Ένα βουνό για την ΑΕΚ οι ζημιές, από τον τόσο πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό

Ένα βουνό για την ΑΕΚ οι ζημιές, από τον τόσο πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό

Κώστας Τσίλης 15:55 - 16.08.2024 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 16.08.2024

Για την Ένωση αυτή η αποτυχία για πρόκριση επί της Νόα, είναι ένα πολύ βαρύ πλήγμα σε πολλά επίπεδα για το κλαμπ τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα

Στο ποδόσφαιρο η λέξη "καταστροφή" είναι πολύ βαριά. Μόνο επιτυχίες και αποτυχίες υπάρχουν. Μικρότερες ή μεγαλύτερες. Όμως η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει κάτι που πλησιάζει αρκετά στην έννοια της καταστροφής, είναι αυτό που συνέβη στην ΑΕΚ το βράδυ της Πέμπτης. Κυρίως διότι αυτός ο πρόωρος ευρωπαϊκός αποκλεισμός, προκαλεί πολύ σοβαρές ζημιές σ' όλα τα επίπεδα του συλλόγου. Και βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Και οικονομικές και αγωνιστικές αλλά ακόμα και στο πρεστίζ του συλλόγου.

Καμία απόφαση Ηλιόπουλου στην ΑΕΚ εν θερμώ, αλλά τα πάντα στο τραπέζι
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:02 - 16.08.2024

Καμία απόφαση Ηλιόπουλου στην ΑΕΚ εν θερμώ, αλλά τα πάντα στο τραπέζι

Ο ιδιοκτήτης της Ένωσης, Μάριος Ηλιόπουλος, αναμένεται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, θα μιλήσει μ' όλους μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και θα πάρει τις αποφάσεις του, αλλά όχι με βιασύνη και εν θερμώ.

Η ΑΕΚ κτίστηκε φέτος με προοπτική όχι απλώς να δώσει το παρών στην League Phase του Conference League αλλά να προχωρήσει στην Ευρώπη. Αυτό ήταν ένα κομμάτι και του αγωνιστικού και του μεταγραφικού αλλά και του οικονομικού σχεδιασμού της ομάδας. Και τώρα αυτός ο σχεδιασμός πάει στα... σκουπίδια, μ' ότι αυτό συνεπάγεται για κάθε ένα απ' αυτά τα κομμάτια.

Αγωνιστικά η ΑΕΚ έφερε παίκτες όπως ο Λαμέλα, όπως ο Περέιρα, όπως ο Στρακόσια, όπως ακόμα και ο Κοϊτά, που είχαν στο μυαλό τους ένα πρότζεκτ που θα περιελάμβανε την Ευρώπη. Όχι μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα. Και τώρα αυτό που έχουν μπροστά τους ως πραγματικότητα, είναι κάτι διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες που η ΑΕΚ κοίταζε ή θα κοιτάξει στην μεταγραφική αγορά μέσα στις επόμενες μέρες.

Επίσης, παρότι σε κάποιες θέσεις υπάρχουν ακόμα και ποσοτικά αλλά ακόμα και ποιοτικά κενά, σε κάποιες άλλες η ΑΕΚ γέμισε με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, με ακριβά συμβόλαια, με την προοπτική να μπορέσει να ανταποκριθεί σε τρεις διοργανώσεις. Τώρα η μια εξ αυτών και μάλιστα μια σημαντική όπως η Ευρώπη, χάθηκε. Και πρέπει να γίνει ανάλογη διαχείριση.

Στο οικονομικό σκέλος, μπορεί οι απώλειες από τη μη παρουσία στην League Phase του Conference League να μην αντίστοιχες μ' αυτές του Champions League. Όμως η ΑΕΚ υπολόγιζε να βγάλει ένα ποσό κοντά στα έξι εκατομμύρια μόνο από τους ομίλους, ενώ στόχευε και σε πολλά περισσότερα καθώς ήθελε να προχωρήσει στην Ευρώπη. Ακόμα και τα έσοδα από τα εισιτήρια του ενός εντός έδρας για τα Play Offs συν τα τρία της League Phase, πήγαν περίπατο. Και μάλιστα ήταν έσοδα καθαρά, χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τα διαρκείας, καθώς η ΑΕΚ είχε βγάλει μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Φυσικά και αυτός ο πρόωρος αποκλεισμός είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το πρεστίζ του συλλόγου. Η ΑΕΚ πριν δυο χρόνια πήρε το νταμπλ, φέτος έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική και η απουσία της από την Ευρώπη είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Και κυρίως πρακτικά ανυπολόγιστο.

Αντίθετα αυτό που μπορεί να υπολογιστεί, είναι η ζημιά που έχει πάθει η ΑΕΚ στην θέση της στο ranking της ΟΥΕΦΑ. Ίσως μάλιστα αυτή είναι και η μεγαλύτερη ζημιά. Ήδη ο συντελεστής με τον οποίο η Ένωση μπήκε φέτος στις κληρώσεις για τους προκριματικούς γύρους, την έφερε στους ισχυρούς μόνο για τον δεύτερο και τον τρίτο και οριακά γλίτωσε τους ανίσχυρους στα Play Offs, κυρίως χάρη σ' άλλα αποτελέσματα. Με βάση την φετινή φτωχή συγκομιδή, η ΑΕΚ του χρόνου θα μπει με ακόμα χειρότερη συντελεστή στις ευρωπαϊκές της κλήρωσης. Κάτι που σημαίνει πως ο φετινός τόσο πρόωρος αποκλεισμός, πρακτικά υποθήκευσε και το ευρωπαϊκό της μέλλον.