία επική στιγμή χάρισε στους φιλάθλους ο Κιλιάν Εμπαπε, ο οποίος, παρά τον τραυματισμό και τη ματωμένη μπλούζα του, επέστρεψε στο γήπεδο χωρίς έγκριση του ρέφερι, βλέποντας τελικά κάρτα.

Ο φόβος και η μάσκα

Οι εξετάσεις που έκανε ο Κιλιάν Εμπαπέ στο νοσοκομείο του Ντίσελντορφ αποδείχθηκαν καθησυχαστικές, καθώς δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση προς το παρόν και θα μπορούσε να παίξει τον επόμενο αγώνα με την Ολλανδία αυτή την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Δευτέρα προς Τρίτη, η FFF δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου χωρίς να δώσει ημερομηνία επιστροφής στον αγώνα, ενώ έδειξε ότι θα μπορεί να παίξει ξανά με επαρκή προστασία.

Στο δελτίο Τύπου της, η γαλλική Ομοσπονδία διαβεβαίωσε ότι ο Εμπαπέ θα πρέπει να φορέσει προστατευτική μάσκα «ώστε να μπορέσει να επιτρέψει στο νούμερο 10 της γαλλικής ομάδας να εξετάσει την επανέναρξη του αγώνα μετά από μια περίοδο αφιερωμένη στη θεραπεία».

«Το πρόβλημα είναι κυρίως η αναπνοή»

«Αν παίξει ξανά, θα είναι με μάσκα, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα», εκμυστηρεύεται ο Μισέλ Σιμς χειρουργός ΩΡΛ στην RMC Sport. «Το πρόβλημα είναι κυρίως η αναπνοή γιατί θα υπάρχει πρήξιμο μέσα στη μύτη».

Πότε θα μπορούσε να επιστρέψει στην κανονική αναπνοή; Πριν το τέλος της διοργάνωσης, αν δεν επιδεινώσει μέχρι τότε τον τραυματισμό. «Θεωρητικά, το Euro τελειώνει σε τρεις εβδομάδες και το οίδημα μπορεί να υποχωρήσει σε περίπου δύο εβδομάδες ή και δέκα ημέρες», προσθέτει ο γιατρός. «Στη συνέχεια, όλα θα εξαρτηθούν από την προσωπική του απόφαση. Μπορεί να πάρει το ρίσκο να παίξει και να μετατοπίσει εκ νέου το κάταγμα και επομένως να μειώσει την απόδοσή του, επειδή θα παρεμποδιστεί η αναπνοή».

Τι λένε οι κανονισμοί για την προστατευτική μάσκα που θα πρέπει να φοράει ο Εμπαπέ

Η IFAB, η οποία θεσπίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, αναφέρεται σε αυτό στο άρθρο 4.4 σχετικά με τον εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό.

«Επιτρέπεται η μη επικίνδυνη προστασία, όπως γάντια, κράνη, μάσκες προσώπου, μαξιλαράκια γονάτων και αγκώνων από μαλακά, ελαφριά και γεμισμένα υλικά, όπως και τα καπέλα τερματοφύλακα και τα αθλητικά γυαλιά», λέει ο κανονισμός, ο οποίος ωστόσο παραμένει αρκετά ασαφές.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα με τον Εμπαπέ

Πάντως, ο Εμπαπέ θα μπορούσε να παίξει ξανά την Παρασκευή, αλλά ο Ντεσάν δεν θέλει να ρισκάρει με την χρησιμοποίησή του, εκτός αν υπάρξει έκπληξη από το επιτελείο. Όλα παραμένουν πιθανά για την Τρίτη κόντρα στην Πολωνία, ένα ματς που δεν θα είναι καθοριστικό αν οι Μπλε καταφέρουν να κερδίσουν την Ολλανδία και άρα να εξασφαλίσουν τη θέση τους στους «16».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της προηγούμενης μέρας και η ήττα του Βελγίου, μπορούν να οδηγήσουν τους Γάλλους να στοχεύσουν απόλυτα την πρώτη θέση στον όμιλο, αφού η δεύτερη θέση θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αντιμετωπίσουν τους Κόκκινους Διαβόλους στη φάση των «16».